İşte 24 Haziran’da seçmenlerin oy kullanacağı pusulalar
İşte 24 Haziran’da seçmenlerin oy kullanacağı pusulalar
24 Haziran seçimlerine günler kala oy kullanılacak yerler ve oy pusulaları belli oldu. Adayların kesinlik kazanmasıyla birlikte seçmenlerin oy kullanacağı pusulalar da netleşti ve basımına başlanıldı. Vatandaşlar, seçmen bilgi dökümünde yer alan adreslerde oy kullanacak. Pusulada, ittifak yapan partiler de dahil her siyasi partinin kendi logosu ve genel başkan isimleri yer alıyor. İki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. İşte 2018 YSK oy pusulası örneği…
24 Haziran seçimlerine günler kala vatandaşın oy kullanacağı yerler ve oy pusulaları belli oldu. Yurt içinde kullanılacak pusulaların basım işlemi ise dün başladı. Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde kullanılacak oy pusulaları basın mensuplarına gösterildi. İşte 2018 YSK oy pusulası örneği…
Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında her adayın ismi ve fotoğrafı yer alıyor
Cumhurbaşkanı adayları için hazırlanan oy pusulasında birinci sırada CHP’nin adayı Muharrem İnce, ikinci sırada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, üçüncü sırada Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sırada HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, beşinci sırada Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, altıncı sırada da Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek yer aldı.
Pusulada adayların fotoğrafları isimleri ve bunların hemen altında “EVET” mührünün basılacağı alan bulunuyor.
Her siyasi partinin kendi logusu, parti ve genel başkan isimleri yer alıyor
Siyasi partilerin oy pusulasında ise AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu, BBP’nin destek verdiği “Cumhur İttifakı” ilk, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduğu “Millet İttifakı” son sırada. Pusulada HÜDA PAR ikinci, Vatan Partisi üçüncü, HDP dördüncü sırada yer alıyor.
İttifak yapan partiler, oy pusulasında ittifak unvanları altında yan yana bulunuyor. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları belirtiliyor. Yurt içindeki pusulalarda partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de bulunacak.
İki pusula tek zarfa konulacak
Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ”TERCİH” veya ”EVET” mührü basılması gerekecek.
Oy pusulasına, ”TERCİH” veya ”EVET” mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak.
Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.
İttifak oyları nasıl sayılacak?
İttifak alanı içerisinde, “EVET” mührünün, bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne, ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlenecek.
Bu haller dışında, yalnız ittifak alanı içerisine “EVET” mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa rakamlar birden başlamak üzere, sırasına göre çizilmek suretiyle ayrı ayrı işaretlenecek.
Milletvekili aday listeleri kesinleşti
24 Haziran Pazar günü yapılacak 27. Dönem Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin cumhurbaşkanı adaylarının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından dün itibariyle milletvekili kesin aday listeleri de Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçime katılacak 8 parti, 33 milletvekili adayını değiştirdi. AK Parti’den 1, CHP’den 1, MHP’den 2, HDP’den 13, HÜDA PAR’dan 1, Vatan Partisi’nden 3, Saadet Partisi’nden 6, İYİ Parti’den 6 adayın yerine başka isimler listeye girdi.
Geçici aday listesinde Diyarbakır’dan 8 aday gösteren Saadet Partisi, 4 yeni ismi daha Diyarbakır’dan milletvekili adayı gösterirken, Bursa’dan bir adayın sırasını değiştirdi. Balıkesir’den ise bağımsız bir adayın ismi kesin aday listesinde yer aldı.
Seçimlerde ilk kez engelli vatandaşlar için de evinde oy kullanabilmesi için mobil kabinler ve sandıklar oluşturulacak.