Sera Kadıgil, beraat ettikten sonra kızını istismar ettiğini itiraf eden erkeği Bakan Tunç’a sordu
Kadıgil, mahkemeye dilekçe göndererek suçunu itiraf eden Hakan P. hakkında soru önergesi verdi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, öz kızını istismar etmek suçundan yargılandığı davada 2022 yılında beraat eden ve 7 Mayıs 2024 tarihinde mahkemeye gönderdiği dilekçede suçunu itiraf eden Hakan P.’yi Meclis gündemine taşıdı. Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Davada alınan karara yönelik görüşleriniz nelerdir?” ifadelerini kullandı.
2019 yılında 7 yaşında olan kız çocuğu, “öğrenme güçlüğü çektiği” gerekçesiyle annesi tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Bölümü’ne götürülmüş, yapılan muayenenin ardından çocuğun istismara maruz kaldığı ortaya çıkmıştı.
‘TANIK VE KAMERA KAYDI YOK’ DENİLEREK BERAAT KARARI VERİLMİŞTİ
Teşhise ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan mağdur çocuk, 2019 yılında çeşitli tarihlerde öz babası ve üvey ağabeyi tarafından istismara maruz kaldığını dile getirmişti.
Yaşananlar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, baba Hakan P. (56) ve ağabey Hacı P. (25) hakkında “çocuğun cinsel istismarı” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmış, ancak sanıklar mahkemede suçlamaları reddetmişti. Sanık baba ve abi 2022 yılında, “tanık ve kamera kaydı olmaması” gerekçesiyle beraat etmişti.
Hakan P., beraat etmesinden 2 yıl sonra, 7 Mayıs 2024 tarihinde mahkemeye gönderdiği bir dilekçeyle kendisinin ve oğlunun söz konusu suçu işlediğini itiraf etti.
‘HAKAN P., SUÇU İNKAR ETTİĞİNİ VE PİŞMAN OLDUĞUNU İFADE ETTİ’
TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Hakan P.’nin itiraflarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:
“Öz kızını istismar etmekten hakkında dava açılan ve 2022’de ‘tanık ve kamera kaydı’ olmaması sebebiyle beraat eden Hakan P.’nin, mahkemeye istismarı gerçekleştirdiğini itiraf eden ve oğlu Hacı P.’nin de kızına karşı istismar suçunu işlediğini ihbar eden bir dilekçe gönderdiği haberleri basına ve kamuoyuna yansımıştır. Hakan P. mahkemeye gönderdiği dilekçede, suçtan kurtulmak için savcılıkta ve mahkemede suçu inkar ettiğini ve pişman olduğunu ifade etmiş, 2 gün sonra 9 Mayıs’ta sunduğu başka bir dilekçede de oğlu Hacı P.’nin de söz konusu suçu işlediğini itiraf etmiştir.
2019 yılında 7 yaşındaki kız çocuğu, öğrenme güçlüğü çektiği gerekçesiyle annesi tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Bölümüne götürülmüş, yapılan muayenenin ardından kız çocuğunun istismara uğradığı anlaşılmıştır. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan çocuk babası Hakan P. ve üvey abisi Hacı P. tarafından istismara uğradığını anlatmış olmasına rağmen sanıklar savunmalarında Hakan P. ve kız çocuğunun annesinin boşanma sürecinde olduklarından dolayı kendilerine iftira attığına dair iddialarda bulunmuştur.
Mahkeme 2022 yılında Mahkeme Başkanının muhalefetine rağmen ‘tanık beyanı, kamera kaydı gibi delil bulunmadığı’ ve ‘somut ve inandırıcı delil elde edilemediği’ ifade edilerek sanıklar hakkında beraat kararı vermiştir.”
‘ÇOCUK İSTİSMARINA İLİŞKİN GÖRÜLEN DAVADA ALINAN KARARA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR?’
Sera Kadıgil’in Yılmaz Tunç’a yönelttiği sorular ise şu şekilde:
- 2021 yılında çıkardığınız 4. Yargı Paketinde yer alan düzenlemelerden, aralarında çocuğun cinsel istismarı suçu da olan katalog suçlarda “somut delil” aranması şartı, kamuoyunda cezasızlığı pekiştirip suçu işleme niyetindeki kişileri daha fazla cesaretlendireceği belirtilerek tepki çekmiştir. Somut olayda da bu şartın aranması nedeniyle cezasızlık ile sonuçlanan adil yargılama hakkının ihlal edildiği görülmektedir. Bu kapsamda, 7 yaşındaki kız çocuğunun babası ve abisi tarafından istismar edilmesine ilişkin görülen davada alınan karara yönelik görüşleriniz nelerdir?
- İstismar mağduru kız çocuğu ve yargılama sürecinde boşanma aşamasındaki annesi ile ilgili herhangi koruyucu ve destekleyici tedbir uygulanmış mıdır?
‘SOMUT DELİL BULUNMADIĞI GEREKÇESİYLE KOVUŞTURMAYA DÖNÜŞMEYEN DOSYA SAYISI NEDİR?’
- 2021 yılındaki bu düzenlemeyle birlikte, çocuğun cinsel istismarı suçu hakkında açılan soruşturma sayısı nedir? Bu soruşturmalardan kaçı kovuşturmaya dönüşmüştür? Somut delil bulunmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya dönüşmeyen dosya sayısı nedir? Bu dosyalarda kaç çocuğun aile içi istismara maruz kaldığı iddiası yer almıştır?