İstanbul’un merkezinde toprağa gömülü halde bulundu

Example HTML page

Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu İstanbul Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda yapılan kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen mermerden tanrı heykeli bulundu.

Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda 8 Haziran 2022 tarihinden itibaren kazı çalışmaları yürütülüyor.

MERMERDEN TANRI HEYKELİ BULUNDU

Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü ana yapının kuzeybatı tarafında bugün yüzeyden yaklaşık 2.60 metre derinde dolgu toprak içerisinde mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli parçası bulundu.

20 santim yüksekliğinde, 18 santim genişliğindeki heykelin, sol kol ile gövde altı kısmı kırılmış durumda olduğu tespit edildi. Roma dönemine tarihlendiği düşünülen heykelin, uzman incelemesi sonrasında tarihleme yapılacağı belirtildi.

MİTOLOJİDE ‘PAN’ KİMDİR?

Pan, antik Yunan mitolojisi’nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Pan ayrıca, doğanın ruhu olarak kabul edilir ve pastoral bir yaşam tarzının sembolüdür.

Pan, çobanların, çoban flütü olarak bilinen pan flütü çalmalarıyla tanınır. Görünümü, üst yarı vücudu insan, alt yarı vücudu ise keçi şeklinde tasvir edilir. Büyük, kıvrık boynuzları, sarkık kulakları ve kıvırcık saçları vardır. Pan genellikle ormanlarda dolaşırken veya sürülerin arasında görülür.

Pan, aynı zamanda panik kavramının da kökenidir. Sık sık ani korku veya korku hislerini temsil eden bir tanrı olarak kabul edilir. Ormanda dolaşanların kalplerinde aniden panik hissi uyandırabilir.

Pan, mitolojide müzik, doğa ve vahşi yaşamın koruyucusu olarak görülür. Ormanın ve vahşi doğanın gücünü temsil eden Pan, çobanların ve sürülerin tanrısıdır.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir