Olta ipinden yapay kas üretildi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, Teksas Üniversitesi’nde yapay kasla ilgili araştırma yapan ekiple ortak bir çalışma yaptıklarını belirtti. 

Göktepe, “Ziyaretimizde laboratuvarda bir dikiş ipliği gördük. Bu ipliği karbon nano tüp ile kaplayarak deneme yaptık. Bu malzemeye çok küçük bir elektrik akımı verdiğimizde, aynen nano tüp iplikten yapılan kas gibi hareket ettiğini tespit ettik. İşte bu bizim için dönüm noktası oldu” diye konuştu. Farklı yöntemleri araştırmaya başladıklarını ifade eden Göktepe, yapay kası dikiş ipliği ve oltalarda kullanılan misinadan da yaptıklarını söyledi.

GERÇEK KASTAN DAHA GÜÇLÜ

Özer Göktepe, ürettikleri yapay kasın insan kasının kaldırabileceği ağırlığın 117 kat daha fazlasını kaldırabildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Bu, çok daha ucuz bir malzeme. Isıyla, ışıkla, elektrikle, mikrodalgayla ve kimyasallarla harekete geçirebileceğiniz ve uyarabileceğiniz bir kas. İnsan kası, yüzde 20 oranında kasılabiliyorken, bu yapay kas yüzde 50 oranında kasılabiliyor. Yapay kas, dakikada 10 bin kez kendi etrafında dönerek, takılan ağırlığı döndürme gücüne de sahipken, kasılma hareketini de milyonlarca kez, hiç deformasyona uğramadan ve bozulmadan gerçekleştirebiliyor.”  

Ürettikleri yapay kasın kullanılabilir en makul malzeme olduğunu söyleyen Göktepe, “İnsan yüzündeki mimikleri bire bir taklit edebilen robotların yapımında bu yapay kası kullanabiliriz. Casus böcekler ve benzeri hayal gücüne bağlı şeyler de bu yapay kastan yapılabilir” şeklinde konuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir