Virüs, 10 Nisan’da kuluçkaya yatırıldı

İktidarın yurttaşlara ‘son dakika’ duyurduğu sokağa çıkma yasağı sonlandı ancak uzmanlara göre yüzbinlerce insanın sokağa dökülmesiyle salgına adeta davetiye çıkarıldı ve bunun etkisi iki hafta içinde ortaya çıkacak

BirGün Gazetesinden MUSTAFA MERT BİLDİRCİN’in haberine açıklamalar da bulunan uzmanlar şu ifadelere yer verdi;

Hükümetin halk sağlığını hiçe sayarak, aniden duyurduğu 31 il için açıklanan sokağa çıkma yasağı ‘şimdilik’ sonlandı. Uzmanlara göre sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 10 Nisan günününde salgına zemin hazırlanırken, bunun sonuçları etkisini kısa süre içerisinde gösterecek.

BirGün’e konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa dökülen insan sayısının 250 bin olduğunu söyledi. Bu kadar kişinin yakın temas durumuna gelmesi bile ciddi bir sorun kaynağıdır” dedi.

Salgının yayılım hızını gösteren, ‘Ro (R-naught)’ değerinin Türkiye için beş olduğu varsayıldığında, cuma gecesi sokağa çıkan 250 bin kişi içinde yüz binlerce yeni enfeksiyon olabileceğine dikkat çeken Saltık, “Kuluçka süresi de dikkate alındığında, 1-2 hafta içinde hasta sayılarında belirgin artış saptanırsa bunu sorumsuz genelgeye bağlamak dışında bir seçenek kalmayacak” dedi. Saltık, Soylu’nun açıkladığı 250 bin rakamının da ülkenin dört bir yanından gelen videolara göre iyimser kaldığını ifade etti.

BAKAN’IN SONRADAN HABERİ OLDU

Sokağa çıkma yasağına ilişkin sürecin Bilim Kurulu kararı ya da İçişleri Bakanlığı’nın inisiyatifiyle değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yürütüldüğünü savunan Saltık, “Erdoğan’ın tek başına verdiği bu virus-10-nisan-da-kuluckaya-yatirildi-715507-1.ciddi olumsuz sonuçları olabilecek kararın gerekçesini anlamak olanaksız” diye konuştu.

Sokağa çıkma yasağına ilişkin insanlara yeterli bir süre verilseydi cuma gecesi yaşananların meydana gelmeyeceğini belirten Saltık, “İğneyle kuyu kazarak insanları birbirinden uzaklaştırma çabamız çöpe atıldı” dedi. Sokağa çıkma yasağı ile beraber yaygın test uygulamasının da hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Saltık, “İnsanlar habersiz ve ani biçimde adeta tuzak kurularak evlerine hapsedildi. Test yapılmadığı için tümüyle anlamsız ve çok sakıncalı bir uygulama oldu” diye konuştu.

KURUL İSTİFA EŞİĞİNE GELDİ

Prof. Dr. Saltık’ın değerlendirmeleri şöyle: “Sokağa çıkma yasağı eğer Bilim Kurulu kararı ile ve şekil olarak hukuka uygun alınmış olsaydı belki de salgının en yoğun döneminde olduğumuzu ve 48 saatlik sokağa çıkma yasağının nasıl sonuç vereceğinin denenmek istendiğini düşünebilirdik. Ancak bu sokağa çıkma yasağı kararının ardından Bilim Kurulu’nun istifa eşiğine geldiğini de öğrenmiş bulunuyoruz. 2000 yılı öncesinde nüfus sayımları bir pazar günü gündüz saatlerinde halk eve kapatılarak yapılıyordu. Şimdi de benzer biçimde arka arkaya birkaç hafta sonu gündüz saatlerinde halkımız evde kalmaya çağrılarak, gerekli ise yasak ilan edilerek ama mutlaka bu süre içinde yaygın test yapılarak milyonlarca insana ulaşılarak, saklı ve gizli kalmış taşıyıcıları ve hastaları bulmak amaçlı uygulanmalı. Türkiye bir sürü toplumu değildir. Biz Cumhuriyet’in onurlu yurttaşlarıyız ve bu tür anti demokratik, insan haklarına aykırı, dünyada örneği görülmeyen ve tek bir kişinin sorumsuzca aldığı kararların sonuçlarına katlanmak durumunda değiliz. Akıl ve bilim dışında bu salgınla baş etme olanağımız yoktur.”

VİRÜS ÜRETİM TEŞVİK PAKETİ

CHP Koronavirüs İzleme Komitesi Üyesi ve Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel de sokağa çıkma yasağından Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın haberi olmadığını iddia etti. Saray, bakanlar ve Bilim virus-10-nisan-da-kuluckaya-yatirildi-715508-1.Kurulu arasındaki uyumsuzluğun faturasını halkın ödemek zorunda kaldığını ifade eden Adıgüzel, “Virüs, 10 Nisan akşamı kuluçkaya yatırıldı. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi, ‘Virüs üretim teşvik’ paketidir. Beş altı gün içinde bunun etkilerini göreceğiz” diye konuştu.

KURUL SİNEYE ÇEKİYOR

CHP’li Adıgüzel, sokağa çıkma yasağı kararına ilişkin yazıdaki tarihin 9 Nisan olduğuna da dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Gelinen noktada, adam rejiminde Bilim Kurulu’nun da dikkate alınmadığını, yeri geldiğinde nasıl by-pass edildiğini, bu basiretsiz yönetim anlayışının bu değerli bilim insanları ile nasıl perdelendiğini de anlamış oluyoruz. Şu anda birçoğu görevlerine devam ediyorlarsa bilinmelidir ki ülkenin onlara ihtiyacı olan bu zor günlerde, bu muameleyi yurtseverlikleri nedeni ile sineye çektiklerindendir. Karar önceden alınmış olmasına rağmen bu karar bir gün sonra 10 Nisan’da toplanan Bilim Kurulu’na da Sağlık Bakanı’na da bildirilmemiştir. Sağlık Bakanı’nın toplantı sonrasında henüz sokağa çıkma yasağı gelmeden yaptığı konuşmadaki ifadeleri hiçbir şekilde yasak geleceğine dair işaretler içermiyor. Tam tersine yasak gelmeden vatandaşlardan kendi istekleri ile evde kalmalarını rica ediyordu.”

SÜLEYMAN SOYLU GÖREVDEN ALINMALI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin video konferans yoluyla gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı ile koronavirüs salgını ve güncel gelişmelere ilişkin sosyal medya üzerinden canlı olarak açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili bir gazeteye yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, “Bu basit bir hata değil. Basit bir öngörüsüzlük değildir. Bu yüzbinlerce insanın hayatını riske atan bir aymazlıktır. İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Hatasının sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Eğer istifa etmiyorsa, mutlaka görevden alınmalıdır” dedi.

CHP’DEN YASAK İÇİN ‘GENEL GÖRÜŞME’ TALEBİ

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, 2 günlük sokağa çıkma yasağının ilan ediliş şeklinin yol açtığı sorunların belirlenmesi, gelecek süreçte alınacak önlemlerin TBMM’de değerlendirilmesi için hazırlanan genel görüşme önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Önergede, sokağa çıkma yasağının başlamadan yaklaşık 2 saat önce ilan edildiğini kaydeden CHP’li Özel, kararın ardından halkın ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıktığını ve sosyal mesafeye dikkat edilmediğini belirtti. CHP Grup Başkan Vekili Özel, önergede şunları kaydetti: “Aynı şekilde sokağa çıkma yasağının 2 gün ile sınırlı kalmayabileceğine yönelik vatandaşlarda oluşan endişe ve kaygıların da bu kuyrukların uzamasına neden olduğu anlaşılmaktadır. 31 ilde iki günlük sokağa çıkma yasağının ilan ediliş biçimi ve sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından yaşananlar başta olmak üzere salgınla mücadelede alınan önlemlerin ele alınabilmesi ve bundan sonra yapılabileceklerin tespit edilebilmesi amacıyla; Meclis Genel Görüşmesi açılmasını arz ve teklif ederiz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir