49 yıldır unutulmayan Devrimci Ulaş Bardakçı
Türkiye 68 kuşağının ve devrimci hareketinin önemli isimlerinden Ulaş Bardakçı katledileli 49 yıl oldu. İlk ve orta öğreniminin ardından ODTÜ’ye giren Ulaş, sol fikirlerle burada tanıştı.
Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Türkiye İşçi Partisi’nin içinde yer alan Ulaş, Dev-Genç’in oluşumunda da aktif bir rol aldı. 6 Ocak 1969’da ABD’nin Vietnam Kasabı lakaplı Ankara Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemine katıldı.
Ulaş, Türkiye Halk Kurtuluş Parti Cephesi’nin (THKP-C) kuruluşunda önemli görevler üstlendi.
THKP-C’nin ilk eylemi sayılan 12 Şubat 1971’deki Ankara’da Ziraat Bankası Küçükesat Şubesi’nin soyulmasına katıldı.
Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın serbest bırakılmaları için İsrail Baş Konsolosu Efraim Elrom’un kaçırılması eyleminde Mahir Çayan ve Hüseyin Cevahir ile birlikte yer aldı.
Başlatılan Balyoz Harekâtı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971’de Maltepe Cezaevi’nden, Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak firar etti. Kaçtıktan sonra İstanbul’da faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. 19 Şubat 1972’de Arnavutköy’de kaldığı evde kuşatıldı. Ulaş Bardakçı evin arka kapısından çıkmaya çalışırken Üvez Sokak’ta kolluk kuvvetleriyle girdiği silahlı çatışmada öldürüldü.
Ulaş Bardakçı’nın THKP-C Davası’nda Mahir Çayan’la yaşadığı sarılma anı, Türkiye devrimci hareketi için yoldaşlığın en güzel simgelerinden biri haline geldi. Ayrıca Yazar Yaşar Kemal de Ulaş Bardakçı’nın anısına bir şiir kalem almıştı. Yaşar Kemal’in ‘Bugünlere Bahar İndi’ adlı şiir kitabında bulunan “Ulaş” isimli şiirin bir kısmı bestelenmişti.