Osmangazi’de HGS’ye rağmen nakit para isteniyor: Ya devlet ödemiyor ya da şirket kaçırıyor

Osmangazi’de HGS’ye rağmen nakit para isteniyor: Ya devlet ödemiyor ya da şirket kaçırıyor

Osmangazi Köprüsü’nde HGS arızası gerekçesiyle gişelerde nakit veya kredi kartı ile ödeme yapma zorunluluğuna yönelik tepkiler sürüyor. CHP’li Haydar Akar, iki ihtimale işaret etti ve “Ya devlet ödeme yapmıyor ya da şirketler araç kaçırarak devleti dolandırıyor” dedi

Bir gün Gazetesinden RABİA YILMAZ’ın Haberi

AKP iktidarının ‘mega proje’ olarak kamuoyuna sunduğu Osmangazi Köprüsü’ndeki skandallara bir yenisi daha eklendi. HGS sistemindeki arıza gerekçesiyle sürücülerden nakit para ya da kredi kartı istendi. Yaşananlara tepki gösteren ve sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunan sürücüler, “HGS olmasına rağmen nakit para isteniyor” dedi. Osmangazi Köprüsü’nün işletmecisi Otoyol A.Ş. ve Ulaştırma Bakanlığı ise iddiaları yalanladı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise, iki ihtimale işaret etti.

‘Son aylarda sık sık yaşanıyor’

Sürücüler, söz konusu sorunla son aylarda sık sık karşılaştıklarını vurgularken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri “Köprüde bahsedildiği gibi bir sıkıntı yok. Sadece bu sabah (Çarşamba) banka provizyonundan kaynaklı 15-20 dakikalık bir arıza yaşandı ve giderildi. Ayrıca, HGS çalışmasa bile sürücüye makbuz veriliyor ve 15 gün içinde bankaya ödemesi isteniyor. Sürücü, makbuzu istemezse o zaman nakit para alınıyor. Bunun dışındaki problemler, sürücünün HGS bakiyesindeki yetersizlikten kaynaklanıyor” açıklamasında bulundu.

Otoyol A.Ş.’nin işlettiği köprüde nakit ödemeler, şirketin hesabına direkt geçerken, HGS ödemeleri karayolları aracılığıyla bir süre sonra şirketin hesabına yatırılıyor.

Karayollarındaki birçok şirket battı

Yaşanan skandalla ilgili iki ihtimale işaret eden ve şirket parayı devletten almayı beklemediğini kaydeden CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, şu ifadeleri kullandı:

“Burada başka bir durum var: HGS kayıtları yapıldığı zaman devlet bunu kontrol edebilir. Ama nakit veya kredi kartıyla ödendiği zaman, bu kayıtları kaçırma şansları da var. Yani oradan günlük ortalama 14 bin araç geçerken, bunları nakite döndürdükleri ve HGS’den almadıkları zaman araç sayısını düşürerek devletten para kaçıyor oluyor olabilirler. İkinci ihtimal ise, şirketlerin nakit sıkıntısı varsa ve devlet parayı kullanarak ödemeyi geciktiriyorsa, bu ödemeyi beklemek yerine bu nakdi değerlendirmek istiyor olabilirler. Devlet bekletiyor ve ödeme yapmıyor olabilir. Karayollarında, birçok şirket batık vaziyette. Devletten 200 milyon alacağı olan şirketin parasını alamadığını biliyorum. Devlet ekonomik anlamda sıkışmış ve HGS’de biriken, ödemesi gereken paraları ödemediği için bu şirketler de böyle bir yöntem izliyor olabilirler.”

Devleti soyma aracına dönüştürdüler

Sistemin kesinlikle kontrol edilmesi ve ciddi bir araştırma yapılması gerektiğini aktaran CHP’li Akar, “Bu sistemden araç sayısını kaçırmak çok basit. Ama tabi bizim sorduğumuz sorulara cevap vermedikleri için, gereken kontrolü de yapamıyoruz. Süleyman Demirel ve Turgut Özal köprü yaptı, ama Tayyip Erdoğan köprü yapmadı. Köprüyü yapanlar AVM, rezidans ve inşaat yapan şirketlerdir. Bu şirketler, devletten bağımsız olarak bu köprüleri yaptılar. Devlet de bu köprüleri yaptırabilmek için bu şirketlere garanti geçişler verdi. Fizibiliteleri ve tahsil ettikleri ücret çok yüksek bir meblağ. Devleti soyma aracına dönüştürdüler bu sistemi. Osmangazi Köprüsü’nü görüyoruz ki; bir aracın geliş gidişi 282 lira. Bunun yarısını vatandaş yarısını devlet ödüyor. 40 bin geçiş garantisi verilmiş ve ortalama 14 bini hiç geçmemiş. Böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

İflasa sürükleyecek

Yap-işlet-devret modelinin ilerleyen süreçte devleti iflasa sürükleyebileceğine de işaret eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2017’de1 milyar 370 milyon TL civarında ve bu artarak da devam edecek diye düşünüyorum. Doların geldiği seviyeye baktığımızda, 35 dolar+KDV fiyatı belirlendi bu köprü için. Ayrıca Amerika Tüketici Endeksi’ne ilave ediliyor. Gelecekte devlete ciddi maliyetler çıkacak ve devleti iflasa bile sürükleyebilir. Vatandaş, tek geçiş ücreti 140 lira olan Osmangazi Köprüsü’nden 3. kez geçmiş ve canlı olarak videoya çekmiş. Hatta sosyal medyada yayımlanan videoda, görevliler videoyu zorla kapattırmak istiyor. Yani şirket ve Bakanlığın açıklamasında olduğu gibi 15 dakikalık bir arıza değil bu, birkaç haftadır nakit ve kredi kartı yöntemini uyguluyor olabilirler.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir