Matkap;Toplumsal Barışa İhtiyaç Var..

Example HTML page

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, CHP’nin Cumhuriyet’in temel değerleri, laik yapının ve sosyal hukuk devleti anlayışı ile ulus devlet kimliğinden ödün vermeyeceğini belirterek, “Çünkü bizi bir arada tutan anlayış ulus devlet anlayışımızdır” dedi.
Matkap, Artvin Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde 200 kişinin CHP’ye katılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, milletvekili arkadaşları ile yaptıkları Karadeniz gezisini 30 Mart’ta Sinop’ta başlattıklarını ve Artvin’deki bu programla tamamladıklarını söyledi.

Türkiye’de toplumsal barışa ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Matkap, şöyle konuştu:

“Bunun biran önce gerçekleşebilmesi için CHP olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Çoğu zaman bedel ödedik. 200 milletvekili beklediğimiz dönemlerde 80-90 vekil çıkarabildik. Çünkü biz ülkemizin birliğini, beraberliğini, bütünlüğünü hep partimizin çıkarının üzerinde gördük. Türkiye bölünmesin, parçalanmasın, bir bölümünde duygu kopukluğu yaşanmasın diye raporlar yazıp cesur davrandık. Bu sorunu daha kimse ağzına dahi alamazken CHP’liler olarak üzerimize düşeni yaptık. Demokrasi eksiğimizi gidererek yasalarımızdaki demokratik olmayan hükümleri ayıklayarak, seçim barajı, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, uzun tutuklama süreleri gibi halkın tepki koyduğu bu bütün yasadaki demokratik olmayan hükümleri ayıklayarak bu sorunu çözeriz diyoruz”

Matkap, Türkiye’de çoğulculuğu önemsediklerini de anlatarak, “Türkiye’de farklı diller var, inançlar var. Bütün bunların içe sindirildiği ve zenginlik olarak kabul edildiği dünya görüşünün Türkiye’de egemen olmasını istiyoruz. Eğer bu ikisi sağlanırsa bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. 12 Eylül darbesinin olumsuz etkileri ve sonra gelen iktidarların ayrımcılık içeren uygulamaları olmasaydı biz bugün bu sorunla karşı karşıya olmayacaktık” diye konuştu.

Türkiye’nin geleceği için bazı hususlardan ödün vermeyeceklerini söyleyen Matkap, “CHP, Cumhuriyet’in temel değerleriyle oynanmasına ve değiştirilmesine asla izin vermez. Laik yapının ve sosyal hukuk devleti anlayışının değişmesine izin vermez. Ulus devlet kimliğimizden asla ödün vermeyiz. Çünkü bizi bir arada tutan anlayış ulus devlet anlayışımızdır” şeklinde konuştu.

Matkap, Ortadoğu’da yeni haritalardan bahsedildiğini ileri sürerek, “Ne kendi sırlarımızla nede komşularımızın sınırlarıyla oynanmasına izin vermeyiz” ifadesini kullandı.

-Yeni Anayasa çalışmaları-

Anayasa çalışmalarına da değinen Matkap, “Biz özgürlüklerin genişlediği, demokrasinin güçlendiği bir anayasa istiyoruz. Anayasa’nın ilk dört maddesi kesinlikle tartışma dışında bırakılmalı. Atatürk’ün kurucu ve önder rolüne de dokundurtmayacağız” diye konuştu.

Matkap, Türkiye’de etnik kimlik olabileceğini ancak bunlar arasında tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu da belirterek, “Bu birlikteliğinin adı ulustur. Bu ulusun adı da Türk ulusudur, Türk milletidir. Kimsenin eşit yurttaşlık adına Türk sözcüğünden rahatsızlığı yok. Ne Mustafa Kemal Atatürk ne de diğerleri Türk sözcüğünü herhangi bir etnik kimliği ön plana çıkarmak adına koymamıştır. Farklı bir arayışın hiç kimseye bir katkısı yok” dedi.

Konuşmalar sonrası, CHP’ye katılanlara rozet takıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir