Mavi ışık yüzde lekelenme sebebi olabilir mi?

Bilgisayar ekranları ve cep telefonlarından yayılan mavi ışığın özellikle ekran sürekli bakarak çalışanların ciltlerinde lekelenmelere ve var olan lekelerde artışa yol açabildiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, “Mavi ışık ciltte pigmentasyonda artış, şişme, kızarma, erken kırışma gibi cilt değişikliklerine sebep olabiliyor” diyor.

Pek çok doğru bildiğimiz yanlış var. Bunlardan biri de bilgisayar ekranları ve cep telefonlarından yayılan mavi ışık ile ilgili… Mavi ışığın sadece göz sağlığını olumsuz etkilemediği, ciltte de lekelenmelere yol açtığı düşünülüyor. Hatta cilt kanserine varan vakalardan söz ediliyor… Ancak mavi ışığın UV ışığından daha derine nüfus ettiği düşünülse de yapılan çalışmalar cilt kanserinin gelişimiyle ilişkili olmadığını gösteriyor. İnsanların maruz kaldığı mavi ışığın çoğunun güneşten geldiğini, cihazların yaydığı mavi ışığın miktarının güneş tarafından yayılanın sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu belirten 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, “Mavi ışığın cilt üzerine etkileriyle ilgili yeterli bilimsel çalışma mevcut değil. Ancak bazı ön çalışmalar ipuçları içeriyor. Mavi ışığın cilde nüfus etmesi reaktif oksijen türlerine neden olabileceği ve bununda DNA hasarına yol açabileceği, bununda kolejen ve elastin liflerde hasarlanmaya sebep olabileceği üzerinde durulan konular” diyor.

LEKELENME SORUNU ORTAYA ÇIKIYOR

Öte yandan bilim adamları tarafından güneşten ve cihazlardan gelen mavi ışığın göz yorgunluğuna, göz kuruluğuna neden olabileceğini, katarakt  ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu hızlandırabileceği biliniyor. Bazı çalışmalarda hormon üretimini bile etkileyebileceği ve uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyecek bir dengesizlik yaratabileceği yazıldı Covid 19 karantinasıyla beraber ise, cihazlarla geçirdiğimiz zamanın artmasına bağlı olarak, elektronik cihazların cilt yaşlanmasını ve lekelenmeyi artırıp artırmadığı sorusu gündeme geldi. Çünkü karantina sürecinde pek çok çalışan, evlerde ekran önünde çok uzun süre geçirmeye başladı.

Dündar’ın  kişisel gözlemi de ‘Home Office’  çalışanların dış ortama çıkmamalarına ve güneşe maruz kalmamalarına rağmen yüzlerinde lekelenme veya eski koyu renkli lekelerinde artış olduğu yönünde. Bunun ekranlardan yayılan mavi ışığa bağlanabileceğine vurgu yapan Dündar, “Mavi ışık ciltte pigmentasyonda artış, şişme, kızarma, erken kırışma gibi cilt değişikliklerine sebep olabiliyor” diyor.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Bilgisayar ekranı dışında tabletler ve cep telefonları da birer mavi ışık kaynağı. Telefonunuzun ekran parlaklığını azaltarak ve kulaklık takarak telefonu yanağınızdan uzak tutarak konuşmanın cilt sorunları için faydalı olabilecek eylemler olduğuna da dikkat çeken Dündar, ayrıca elektronik cihazlar için mavi ışığı engelleyen veya azaltan oftalmolog onaylı ekran koruyucuların da kullanmasını öneriyor.

Dündar, şöyle devam ediyor: “Her gün yüzünüze en az 30F güneş koruyucu kullanın. Koruyucuyu tüm gün evde vakit geçirecek olsanız dahi mutlaka uygulayın. Seçeceğiniz güneş koruyucusunun da çinko oksit veya titanyum dioksit gibi fiziksel ,mineral koruyuculardan seçmek mavi ışıktan korunmanızda daha etkili sonuç verir.

Günlük bakım anti – age ürünlerde de antioksida, yoğun C ve E vitamini, ferulik asit içeren kremleri seçmek, güneş kremiyle kendinizi korumak için gösterdiğiniz tüm çabalara rağmen maruz kaldığınız serbest radikal hasarını nötralize etmek için bir sigorta poliçesi olur.”

Dr. Makbule Dündar

Basın iletişim Gülhan Çalışkan – MAIL: gulhancaliskan@yahoo.com

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir