Tam Bağımsız Türkiye Mücadelesi devam ediyor

Example HTML page

Bugün 6. Filo’yu denize döken, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi veren Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesinin 50’nci yılı. Üç Fidan bugün ülkenin dört bir yanında anılacak. Onların yaktığı bağımsızlık ve devrim meşalesi 50 yıl sonra da hâlâ memleketi aydınlatmaya devam ediyor.

1968 isyanının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın 6 Mayıs 1972 idam edilmesinin üzerinden 50 yıl geçti. 6’ncı Filo’yu denize döken; emperyalizme, faşizme, savaşa, açlığa, yoksulluğa karşı mücadele bayrağını ellerinden düşürmeyen Üç Fidan’ın mücadelesi bugüne ve geleceğe ışık tutmaya devam ediyor

Üç Fidan’ın geriye bıraktığı gelenek kök salarak derinleşirken Denizlerin idamını engellemek için Mahir Çayan ve 9 yoldaşının gösterdiği büyük dayanışma bugün de sosyalist hareketlere ilham veriyor. O günlerde Denizlerle mücadele eden de onların isimlerini onurla taşıyan bugünün gençleri de aynı kararlılıkla ve coşkuyla Üç Fidan’ın sosyalizm idealini bayrak yapmayı sürdürüyor. Üç Fidan, bugün İstanbul Dolmabahçe’de, mezarları başında ve pek çok kentte anılacak.

en-uzun-kosu-devam-ediyor-1011697-1.


Deniz Gezmiş

Ankara Ayaş’ta 1947’de doğan Deniz Gezmiş, devrimcilerle lise yıllarındayken tanıştı. 1965’te Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. 1968’de 6. Filo protestolarına katıldı, İstanbul Üniversitesi’nin işgaline liderlik etti. 28 Kasım 1968’de ABD büyükelçisinin İstanbul’a gelişini protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemde tutuklanıp serbest bırakıldı. Filistin’de eğitim aldı. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurdu. 1971’de 4 Amerikalıyı kaçırdı. 12 Mart Muhtırası’nın ardından idama mahkûm edildi. Deniz Gezmiş, son sözleri şöyle: “Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm Leninizmin yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın işçiler, köylüler!”

en-uzun-kosu-devam-ediyor-1011698-1.



Yusuf Aslan

Yozgat’ta 1947’de doğan Yusuf Aslan, 1966’da ODTÜ’ye girdi, devrimci mücadeleye katıldı. ODTÜ işgalinin önde gelen isimlerinden olan Aslan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemine katıldı. Daha sonra Filistin’e gitti. Aslan, 16 Mart 1971’de Deniz Gezmiş’le birlikte Nurhak’a giderken Sivas Şarkışla’da kolluk kuvvetleriyle girdiği çatışmada vuruldu. Tedavisi sonrasında Sıkıyönetim Mahkemeleri’nde yargılanan Aslan, idam cezasına mahkûm edildi. Aslan’ın son sözleri, “Ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar, şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Halkımızın hizmetindeyiz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!” oldu.

en-uzun-kosu-devam-ediyor-1011699-1.


Hüseyin İnan

Sivas’ta 1949’da doğdu ve 1966’da ODTÜ’de okurken devrimci mücadeleye katıldı. 6’ncı Filo eyleminin düzenleyicilerinden olan İnan, toprak işgalleri gibi eylemlerde yer aldı. ODTÜ Hazırlık boykotunun örgütlenmesine önderlik etti. THKO’nun çekirdek kadrolarından olan İnan, Filistin’e eğitim kamplarına gitti. Şubat 1970’te Türkiye’ye geri döndüğünde Diyarbakır-Antep yolunda bir otobüste yakalandı. Diyarbakır’da devam eden yargılama sonunda Ekim 1970’te tahliye oldu.

23 Mart 1971’de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde düştükleri pusuda yakalandı ve Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Askerî Mahkemesi idama mahkûm edildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir