MHP Eyüp Türkmen kardeşlerimizi unutmadı

 

Dursun Kılıç/ Selahattin Sorucu

EYÜP-Irak’ın Selahaddin kentinin Tuzhurmatı ilçesinde düzenlenen intihar saldırıları neticesinde 13 Türkmen şehit olmuş, 71 kişi de yaralandı.Yıllardır Irak Türkmenlerini sindirmek için yapılan katliam ve saldırılara yenisi eklendi.

Irak’ın Selahaddin kentinin Tuzhurmatı ilçesinde düzenlenen intihar saldırıları neticesinde 13 Türkmen şehit olmuş, 71 kişi de yaralandı. Yıllardır Irak Türkmenlerini sindirmek için yapılan katliam ve saldırılara yenisi eklendi.

Saldırıların amacı, Irak Türkmenlerini kendi topraklarından göç ettirerek, bölgeyi kürtlere bırakmak, kürt özerk yapısını güçlendirmek olarak yorumlanıyor

Irak merkezi hükümeti saldırı ve baskılara kayıtsız kalarak, Türkmenlerin katledilmesine seyirci kalıyor. Irak’ta 2.5 milyon Türkmen kaderine terk edilmiş durumda.

Irak’ta yaşanan Türkmen katliamının ardından MHP Eyüp İlçe Başkanlığı geçtiğmiz Pazar günü Eyüp Meydanında basın açıklaması ve TBMM gönderilmek üzere imza kampanyası düzenledi.

Çok kapsamlı katılımla gerçekleşen basın açıklamasında Irakta yaşanan Türkmen katliamına dur denilmesi ve hükûmetin bu katliamlar karşısında ki sessizliği kınandı. Eyüp meydanında yapılan basın açıklamasına MHP Eyüp ilçe başkanı Halil Feyizoğlu, MHP Eyüp belediye meclis üyesi Kamil Yıldız

MHP MYK Üyesi Musa Küçük, MHP MYK üyesi Saffet Sancaklı, MHP İstanbul il başka yardımcısı Selahattin Koçaslan, MHP İstanbul 2. Bölge başkanı Selami Şişman, MHP Sarıyer ilçe başkanı Erdal Çoban, İstanbul ülkü ocağı başkanı Volkan Varol, Bayrampaşa ülkü Ocağı başkanı Lütfü Nebioğlu  ile çok çok sayıda partili katıldı.

MHP Eyüp İlçe Başkanı Halil Feyizoğlu yaptığı açıklamada ” Irak’ta yaşanan Türkmen katliamını birkez daha kınıyor, hükümeti Türkmenlere sahip çıkmaya davet ediyoruz.Eyüp Meydanında kurduğumuz imza çadırı ile halkımızın bu konuda duyarlılığını artırmayı amaçladık.Türkmen katliamına karşı halkımız çok büyük tepki duyuyor.İmza çadırımız dolup taştı.Halkımız bu katiamlara karşı AKP hükümetinin duyarlı olmasını istiyor.Bizde MHP olarak katliama karşı hükümetin acil olarak Irak Türkmenlerine destek sunmasını istiyoruz.Osmanlı Devleti yıkılınca sınırın öbür tarafında kalan türkmen kardeşlerimize yapılan bu zulüm bölgede kardeşlerimizi sindirme ve topraklarını terketmeye yönelik olduğunu biliyoruz.dedi

Türkmenlere Yönelik Baskılar sürüyor

Türkmen nüfusun yoğun olarak bulunduğu 5 vilayet Musul, Erbil, Kerkük, Diyala ve Selahaddin’dir.. Bağdad’ta bile küçümsenmeyecek sayıda Türkmen olduğu bilinmektedir. Kerkük’teki Türkmen sayısı da 300 bin civarında tahmin edilmektedir.

Irak nüfusunun yüzde 18’ini oluşturan 2.5 milyon Türkmen asimilasyon politikası ile karşı karşıya kalmıştır. Irak yönetimi, Kerkük’teki resmi dairelerde yönetici konumunda bulunan pekçok Türkmeni görevden almıştır. Ayrıca Bağdat’ta faaliyet gösteren Türkmen Kardeşlik Kulübünün faaliyetleri dondurularak idari heyet fesh edilmiştir. Irak televizyonundaki haber ve müzik ağırlıklı Türkmence yayına da son verilirken, Kuzey Irak’a sürülen Türkmenlerin gayri menkullerinin de açık arttırma yolu ile Irak yönetimine yakın kimselere satıldı.

Türkmen Bölgelerine Kürt Göçü

Kente Kürt göçü özellikle yoğunlaşırken, Kerkük’e savaştan bu yana yerleşen Kürtler’in sayısının 72 bini bulduğu belirtildi. Kürtler’in Kerkük’te yaşayan Araplara yönelik yıldırma politikası çerçevesinde son aylarda yaklaşık 50 bin Arap’ın ise kentten kaçtığı bildirildi.

Gerek Kerkük’ten gerekse Kuzey Irak’ın değişik bölgelerinden Ankara’ya ulaşan durum değerlendirmelerine göre, özellikle Talabani Kerkük’ün hızla Kürtleştirilmesi için her türlü çalışmayı yapıyor.

 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir