İşçilere sorgu odasında dayak!

İşçilere sorgu odasında dayak!

Sendikalar, 3. havalimanı inşaatındaki direnişin ardından şantiyede sorgu odası kurulduğunu, bilgi ve isim vermeleri için işçilere yoğun baskı yapıldığını, hatta kaba dayak atıldığını duyurdu

İstanbul üçüncü havalimanı inşaatında binlerce işçinin kölelik koşullarına karşı cuma günü isyan etmesinin ardından jandarmanın sabaha karşı koğuşları basmasıyla gözaltına alınan 400’ü aşkın işçiden bir kısmı serbest bırakıldı, dün itibariyle halen gözaltında olan yüzlercesinden ise haber alınamıyor. Polis, avukatlara ve vekillere dahi açıklama yapmıyor, işçilerin avukatlarla görüşmesine izin verilmiyor. Şantiyede ise işçilere yönelik baskıların hat safhaya çıktığı öğrenildi. İnşaat sendikaları, havalimanının yapımını ve işletilmesini üstlenen Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu (İGA) tarafından şantiyede sorgu odası kurulduğunu, eylemi başlatanların ve eyleme katılanların isimlerini öğrenmek için işçilere yoğun psikolojik baskı yapıldığını, hatta işçilere dayak atıldığını açıkladı.

‘Taleplerimiz zaten yasal zorunluluk’

DİSK Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş, dün İstanbul Kadıköy’de basın toplantısı düzenledi. Dev Sağlık-İş’in genel merkezinde düzenlenen toplantıya çok sayıda sendika ve siyasi örgüt ile HDP milletvekilleri Erkan Baş, Rıdvan Turan ve Ali Kenanoğlu destek verdi. Toplantıda konuşan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçilerin taleplerinin zaten yasalara göre patronun yerine getirmesi gereken yükümlülükler olduğuna dikkat çekerek, “Ama devlet kendi yasalarının uygulanıp uygulanmadığını bile denetlemekten uzak. Sermayenin kölesi olmuş durumdalar. Dört gündür ülke ayağa kalkmış, Çalışma Bakanı’ndan bir tek söz çıkmadı. Şantiyeye Çalışma Bakanlığı’ndan müfettişlerin gelmesi gerekirken jandarma geldi. Gece koğuşlarımıza girildi, koçbaşlarıyla kapılar kırıldı. Halen yüzlerce arkadaşımız gözaltında” dedi.

‘Gözaltındakileri serbest bırakın!’

Gözaltındaki işçilerle ilgili avukatlara ve vekillere bilgi verilmediğini belirten Karabulut, “Ne durumdalar kimse bilmiyor. Heyetlerimiz jandarma önünde bekliyor. İnşaat-İş’in gözaltına alınan yöneticileri Özkan Özkanlı ve Uğur Karataş işçilerden ayrı bir noktada tutuluyor. Buradan tekrar sesleniyoruz: Arkadaşlarımızın taleplerini kabul etmek zorundasınız, yasayı uygulayın! Gözaltındaki arkadaşlarımızı serbest bırakın!” diye konuştu.

Sendikalar Kadıköy’de basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Kadıköy’de ve Ankara’da önceki akşam gerçekleştirmek istedikleri dayanışma eylemlerine de polisin saldırdığını hatırlatan Karabulut, “Üçüncü havalimanı şantiyesinde yaşanan ölümlere, kölelik koşullarına ses çıkarmayan devlet, ‘Burada ölümler yaşanıyor’ diyenlerin yapacağı basın açıklamalarını yasakladı. Arkadaşlarımız yerlerde sürüklenerek ters kelepçeyle gözaltına alındı. Bizler gözaltındakiler bırakılıncaya ve talepler karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Havalimanında sorgu odası

İnşaat-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu ise üçüncü havalimanı şantiyesinin bir toplama kampından farksız olduğunu vurgulayarak, “Biz oranın bir işçi mezarlığına döndüğünü aylardır, yıllardır söylüyoruz. Ama proje bitene kadar ne kadar işçi ölürse ölsün, onların umurlarında değil. İş güvenliğini sağlamayan patronlara değil; tek istedikleri can güvenliği olan bir şantiyede çalışmak, tahtakurusu olmayan yataklarda yatmak, doğru düzgün yemek yiyebilmek ve insan gibi muamele görmek olan işçilere hukuku işletiyorlar. İşçilerin verdiği haklı mücadelenin sonuna kadar arkasındayız” dedi.

İGA’nın şantiyede bir sorgu merkezi kurduğunu ve işçilerden eylemle ilgili bilgi ve isim almaya çalıştığını da aktaran Acu, “İşçilere yoğun psikolojik baskı yapıldığını ve bilgi versinler diye kaba dayak atmaya başladıklarını öğrendik” şeklinde konuştu.

***

Dünya sendikalarından dayanışma mesajları

İnsani koşullarda çalışmak için iş bırakan ve ardından koğuşları basılarak gözaltına alınan üçüncü havalimanı işçilerine dünya sendikalarından da destek geldi. ITUC ve DSF, işçilere yönelik baskı ve şiddeti kınadı, gözaltındaki işçilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

163 ülkeden 207 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), “Üçüncü havalimanı inşaatında güvensiz ve insani olmayan çalışma koşullarını protesto amacıyla iş bırakan işçilerin kitlesel şekilde gözaltına alınmasını kınıyoruz” açıklaması yaptı. Göçmen işçilerin de çalıştığı şantiyedeki güvensiz çalışma koşullarının neredeyse her gün ölümlere ve yaralanmalara yol açtığına vurgu yapan ITUC, gözaltındaki tüm protestocuların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

DSF de kınadı
Havalimanı işçilerine yönelik şiddet ve baskıya karşı bir kınama da 122 ülkeden 92 milyon işçiyi temsil eden Dünya Sendikalar Federasyonu’ndan (DSF) geldi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “DSF olarak haklı taleplerle eylem başlatan işçilerin derhal serbest bırakılmasını, insanca çalışma koşullarının sağlanmasını talep ediyoruz. Türkiye’deki işçi kardeşlerimize uygulanan her türlü şiddeti ve baskıyı kınıyor, onlara yönelik dayanışmamızı ifade ediyoruz.”

***

CHP: Meclis araştırmalı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, üçüncü havalimanı işçilerinin çalışma koşulları ve şantiyede yaşanan ölümlü kazalarla ilgili kamuoyuna açıklama yapılmadığını belirterek, TBMM’de kurulacak bir komisyonun konuyu araştırmasını istedi. Özel, araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Yeni havalimanının inşaat çalışmalarının başladığı tarihten bu yana yaşanan iş kazalarının nedenlerinin tespit edilmesi, çalışanların en temel taleplerinin yerine getirilmesi için gerekli incelemelerin yapılabilmesi, mevzuata aykırı uygulamalara son verilmesi, ölümlü iş kazalarının gerçek rakamının belirlenebilmesi ve sorumlularının açığa çıkarılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”

***

Vali: İşveren çalışma başlattı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, “üçüncü havalimanı inşaatında çalışan işçilerin sorunlarının giderilmesi için işverenin de çalışma başlattığını” söyledi. AA’ya konuşan Şahin, “İş barışı noktasında orada herhangi bir sorun yok. Dün sabah itibariyle işçilerimiz işbaşı yaptılar” dedi. İşçilerin eylemi sonrası 401 işçinin gözaltına alındığını ve 275’inin salıverildiğini açıklayan Şahin, gözaltına alınanlar içinde “provokasyonvari eylemler yapmaya çalışan ve suça karışan” kişilerin olduğunu iddia etti.

***

Can güvenliği ‘sudan sebep’miş

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, işçilerin havalimanının açılmasına 5 hafta kala eylem başlatmasının “normal olmadığını” iddia etti, işçilerin can güvenliği ve sağlıklı çalışma koşullarından oluşan taleplerini ise “sudan sebepler” şeklinde niteledi. İşçilerin daha önce gerçekleştirdikleri çok sayıda eylemi de yok sayan Altaylı, “4 yıl üç aydır o koşullara itiraz etmeyen işçilerin bitime 5 hafta kala ayaklanması bana çok mantıklı gelmiyor” dedi. Altaylı’nın bu sözlerine tepki yağdı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir