İlhak planına hayır

Example HTML page

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu işgal altındaki Golan Tepeleri’nde ‘Trump Tepeleri’ ismini vereceği bir yerleşim biriminin inşası için yeni adımlar atılacağını duyurdu. FKÖ direniş çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin’in ilhakını içeren planının uygulanması için yeni girişimler yürütülüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, göz diktiği Golan Tepeleri’nde bir yerleşim yerine ‘Trump Tepeleri’ adının verilmesi için gerekli adımların atılmaya başlandığını duyurdu.

Basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, “Bugün Golan Tepeleri’nde Ramat Trump (Trump Tepeleri) adlı yerleşim yerinin kurulması için gerekli adımları atacağız çünkü buradaki İsrail egemenliği ABD Başkanı Trump tarafından tanındı” ifadelerini kullandı. Netanyahu, İsrail’in ‘Trump Tepeleri’ projesi için 2,3 milyon dolar civarında bütçe ayrıldığını da sözlerine ekledi.

KRİTİK GÖRÜŞME

Söz konusu açıklamalar öncesi İsrailli liderlerle ABD İsrail Büyükelçisi’nin bir araya gelmesi dikkat çekti. ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman önceki gün Netanyahu’nun yanı sıra Savunma Bakanı Benny Gantz, Meclis Başkanı Yariv Levin ve Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile ilhak planlarına ilişkin bir görüşme yaptı.

İsrail basını, hakkında açıklama yapılmayan bu görüşmelerde ilhakın ertelenmesi veya kısmi ilhak seçeneğinin gündeme geldiğini ileri sürdü. Friedman’ın, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’nin İsrail’e ilhakına destek veren isimlerin başında geldiği biliniyor.

FKÖ’DEN TEPKİ

Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail’in ilhak planını uygulamasının Filistin yönetimini yıkacağını belirterek direniş çağrısında bulundu. Filistin haber ajansı WAFA’ya konuşan FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir karış Filistin toprağını bile ilhak etmeye yeltenirse bölgede tüm barış ihtimallerini yok etmiş olur. Netanyahu ilhak planını ve apartheid sistemini uygularsa bir işgal yönetimi olarak bunun tüm sorumluluğunu üstlenmeye hazır olmalıdır” tepkisi verdi.

NE OLMUŞTU?

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’nin bin 200 kilometre karelik bölümünü 1967 yılında işgal etmişti. Tel Aviv yönetimi, 1981 yılında bölgeyi resmen ilhak ettiğini açıklasa da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail’in bu hamlesini tanımamıştı. ABD ve müttefikleri, BMGK’nin 1982’de İsrail’in bölgeden çekilmesine yönelik çağrısını veto etmişti. Trump, Mart 2019’da İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyan bildirgeyi imzalamıştı. Suriye hükümeti ise ABD ve İsrail’in hamlelerine karşılık Golan Tepeleri’ndeki egemenlik haklarından vazgeçmeyeceğini ilan etmişti. Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz’ın imzaladığı koalisyon antlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz’dan itibaren Batı Şeria’nın ve Ürdün Vadisi’nin ilhakını kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir