Kılıçdaroğlu’ndan HDP mesajı: Biz haksızlığın karşısında susmayız
Sinop’ta muhtarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’ye açılan kapatma davasına değinerek, “Bizim bir ittifakımız var. 4 parti var. Yerel yönetimlerde bir ittifak olmadı. HDP ayrı parti biz ayrı partiyiz. HDP ile aynı parti olduk demedik. Biz zulmün karşısında, haksızlığın karşısında susmayız. Haksızlığın karşısında susan dilsiz şeytandır” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sinop’ta gerçekleştirilen Muhtarlar Buluşması’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, “Devlette planlama olacak. Bir köyde planlama, altyapı nasıl olmalı? Şehirde planlama oluyorsa köyde neden olmasın? Muhtarın yetkili olması lazım. Muhtar dinlenmezse sorun çözülmez. Sorunu yaşayan kim? Vatandaş derdini kime anlatıyor?” dedi.
HDP’nin kapatılması tartışmalarına değinen CHP lideri, “Bizim bir ittifakımız var. 4 parti var. Yerel yönetimlerde bir ittifak olmadı. HDP ayrı parti biz ayrı partiyiz. HDP ile aynı parti olduk demedik. Biz zulmün karşısında, haksızlığın karşısında susmayız. Haksızlığın karşısında susan dilsiz şeytandır” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, “Seçimlerde zorla istifa ettirilen Melih Gökçek’in hakkını ben savundum. Bursa, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanları AK Partili’ydi. Millet seçtiyse milletin hakkında saygı duyarız” değerlendirmesini yaptı.
Ekonomik problemlerle ilgili de iktidara eleştiriler yönelten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
‘EN YOKSUL KESİM ORMAN KÖYLÜSÜ’
“En yoksul kesim orman köylüsüdür. Orman Genel Müdürlüğü çalıştırıyor. Sigortasını yatıracaksın, parasını verecek. Geçen sene ödenen paradan daha düşük gelir alıyor. Bunları dile getiren tek kişi benim. Burada aldığımız sorunların hepsini genel kurulda tartışma konusu yapacağız. Hiç endişeniz olmasın.”
‘TÜRK TELEKOM’U HARİRİ AİLESİNE SATTILAR’
“Türk Telekom, rahmetli Turgut Özal’ın en önemli yatırımlarından. Hariri ailesine sattılar. Hariri ailesi 6 buçuk milyar doları Türk bankalarından kredi aldı. Türk Telekom’u aldı. Kabloları sattı, malları sattı. Bankalara ödemeye gelince ben ödemiyorum. İnternet alt yapısını yapacaktı, yapmadı. Köylerde alt yapı yok, internet yok. Ektiğinin karşılığını alamıyor. Zarar ediyor. Gençler köyde durmuyor. Devleti yönetenlerin gençler köyde nasıl kalır, sorması lazım.”
‘10 MİLYON 750 BİN İŞSİZ VAR’
“10 milyon 750 bin işsizimiz var. Ne olacak? Ben düşüneceğim sizler de düşüneceksiniz. Sadık Bey arayın dediniz. Herkesi arayacağız. Çiftçimiz kan ağlıyor. Bunların tamamını biliyoruz. Cebine atar, kalan kısmını yandaşlara verirse bu sorun çözülmez.
2006 yılında Meclis’ten bir kanun geçti. Onun 21. maddesi var. Devlet gayri safi milli hasılanın en az yüzde birini çiftçiye vermek zorundadır. Kanun emrediyor. Ama devleti yönetenler diyor ki ben kanuna uymam. Vermiyor o parayı. Kimse korkudan dava açamıyor. ‘Ya beni de bir sabah tutuklarlarsa…’ Kanunun verdiği hakkı bile insanlar korkularından isteyemiyor.
‘ELEKTRİK OLMAMASI NE DEMEK?’
“21. yüzyılda bir evde elektrik olmaması ne demek? Ortaçağ’da mı yaşıyoruz. Elektrik olacak ki; buzdolabı, internet, çamaşır makinesi olsun. Elektrik su gibi insan hakkıdır.
Doğruları söylemeye devam edeceğiz. Muhtarları güçlü kıldığınız zaman vatandaşlar en rahat muhtarlara ulaşır. Muhtarlara bütçe vereceksiniz. Elektrik, doğlagaz parası ödüyor. Neyle ödüyor? Sizi de halk seçti. Niye sizin de bütçeniz olmasın? Bütçeyi istediğiniz gibi harcamayacaksınız. Kuralları olacak. 27 yılımı devlette bütçe nasıl yapılır ona harcadım.”
‘MUHTARIN NİYE BİRLEŞİK PUSULASI YOK’
CHP lideri, muhtarların sorunların ilgili olarak ise şunları ifade etti:
“Muhtarın niye birleşik pusulası yok. Seçim, birleşik oy pusulası sizin de hakkınız değil mi? Maliyeti yok. Hakkın teslim edilmesi gerekin diyen kim. Bu kardeşiniz: Bay Kemal. Hakkın, hukukun savunulması lazım. Nasıl kamu görevi yapmıyorsunuz diye kanun yapmayabilir? Benim mahallemle ilgili belediye Meclis’i karar alıyor ama benim yok. Muhtarı da o mahallede yaşayan vatandaş seçiyor.”
‘MUHTARLAR BİRLİĞİ KURULMALI’
“82 değişik kanunda 304 maddede muhtar adı geçer. Derli toplu bir kanun var mı yok. Tamamlayacağız ve o kanun teklifini sunacağız. Bizim belediyelerimizin büyük bir kısmında belediyeden muhtara yardımcı bir personel zaten veriyorlar. Muhtarlar Birliği kurulmalı.
Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Akılla, mantıkla, bilgi ile birikim ile çözülür. Sorunların yüzde 90’ı 5 yıl, 4 yıl içinde çözülebilir. Türkiye’nin parası var.
Beşli çete milyar dolarla kazanıyor. Ya işçiler, emekliler, asgari ücretliler… Bizim siyasi tercihimiz halktan yana beşli çeteden yana değil. Önce Allah’a sonra da bu kardeşinize inanacaksınız. En ufak bir endişeniz olmasın.”