TİHV verilerine göre;152 öğrenciye beş yılda 500 yıl hapis cezası vermişler

Example HTML page

TİHV verilerine göre, beş yılda 3 bin 12 öğrenci hak ihlaline uğradı. Bu öğrencilerden 2 bin 77’si polis operasyonları sonucu gözaltına alındı. 152 öğrenciye 500 yıldan daha uzun süreli hapis cezaları verildi

Son aylarda öğrenciler üzerinde artan baskı ve kurulmak istenen korku iklimine karşı direnişler sürerken Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da bu konuda bir çalışmaya imza attı. Hazırladığı raporda AKP’nin hak arama mücadelesi veren öğrencileri kriminalize edici operasyonlarını ele alan TİHV, uzun süreli hapis cezalarına dikkat çekti.

TİHV Akademi’nin raporuna göre, sadece 2015 ve 2019 yılları arasında 3 bin 102 öğrenci ifade, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüklerini kullanırken hak ihlaline maruz kaldı. Bu dönemde 2 bin 77 öğrenci katıldığı etkinlikler gerekçesiyle gözaltına alınırken bu öğrencilerden 203’ü tutuklandı. 152 öğrenciye toplam 506 yıl 1 ay hapis cezası verildi. 720 öğrenci yaralandı.

ANKARA İLK SIRADA

Öğrencilerin hak ihlallerine en çok maruz kaldığı 10 ili, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir, Adana, Diyarbakır, Mersin, Van ve Kocaeli olarak sıralayan Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın raporundan öne çıkanlar şu şekilde: “Öğrencilerin gösteri ve örgütlenme özgürlüklerine yönelik ihlallerin yanı sıra, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, işkence ve kötü muamele görmeme hakkı ve yaşam hakkı da ihlal edildi. Rapora konu olan olayların dörtte biri üniversite kampüslerinde gerçekleşirken kampüs içindeki şiddet sonucu 252 öğrenci yaralandı. Bu dönemde en fazla hak ihlali bildirimi yapılan beş kampüs, sırasıyla, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ODTÜ ve Akdeniz Üniversitesi kampüsleri oldu. Üniversitede yaşanan hak ihlallerinin yarısına yakınını toplantı ve gösteri hakkına yönelik ihlaller oluştururken ihlallerin yüzde 37’si örgütlenme özgürlüğüne, yüzde 14’ü ise ifade özgürlüğüne yönelik oldu.”

720 ÖĞRENCİ YARALANDI

“Rapora konu beş yıl içinde, 720 öğrenci yaralandı. 84 olayda, olayların yüzde 62’sinin faili polis, yüzde 30’unun faili ise sivil gruplar oldu. Olayların yüzde 5’inde öğrenciler özel güvenlik birimlerinin, yüzde 3’ünde ise hem polis hem de özel güvenlik birimlerinin saldırısına maruz kaldı.” 23 öğrenci, katıldıkları toplantı ve gösteriler sırasında öldürüldü.

10 bin soruşturma açıldı

YÖK’ün 2019 yılı raporlarına göre sadece 2018 yılında 10 bin öğrenciye rektörlükler tarafından soruşturma açıldı. En çok soruşturma açan üniversite ise İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi oldu. Üniversite bir yıl içinde 462 soruşturma açarken bunların 444’ünu sonuçlandırdı. Bu üniversiteyi takip eden Karabük Üniversitesi’nde 370, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 337, Erciyes ve Hacettepe Üniversitelerinde ise 330 soruşturma açıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir