TİP Sözcüsü Kadıgil: Depremden kurtardığımız çocukları tarikatlara vermeyeceğiz

Depremzede çocukların tarikatlara teslim edilmesini Meclis gündemine taşıyan Kadıgil, Bakan Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü (TİP) ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, depremzede çocukların tarikat ve cemaatlere teslim edilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Kadıgil, konuya ilişkin olarak “‘Devlet nerede?’ sorusuna öfkeyle karşılık veren AKP, raporlarla ortada olduğu üzere ne ilk 48 saatte alandaydı ne de sağ kurtarılan afetzede çocukları güvenli bir yere yerleşmeleri için devrede. Depremden kurtulan çocuklar tarikatlara teslim ediliyor. Kimi İHH İnsani Yardım Vakfı’na kimi İsmailağa Cemaati’ne teslim edilen çocuklara ilişkin ihbarları ve haberleri takip ediyoruz. Daha Hiranur Vakfı’ndaki istismar ağı cezalandırılmamışken, afetzede çocukların mağduriyetlerinden fayda sağlayarak istismara açık hale getirmelerinin karşısındayız. Kim, müftülere, çocukları tarikatlara teslim etme yetkisini veriyor? Derya Yanık çocuklar annelerinden koparılırken devletin güvenli bir alanına yerleştirmeyi düşünemedi mi? Bu organize kötülüğü hep birlikte yıkacağız ve çocuklarımızı sizin elinizden kurtaracağız” dedi.

SAKARYA’DA KURAN KURSUNA VERİLEN ÇOCUKLAR SORULDU

TİP Sözcüsü Kadıgil, son olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerde babalarını yitiren ve Gaziantep’ten Sakarya’ya getirilen 9 yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yatılı olarak verildiğinin ortaya çıkması üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bir önerge verdi.  

Hafta başında, depremzede çocukların İstanbul Beykoz’daki İHH İnsani Yardım Vakfı’na ait bir villaya yerleştirilmesini ve “deprem bölgesinde yaralı olarak çevre illere tedaviye gönderilen çocukların bir kısmının Sağlık Bakanlığı sisteminde görünmediğini, ailesini kaybeden çocukların en yakın akrabasına herhangi bir takip yapılmaksızın teslim edildiğini, depremden kurtarılan çocukların gönderildiği yerlere ilişkin sadece şehir adlarının bulunduğu, isim ve adres isimlerinin yer almadığı listeler tutulduğu” iddialarını Meclis gündemine getiren Kadıgil, Bakan Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle yeni bir soru önergesi verdi. 

‘ÇOCUKLARIN İSTİSMARA MARUZ KALMASININ ÖNÜNE NASIL GEÇECEKSİNİZ?’

Kadıgil’in yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

1-) Sakarya İl Müftülüğü’ne depremzede çocukları tarikata teslim etme yetkisi, Bakanlığınız tarafından mı verilmiştir? Bu yetki hangi mevzuat kapsamında verilmiştir? Başka kaç müftülüğe çocukları tarikat ve cemaatlere teslim yetkisi verilmiştir? Depremzede kaç çocuk bu tür cemaatlerle bağlantılı tarikat ya da cemaatlere verilmiştir?

2-) Söz konusu çocuklar neden anneleriyle birlikte devlet korumasına alınmamıştır? Çocuklar ile anneleri neden ayrılmıştır ve çocuklar tarikata teslim edilmiştir? Bu hususta, İl Müftüsü Hasan Başiş’in ‘Çocukların 12 yaşından büyük olduğu için kadınların olduğu yerde kalmıyorlar. Benzer durumda olan 39 çocuk da başka yerde kalıyor’ ifadelerindeki 12 yaş kriteri mi esas alınmıştır? Depremzede çocuklar için ‘harem-selamlık’ uygulaması hangi yetkiye dayanarak yapılmıştır? Annelerin akıbeti nedir?

3-) İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı yöneticisi 15-20 kişiyle afet bölgesine gittiklerini ve ‘yemek dahil bir çok hizmet verdiklerini’ söylemiştir. Söz konusu vakfın afet bölgesindeki çalışmaları hangi bakanlığın izniyle yapılmıştır? Vakıf, hangi illerde ne tür çalışmalar yapmıştır? Depremzede çocuklar bu çalışmalar esnasında mı toplanmıştır?

4-) Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na teslim edilen depremzede çocukların Diyanet’in ‘Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz’ açıklamaları bağlamında istimara maruz kalmasının önüne nasıl geçeceksiniz? 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir