Avrupa Birliği’nden Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine kınama
Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB Konseyi, Türkiye’nin bu kadar simgesel bir anıtı camiye geri dönüştürme kararını kınamaktadır” açıklamasını yaptı. Borrell, ‘Türkiye’nin kararı acilen gözden geçirmesi ve kararı tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini’ açıkladı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri sonrası ilk kez fiziksel olarak AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya getiren Dış İlişkiler Konseyi öncesinde açıklamalarda bulundu.
İlk gündem maddesinin Latin Amerika olacağını aktaran Borrell, bölgede Covid-19 nedeniyle meydana gelen sıkıntılar ile ikili ilişkilerin görüşüleceğini söyledi.
“TÜRKİYE İLE ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİLİYOR”
Borrell, toplantıda Türkiye’yle ilişkilerin de önemli gündem maddelerinden biri olduğuna işaret ederek, “İlişkiler halihazırda zorlu bir süreçten geçiyor. Bu önemli hususu görüşmek için ilginç bir tartışma yürüteceğimizi düşünüyorum,” dedi.
Fransa, 10 Haziran’da Libya açıklarında Türk ve Fransız savaş gemileri arasında yaşanan gerilimi önce NATO’ya taşımış, orada iddialarının desteklenmemesi üzerine Türkiye ile ilişkileri bu kez AB platformuna taşıma kararı almıştı.
TÜRKİYE’YE AYASOFYA ELEŞTİRİLERİ
Toplantının başlangıcında Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülme kararına değinen Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Ayasofya ile ilgili neler olduğuna baktığımda bunun bir geriye gidiş olduğunu görüyorum” diye konuştu.
“AB KONSEYİ KARARI KINIYOR”
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, gündemine Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalinin de eklendiği dışişleri bakanları toplantısıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Borrell, “Önemli bir mesele de Ayasofya’ydı. AB Konseyi, Türkiye’nin bu kadar simgesel bir anıtı camiye geri dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecek” dedi.
AB Yüksek Temsilcisi, birliğin dışişleri bakanlarının, ‘Türkiye’nin kararı acilen gözden geçirmesi ve kararı tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini’ duyurdu.