Kılıçdaroğlu: Amaçları zaman kazanmak

Example HTML page

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çözüm süreci konusunda, “Diyoruz ki gelin yüzde 10 seçim barajını kaldıralım. İlla PKK ile masaya oturunca mı kaldıracaksınız. 12 Eylül PKK’yı güçlendiren bir harekettir. 12 Eylül yasalarının arkasına saklanan bir iktidar bu sorunu çözemez. Önce bu yasaların kaldırılması lazım. Amaçları zaman kazanmak. ‘Nasıl zaman kazanırım ve seçimlere kadar çatışmasızlık ortamını sürdürürüm’” diye konuştu.Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

NEYİN KARŞILIĞI ÇIKACAKLAR

“Bizim yaptığımız öneri önce hukukileştirip sorunu çözmek. Biz devletin ve herhangi bir organının açıkça terör örgütüyle muhatap olmasını istemeyiz. Araştırma komisyonu kuralım ki değişik çevrelerle konuşacak ve öneriler getirecek. Halka gidip neleri öneriyorsunuz değil, bu konunun çevresiyle taraflarıyla görüşüp Parlamentonun gündemine getireceklerdi. ‘Halka ne istediğini soralım…’ Barış, huzur isteyecek. Bunun aksini düşünmek de mümkün değil. Başbakan silahları bırakıp çıksınlar dedi. Silahlı silahsız onu da bilmeyiz. Çıkarlar mı onu da bilmeyiz. Keşke silahları bırakıp teslim olsalar. Merak edilen ne? Neyin karşılığında çıkacaklar? Bilen var mı bilen yok.

GELİRSE KAPIMIZ AÇIK

Başbakan ziyarete gelirse kapımız açık. Ama gelir de bilgi verirse kamuoyuyla paylaşırım. Parlamentoda olursa bu Anayasa’ya aykırı bir durum. İkili oluşursa; gerçekleri araştırma komisyonu, akil adamlar komisyonu destek veririz. ‘Ana muhalefet ve yavru muhalefet sorunu çözeceğiz diye kuduruyor’ diyor. Bunu diyen biriyle nasıl bir araya geleceğiz.

ARTIK TERÖR ÖRGÜTÜ DİYEMEZSİNİZ

‘IRA çözdü.’ Ama kimi buldular? Onlarla temas kuracak, ama hiçbir zaman yasaların aramadığı bir insanı buldular. Büyük bir gizlilik içinde yaptılar. Başbakan önce muhalefete gitti. ‘Bana destek veriyor musunuz’ diye. Desteği aldı ve sorunu çözdü. Düne kadar asacağız keseceğiz diye bir sürü laf söyledik sonra devleti muhatap kıldık. Artık hiçbir batı ülkesine ‘PKK terör örgütüdür’ diyemezsiniz. O tren kaçtı artık. Bilmediğimiz bir konuda CHP ne düşünüyor diye bize soruyorlar. Biz de bilmiyoruz. AKP’nin bir sayfalık değil yarım sayfalık çözüm önerisi nedir? Durduk yerde Başbakan niye eyalet sistemini gündeme getirsin. Birileri bir şey diyor ki Başbakan da kamuoyunun nabzını yokluyor.

SORUNUN UCUNDA ÖLÜM VAR

Bu kadar yakıcı bir sorunun siyaset dilinde sert söyleme dönüşmesi doğru değildir. Sadece MHP değil Başbakan da çok sert sözler kullandı. Başbakan’a bakarsanız BDP’li vekillerin dokunulmazlıklarını kaldıracaktı. Bu konu, üzerinden siyaset yapılacak bir konu değil. Çünkü bu sorunun ucunda ölüm var. Ölen masum insanlar.

DOLAYLI SÖYLÜYORLAR

Hangi yoldan silahlarıyla geldilerse aynı yoldan çıkabilirler. Önerge verdiler. TBMM’nin süreçle sağlıklı irtibatı kurabilecek diye. Halkın kafasını karıştıran da bu. Birşeyi dolaylı söylüyorsunuz da doğrudan söyleyemiyorsunuz. Bu çıtayı öyle bir yere koydular ki eğer gerçekten çatışmasızlık başlamazsa Türkiye daha ağır bedellerle karşı karşıya kalabilir. Eskiden de kötü olacak. Bunu herkesin bilmesi lazım. Karşı tarafın ne istediğini bilmiyoruz. Ne kadarı karşılanacak onu da bilmiyoruz.

YÜZDE 50 BİLE DESTEK BULSA

Yüzde 50 destek bulsa kesinlikle CHP’yi dikkate bile almaz. Siz tanımıyor musunuz Recep Tayyip Erdoğan’ı. Doğrudan muhatap Erdoğan’dır. TV’yi ben verdim diyor. Bu mektuplar önce Başbakan’a gidiyor.

YENİ ANAYASA

Türk sözcüğü kaldırılsın diye tartışma oldu. Onun da kalkmasını uygun bulmuyoruz. Bizim maddemizin başlığı Türk Vatandaşlığı. Devrim yasalarıyla ilgili bazı tartışmalar var. İlk 4 maddenin korunmasını istiyoruz. Türk Ulusu kavramının başlangıç bölümünde bir ülkeye yakışır görkemli ifadelerle yer almasını istiyoruz.

MUSTAFA SARIGÜL ADAY MI?

İstanbul’la ilgili birden fazla aday var. İki türlü çalışma sonunda olacak. Kamuoyu yoklaması ve örgütümüzde eğilim yoklaması yapacağız. Bu sadece İstanbul değil Ankara için de, diğer yerler içinde aynı olacak. Önce üye olması lazım. ‘Ben gelirsem 3 bin kişiyle gelirim’ dedi. Niye 3 bin 5 bin kişiyle gelin dedim.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir