Göktürkte 2b İsyanı

2B olarak bilinen orman özelliğini yitirmiş hazine arazilerine biçilen yüksek rayiç bedeline bir tepki de Eyüp’teki Göktürk mahallesinden geldi.

Son yıllarda lüks sitelerin merkezi haline gelen Göktürk’e 1980’lerde göç eden vatandaşlar, yüksek rayiç (satış) bedeline karşı çevreyolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Trabzonlular Dernek Başkanı Evren Sancak, “Halk ne yapacağını bilmiyor. Yerlerini yok pahasına yatırımcılara vermek zorunda kalıyor. Bölge insanlarına ‘buradan gidin’ mi denmek isteniyor” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 410 bin hektar 2B alanı var; Antalya 45 bin 548 hektarla birinci, İstanbul’da ise 17 bin 106 hektar arazi var.

Göktürk’te yeni konuta yer kalmadığı için gözler uzun süredir 2B arazilerindeydi.

Yaklaşık 1 milyon metrekarelik 2B arazisinin belli bölümlerinde hala tarım ve hayvancılık yapılıyor.

“Siteler rayiç bedelini arttırdı”

Bölge halkı, eskiden gecekonduların olduğu yere lüks siteler geldiği için rayiç bedelin arttığını ancak kendilerinin bunu karşılayacak güçleri olmadığını söylüyor.

Beykoz’da dahi rayiç bedeli 750 lira iken Göktürk’te 2 bin ila 2,750 lira arasında değişiyor.

Göktürk Beldesi Eyüp Belediyesi’ne bağlanınca eskiden hazırlanan imar planı iptal edildi. Yeni imar planı da askıya çıktı ancak belediye yetkilileri bianet’e planın ayrıntılarının kendilerinde olmadığı açıklamasını yaptı.

Vatandaşlar, yeni imar planında 1 emsal verildiğine dair duyumlar aldıklarını bu yüzden de topraklarını geri satın alsalar dahi kendi evlerini dahi kurtaramadıklarını söylüyor. Çünkü müteahhit karlı olmadığı için inşaata girmiyor.

“Orman köylüsüydük, işgalci olduk”
30 yıl önce Trabzon’ndan göçen Ali Sancak’ın tarım ve hayvancılık yaptığı 22 dönüm arazisinden istenen bedel 32 milyon.

“Esas hata buranın bedelini belirlemeyi iki memurun eline bırakanda. 43 nüfusum var; hiçbiri daha devlet işinde çalışmadı. Ne yapmamız lazım. Nereye gideceğiz, köyden buraya iş var diye geldik.”

Emekli Elmas Aynacı, “O zaman orman köylüsüydük, şimdi işgalci olduk” diyor. 450 metrekare arazisine 500 bin isteniyor. “Gırtlağımızdan tutmuşlar, ya bu kapı, ya bu kapı diyorlar. Devlet o zaman yer göstersin gidelim” diye ekliyor.

“Ödeyemezse hazineye devrediliyor”
Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazlar ile Hazine’ye ait tarım arazilerini kapsayan 2B arazileriyle ilgili geçen yıl yürürlüğe girip tepkilerin ardından üzerinde değişiklik yapılan yasanın * ardından geçen ay arazi satışları başladı. Araziler burada yaşayan hak sahiplerine satışa açılıyor, talep edilen fiyat ödenemezse hazineye devrediliyor.

Tarım arazilerinden alınacak bedel, rayiç bedelin yüzde 50’si olacak. Yasaya göre, satış bedelinin, tarımsal amaçlı alanlar için yüzde 10’u, diğer alanlar için yüzde 20’si, en geç 3 ay içinde peşin olarak tahsil edilecek. Kalan tutar, 5 – 12 yıl arasında eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir