İklim ve gazetecilik için acil durum: Bilgi edinme hakkına saygı gösterin

Example HTML page

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesi, çevre muhabirleri, gazeteciler ve uzmanlar bir açıklama yayımladı.

İskoçya’nın Glasgow kentinde 1 Kasım’da başlayacak olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansının arifesinde, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve 34 farklı milletten 60’tan fazla çevre gazetecisi haber yapma hakkına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Dünyanın her yerinden pek çok gazeteci “İklim acil durumu, gazetecilik acil durumu” başlıklı bir çağrı imzaladı. RSF’nin yayımladığı imza çağrısında uzmanlar, muhabirler ve gazeteciler çevresel konuların giderek endişe verici hale geldiğini belirterek tüm insanlık için çok önemli olan bu konular hakkında bilgi verme hakkının sınırlandığını aktardı ve “Hükümetlerden, bu konular hakkında bilgi edinme hakkının, sağlıklı bir çevre ve sağlık hakkının doğasında bulunduğunu resmi olarak kabul etmelerini” istedi.

1992’DE KABUL EDİLDİ

İmza metninde 1992’de Rio de Janeiro’daki Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi’nde yayımlanan bildirgenin 10. ilkesine göre, “Her birey, kamu makamlarının elinde bulunan çevre ile ilgili bilgilere uygun erişime sahip olacaktır” maddesi hatırlatılarak “Otuz yıl sonra, bu ilke ne yazık ki hâlâ somut bir gerçeklik haline gelmedi.” denildi.

Pek çok ülkede, çevre ve onu etkileyen kamu politikaları hakkında bilgi ve bilimsel veri elde etmenin, imkansız değilse de son derece zor olduğu vurgulanan metinde “Ayrıca birçok tesise ve/veya bölgeye erişimimiz sistematik olarak engellenmektedir. Bazılarımız da keyfi yargı süreçlerine tabi tutuluyor ve soğukkanlılıkla öldürülmedikleri zaman tehditlerin, gözdağının ve hatta fiziksel saldırıların hedefi oluyoruz” denildi.

21 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ayrıca açıklamada son 10 yılda dünya çapında en az 21 gazetecinin yasa dışı madencilik, ormansızlaşma, arazi gaspları ve endüstriyel kirlilik gibi hassas konuları araştırdıkları için öldürüldüğü, yaklaşık 30 kişinin de tutuklandığı hatırlatıldı.

“BİLGİ VERME HAKKINI KISITLAYAN ENGELLERİ KINIYORUZ”

Açıklamada hükümetlere de çağrı yapıldı ve şöyle denildi: “Bugün, tüm insanlık için hayati önem taşıyan bu konularda bilgi verme hakkımızı kısıtlayan engelleri kınıyoruz. Hükümetlerin, çevreyi savunmada ve iklim değişikliğiyle mücadelede medyanın oynadığı rolü dikkate alması acil bir ihtiyaçtır. Hükümetlerden, bilgi edinme hakkının sağlıklı bir çevre ve sağlık hakkının doğasında bulunduğunu resmi olarak kabul etmelerini istiyoruz. Artan tehditleri sona erdirmek için, gazetecilerin korunmasına ilişkin uluslararası hukukun somut bir şekilde uygulanması için çağrıda bulunuyoruz.”

RSF: BU BİR GAZETECİLİK ACİL DURUMUDUR

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire “1992’de Rio de Janeiro’daki Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi bildirisinde çevre konularını kapsama hakkının ilan edilmesinden yaklaşık 30 yıl sonra, bu hak nihayet bir gerçeklik haline gelmeli, nihayet istisnasız olarak uygulanmalı ve saygı gösterilmelidir. İklim acil durumunun olduğu saatte, bu bir gazetecilik acil durumudur. Çevresel kapsama artık hayati önem taşıyor” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir