14 Mart – Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Avrupa’da yeni ölümler

Example HTML page

Aralık ayınca Çin’İn Wuhan kentinde başlayıp tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında gelişmeler sürüyor. Koronavirüs salgınının en çok etkilediği üçüncü ülke olan İran’da 97 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının merkezi haline gelen Avrupa’da ise ölümler artıyor

Çin’in Vuhan kentinde geçen aralık ayında ortaya çıkıp, kısa sürede ülkede ve yurt dışına yayılan koronavirüs bilançosu artmaya devam ediyor.

Dünya genelinde birçok ülkede hızla artan koronavirüs kaynaklı ölüm ve vaka sayısı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19’un “pandemi” olarak nitelendirilebileceğini açıklamıştı.

Güncelleme – 15:00
SIRBİSTAN FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANI’NDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

Sırbistan Futbol Federasyonu (FSS) Başkanı Slavisa Kokeza’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kriz masası toplantısının ardından yaptığı açıklamada, dün gece koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırılan Kokeza’nın test sonuçlarının pozitif çıktığını açıkladı.

Vucic, Kokeza’ya bu virüsün Amsterdam’da bulaştığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Kokeza’ya virüs Amsterdam’da değil, Milano’da bulaştı. Bize her şey Milano’dan geldi.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Sırbistan’da koronavirüs tespit edilenlerin sayısı da 41’e yükseldi.

Güncelleme – 14:25
AVRUPA’DA ÖLÜMLER ARTIYOR

İtalya’nın ardından Avrupa’da virüsten en fazla etkilenen ülke olan İspanya’da vaka sayısı 5 bin 200’e, ölenlerin sayısı 133’e çıktı. Sadece Madrid’de virüsten 86 kişi yaşamını yitirdi.

Yunanistan’daki vaka sayısı ise 192’ye, 2 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından bu ülkedeki ölüm vakası 3’e yükseldi.

İsveç’te Kovid-19 tespit edilenlerin sayısı 820’ye ulaşırken, 2 kişi hayatını kaybetti.

Avusturya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede yeni tip koronavirüs bulaşan kişi sayısı 602’ye yükselirken, bu rakam Çekya’da 150, Polonya’da 84, Slovakya’da 32 ve Macaristan’da ise 25 oldu.

İsviçre’de pozitif vaka sayısı 1359’a, ölenlerin sayısı 11’e ulaştı.

Vaka sayıları, Balkan ülkelerinden Sırbistan’da 41’e, Hırvatistan’da 37’ye ve Bosna Hersek’te 18’e çıktı.

Güncelleme – 14:00
İRAN’DAN 97 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ

İran’da koronavirüs salgını nedeniyle 97 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başladığı günden beri ülkede ölenlerin sayısı 611’e yükseldi.

*****

ÇİN’DE SON DURUM

Çin’de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 189’a çıktı.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 nedeniyle ülkede son 24 saatte 13 kişi hayatını kaybetti, 11 yeni vaka tespit edildi.

Ülkede salgın nedeniyle yaşanan toplam can kaybı 3 bin 193’e yükselirken, tespit edilen vaka sayısı 3 bin 610’unun durumu ciddi olmak üzere 80 bin 824’e yükseldi.

Şüpheli vaka sayısı 115, müşahade altındaki kişi sayısı 10 bin 879’a gerilerken, bugüne kadar iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 65 bin 541’e çıktı.

Diğer yandan Çin’e gelen yabancı ülke vatandaşlarında tespit edilen Kovid-19 vakası 7 artarak, 95’e yükseldi. Çin ana karası dışında Hong Kong’da ise vaka sayısı 137’ye çıktı.

SALGININ MERKEZİ AVRUPA OLDU

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlediği ve sadece DSÖ yetkilileri ile kendisinin yer aldığı “sanal basın toplantısı” olarak adlandırılan toplantıda, yazılı, e-posta ve telefonla gelen soruları yanıtladı.

Avrupa’da günlük bildirilen Covid-19 vaka ve ölüm sayısının Çin’i geçtiğine dikkati çeken Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Çin hariç dünyanın geri kalanından bildirilen daha fazla vaka ve ölüm sayılarıyla Avrupa artık Kovid-19 pandemisinin merkez üssü haline geldi.” dedi.

Ghebreyesus, dünya genelinde 123 ülke ve bölgeden 132 bin Covid-19 vakasının bildirildiğini belirterek, “5 bin kişinin hayatını kaybetmesi bir dönüm noktasıdır.” diye konuştu.

Dünyanın sadece Kovid-19’a odaklandığına işaret eden Tedros Adhanom Ghebreyesus, bununla beraber sıtma, AIDS ve daha pek çok hastalıkla günlük mücadele veren ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Ghebreyesus, dünyanın neresinde ortaya çıkarsa çıksın hastalıkların insanlığın “ortak düşmanı olduğu” mesajını verdi, ayrıca ülkelerin Kovid-19’un bulaşma zincirini kırmak için “virüsü erken tespit etmeleri, insanları korumaları ve tedavi etmeleri” gerektiğini kaydetti.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, Covid-19’un en yaygın olarak görüldüğü ülkelere bakarak, “Bizde böyle olmayacak” diyen ülkelerin “ölümcül bir hata yaptığını” ve Covid-19 pandemisinin her ülkede patlak verebileceğini söyledi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Mart’ta DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Covid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen “pandemi” kararını açıklamıştı.

DSÖ’nün salgını 24 saat boyunca değerlendirdiğini, virüsün yayılma ve şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini vurgulayan Ghebreyesus, “Bundan dolayı Covid-19’un bir pandemi olarak nitelendirilebileceği değerlendirmesini yaptık” şeklinde konuşmuştu.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE ÖLEN EN KÜÇÜK KİŞİ 3 YAŞINDA

İran’da 50 laboratuvarda, günlük yaklaşık 6 bin kişiye yeni tip koronavirüs testi yapıldığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının 67, hastalığa yakalananların yaş ortalamasının da 54 olduğunu açıkladı.

Virüse yenik düşen en küçük kişinin aynı zamanda lösemi hastası 3 yaşında bir çocuk olduğu bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA’ya konuşan İran Pasteur Enstitüsü Başkanı Ali Rıza Bigleri, İran’a 220 binden fazla Covid-19 teşhis kiti bağışlandığını ve bunlardan 80 bininin şu ana kadar kullanıldığını belirtti.

Ülke genelinde Kovid-19 testi için 50 laboratuvarın hizmet verdiğini aktaran Bigleri, laboratuvar sayısının 70’e çıkacağını kaydetti.

Bigleri, günde ortalama 6 bin kişiye test yapıldığı ve kesin test sonuçlarının 48 saatte açıklandığı bilgisini paylaştı.

FIFA’DAN KORONAVİRÜS KARARI: KULÜPLER, MİLİ TAKIMLARA FUTBOLCU GÖNDERMEK ZORUNDA DEĞİL

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), kulüplerin milli takımlara oyuncu göndermesini zorunlu kılan maddeyi, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle Mart ve Nisan ayları için askıya aldığını açıkladı.

FIFA’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkeler arasında koyulan seyahat kısıtlamaları nedeniyle Mart ve Nisan aylarında kulüplerin milli takımlara oyuncu gönderme zorunluluğunun kaldırıldığı bildirildi. Açıklamada; alınan kararın sadece oyuncular ve halkın sağlığı ile ilgili olmadığı belirtilerek, bazı takımların önemli futbolcularının salgın nedeniyle sahalardan uzak kalacağı, bazı kulüplerin ise bu gelişmelerden etkilenmeyeceğine dikkat çekildi. Bu noktalar göz önünde bulundurularak, rekabete zarar gelmesinin önlenmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Öte yandan, FIFA, Mart ve Nisan aylarında yapılması planlanan tüm uluslararası müsabakaların, gereksiz sağlık risklerinden ve potansiyel haksız spor durumundan kaçınmak için güvenli ortam oluşuncaya kadar ertelenmesi önerisinde de bulundu.

Açıklamada ayrıca, Asya ve Güney Amerika’da oynanacak olan FIFA Dünya Kupası eleme maçlarının da, FIFA ile ilgili konfederasyonlar arasındaki görüşmelerin ard��ndan ertelendiği hatırlatıldı.

APPLE, ÇİN DIŞINDAKİ TÜM MAĞAZALARINI KAPATIYOR

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, Çin dışındaki bütün mağazalarını 27 Mart’a kadar kapatacağını açıkladı.

Apple’ın CEO’su Tim Cook, internet üzerinden yaptığı açıklamada kararın yeni tip koronavirüsün bulaşma riskini minimuma indirmek için alındığını ifade etti.

Cook, şirketin Çin dışındaki tüm ofislerindeki çalışanlara da, eğer pozisyonları imkan veriyorsa evlerinde çalışma izni verileceğini duyurdu.

Yapılan açıklamada Kovid-19 tedavisi için Apple’ın şu ana kadar 15 milyon dolar bağış yaptığı belirtildi.

İstanbul’da biri Zorlu Center’da, biri de Akasya AVM’de olmak üzere iki ‘Apple Store’ bulunuyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir