AK Parti’li Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken Taşınmaz Satmaya Doymadı.

Example HTML page

AK Parti’li Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla önce 5 parsele böldü şimdi aldığı yetkiyle satıyor. 

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Mayıs ayı 2’nci bileşiminde 37 No’lu Hukuk Komisyonu raporu görüşüldü.

Söz konusu Eyüpsultan Belediyesi’nin tarihi hizmet binası. Önceki dönemlerde dikim evi olarak kullanılan bu tarihi bina, 1991 ile 2014 yılları arasında Eyüpsultan Belediyesi hizmet binası olarak kullanıldı.

Bu tarihten sonra Eyüpsultan Belediyesi yeni yönetim yerine taşındı ve bina, Belediye Başkanı Remzi Aydın döneminde bila bedel İlim Yayma Cemiyeti’ne 25 yıllığına tahsis edildi.

CHP’nin karşı çıkmasına rağmen AK Parti’nin oylarıyla tahsis edildi.

Süreç içerisinde anamuhalefet partisi CHP’nin sürekli gündemde tutması ve toplumsal baskı karşısında 2019 Mart yerel seçimler sonrası Deniz Köken’in Belediye Başkanı seçilmesiyle bir ara formül üretilerek bahsi geçen Eski dikim evi ve Eyüpsultan Belediyesi Hizmet Binası Kültür Bakanlığı’yla trampa yapılarak devredildi.

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, daha öne İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis ettiği tescilli eski belediye binasını vadesi geçmiş vergi borçlarına karşılık geçtiğimiz nisan ayında Hazine’ye devretti. AKP’li belediyenin 14 milyon 938 bin liralık vergi borcu silindi. Arazinin ve belediye binasının değeri, belediyenin borcundan yüksek olduğu için maliye hazinesine ait araziler ile takas yoluna gidildi. Belediye Hazine’ye devrettiği tescilli bina karşılığında Kemerburgaz ve Ağaçlı’da Hazine’ye ait 5 adet parseli devraldı. Arazilerin tapusu 27 Nisan’da belediye mülkiyetine geçti.

OY ÇOKLUĞU İLE SATIŞ YETKİSİ VERİLDİ

Söz konusu araziler, Eyüpsultan Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı oturumlarında “satış yetkisi” için jet hızı ile gündeme alındı.  Yaklaşık 18 bin metrekarelik arazinin 9 bin metrekaresi imar planlarında “tarım arazisi” olarak işaretli durumda. 5 parselin satışı için Belediye Başkanı’na meclis oturumunda CHP, İYİ PARTİ ve Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan ve İlker Çolak’ın ret oyuna karşın AK Parti ve MHP oylarıyla oy çokluğu ile yetki verildi.

Oylama sırasında tartışma yaşandı.

“2 YILDIR ARSA SATMAYA DOYAMADINIZ, İNŞALLAH BU HIZLA ADRESE TESLİM SATIŞ OLMAZ’’

Eyüpsultan Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Haydar İşkar, Nisan ayındaki oturumda borçlara karşılık tescilli belediye binasının takasına karşı çıktıklarını hatırlatarak “ Hızlıca alındı ve satışa çıkarılıyor. Bu acelenin nedenini öğrenmek istiyoruz. Plansız bütçe yönetimi dolayısıyla kamuya borçlu durumda belediye. Bu arsaları satıp borçlarını kapatmak istiyor. İnşallah adrese teslim satışlar olmaz. Eyüpsultan’ın en önemli kaynakları bu arsalar. Rayiç değerleri, yeni planlarla yeni fonksiyonlar eklendiğinde daha yükselecek. 2 yıldır arsa satmaya doyamadı belediye” dedi.

‘’BELEDİYE BAŞKANIMIZ TECRÜBELİDİR İŞİNİ BİLİR’’

AK Parti’li Meclis Üyesi Ahmet Hamdi Gürbüz eleştirileri şöyle yanıtladı:

Belediye Başkanımız oldukça tecrübelidir işini bilir.

“Eyüp’ün öz kaynaklarını başka yere kullanmıyoruz yine Eyüp’e kullanıyoruz. Satılan yerler arasında evet tarım arazileri de var. Satarken ‘Bina yapılacak, başka bir fonksiyon gelecek’ demiyoruz. Sadece Belediye Başkanımıza satış yetkisi veriyoruz. Belediyenin borcu var, inkar etmiyoruz. Borç yiğidin kamçısıdır. Hizmetin olduğu yerde borçlanma olacaktır. Kamu İhale Kanunu belli, hangi şekilde satılacağı belli. Şeffaf şekilde ihaleye talip olan herkes teklifini versin. Adrese teslim diye bir şey yok. En az yer satan belediyelerden biridir Eyüpsultan.”

‘’DENİZE DÜŞTÜNÜZ BORÇLANMA VE TAŞINMAZ SATIŞINA SARILDINIZ’’

CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Üyesi Mustafa Tüysüz konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Gündemin 37 no.’lu Hukuk Komisyonu raporunun görüşmesinde CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Üyesi MUSTAFA TÜYSÜZ satış aleyhine bir konuşma yaptı.

Mustafa Tüysüz yapmış olduğu konuşmasında ”Denize düştünüz borçlanmaya ve taşınmazlara sarıldınız taşınmazlarda bittiğinde neyi satacaksınız gelin elinizi vicdanınıza koyun hep birlikte Eyüpsultan halkının değerlerini koruyalım” dedi.

‘’F-35’DEN DAHA HIZLI BİR SATIŞ’’

Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan ise şu ifadelere yer verdi;

Daha elimize geçeli 15 gün olmadan Eyüpsultan halkının spor ve tarım arazilerini parsel parsel satıyorsunuz. Sizin taşınmaz satışınıza F-35’ler bile yetişemez. Yapmayın gelin elinizi vicdanınıza koyun hep birlikte karşı çıkalım bu satışa dedi.

‘’27 YILDIR BÜYÜK HATALAR YAPTINIZ’’

CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Zülfü Çakar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

”Tasarruf yerine borçlanarak, arsa satışı yaparak satılacak yerimiz kalmayacak; giderayak sonunda içinde bulunduğumuz hizmet binasını da satacaksınız bu gidişle.

Toplumsal baskılara ve CHP Grubu’nun gündemde tutmasına dayanamadınız.

27 yıldır yönettiğiniz Eyüpsultan Belediyesi’ni büyük hatalar yaparak önce bila bedel verdiğiniz bu taşınmazları şimdi trampa dediğiniz özünde satış yöntemiyle vicdanınızı rahatlatmaya çalışıyorsunuz ama elimizden yerler gidiyor”

NE OLMUŞTU?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, mülkiyeti Eyüpsultan Belediyesi’ne ait olan Nişanca Mahallesi Cezri Kasım Caddesi’ndeki eskiden belediye binası olarak kullanılan tescilli yapıyı ve bitişiğindeki parseli müze olarak düzenlenmek üzere belediyenin vergi borcuna karşılık kendilerine tahsis edilmesini talep etmişti.  Nisan ayında ilçe meclis gündemine gelen talebe ilişkin rapora göre 3 bin 780 metrekarelik alan üzerinde bulunan eski belediye binasının bulunduğu parsele 77 milyon 863 bin TL, yanındaki parsele de 14 milyon TL olmak üzere toplam 91 milyon 908 bin 718 TL değer biçildi. Belediyenin 14 milyon 938 bin TL’lik vergi borcu silinirken aradaki fark nedeniyle 5 hazine arazisi belediye ile takas edildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir