İBB’nin Olağanüstü Meclis Toplantısına AKP’nin Siyasi Kararları damgasını Vurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, corona virüs salgını ile mücadele çalışmaları nedeniyle bütçede meydana gelen dengesizliği gidermek amacıyla borçlanma, sosyal yardımları artırma kararları almak üzere olağanüstü toplandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık ettiği meclis oturumu, sosyal mesafe kurallarına göre her meclis üyesinin tek tek oturduğu ve tüm sağlık tedbirlerini alındığı Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen İBB’nin Olağanüstü Meclis Toplantısına AKP’nin Siyasi Kararları damgasını Vurdu.

İBB Başkanlığı’nın salgın ile mücadele çalışmaları kapsamında bütçede meydana gelen dengesizliği gidermek için meclisten talep ettiği 4.2 milyar TL’lik borçlanma yetkisine AKP’den tırpan geldi. Çoğunluğu elinde bulunduran AKP oylarıyla İBB’ye 648 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verildi. Karara tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Salgının İBB bütçesine etkisi 6.5 milyar TL civarında. Kimseden sadaka istemiyoruz. Bu borçlanma bütçede zaten öngörüldü. Kapıda bizi çantası ile bekleyen bir finans kuruluşu yok. Tarihi bir karar alıyorsunuz. Gönül isterdi ki bugün alınan kararlar siyasi bir karar olmasın. Ama bunun adı siyasi karardır” dedi.

İBB Meclisi, pandemi süreci nedeniyle olağanüstü gündemle toplandı. İBB’nin de corona virüsü salgınından kaynaklı ekonomik daralmadan olumsuz etkilendiğinin altını çizen İmamoğlu, “Burada amacımız, belediyenin bütçesini tamir etmek” diye konuştu. Pandemi süreci nedeniyle dünyadaki birçok konunun tekrar ele alınacağı ve kuralların yeniden yazılacağını belirten İmamoğlu, son günlerde dile getirilmeye başlanan “normalleşme” çağrılarına temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) corona virüsü ile mücadele nedeniyle bütçede meydana gelen dengesizliği gidermek amacıyla, borçlanma ve sosyal yardımları artırma kararı alma gündemiyle toplandı.

Pandemi önlemleri kapsamında Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen olağanüstü meclis toplantısı, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun düzenlemeler yapıldı. Toplantının yapıldığı salona, meclis üyesi sayısı kadar oturma düzeni kuruldu. Meclis üyelerinin oturacağı masalar, 1,5 metre mesafe bırakılarak konumlandırıldı.

“NORMALLEŞME ÇAĞRILARINA TEMKİNLİ YAKLAŞMALIYIZ”

Canlı yayınlanan olağanüstü meclis toplantısı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yönetiminde, saat 14.00’te başladı.

Pandemi süreci nedeniyle dünyadaki birçok konunun tekrar ele alınacağı ve kuralların yeniden yazılacağını belirten İmamoğlu, son günlerde dile getirilmeye başlanan “normalleşme” çağrılarına temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade etti. İmamoğlu şu ifadeleri kullandı;

*Bugün sadece, birkaç meslek erbabına dair bir normalleşme süreci çağrısı yapılmış olsa da sanki tümüyle bir normalleşme algısıyla yine insanlarımız yoğun bir şekilde normal hayatına dönme çabası içerisinde.

*Elbette ki zor günler, zor anlar yaşıyoruz. Bir evde 2 ay, 2,5 ay kalmak kolay bir psikoloji değil. Ama önce sağlık diyerek birçok kurallar açıklanmadan, netleşmeden, süreçleri olgunlaştırmadan, normalleşmiş gibi davranmanın asla ve asla doğru olmadığını düşünüyoruz.

SAĞLIK BAKANI KOCA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR

Pamdemiyle mücadelede en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarına, süreci koordine eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya minnet duygularını ve teşekkürlerini ileten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Gerçekten çok özverili ve gerektiğinde hayatını kaybetme pahasına büyük bir mücadele verilmiştir. Başarılı bir mücadele oluşmuştur.

*Bu noktada bu mesleki deneyimini, fedakarlığı, bu ruhu taşıyan bütün sağlıkçılarımıza, buradan İstanbul şehri adına minnet duygularımızı, sevgilerimizi ve saygılarımızı iletiyoruz.

*Aynı zamanda belediye çalışanlarımızı da unutmamak lazım. Sadece İBB değil, sadece 39 ilçe belediyesi değil, bu süreci yine sahada kalarak, kesintisiz hizmet noktasında süreci yöneten, yürüten bütün belediye çalışanlarına da teşekkür ediyorum.

“MİLYONUN ÜZERİNDE İNSANA DOKUNAN…”

Devletin farklı birimlerinin, farklı kademelerinin her noktada çalışmasını sürdürdüğünü belirten İmamoğlu, İBB’nin de pandemi sürecinde ekonomik yönden olumsuz etkilenen kesimlere yardım elini uzattığını vurguladı. İmamoğlu, şöyle devam etti;

*Halihazırda bu süreçte işini gücünü kaybeden ve yardıma muhtaç olan yüz binlerce insanımıza, farklı metotlarla ama gıda yardımı ama nakdi yardım ama askıda fatura gibi birçok yöntemlerle, metotlarla yüz binlerce insanımıza, yani milyonun üzerinde insana dokunan bir sosyal hizmet hareketi başlattık.

*Sizler adına, toplumun vicdanı olan, görevini en iyi şekilde yerine getirme biçimi ile hareket ettiğimizi belirtmek istiyorum güzel günlere kavuşmak için.

“TOPLANTININ EN ÖNEMLİ MADDESİ”

Bugünkü toplantının en önemli sebebinin, süreç nedeniyle İBB’nin yaşadığı ekonomik daralma olduğunu altını çizen İmamoğlu, “Büyükşehir Belediyesi’nin ne denli ciddi kayıplara ulaştığını, siz de buradaki bütün belediyeci arkadaşlar, meclis üyesi arkadaşlar, belediye başkan arkadaşlar da biliyorlardır” dedi.

Olağanüstü meclis toplantısı öncesinde, 4 grup başkanvekili ile 1 aya yakın bir süredir istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini kaydeden İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı;

*Sıklıkla bir araya gelerek, ortak akılla, nasıl bir çözüme kavuşuruz şeklinde, gündemin oluşmasından, içeriğine varıncaya kadar sıkı bir diyalogla, belki en az 10’a yakın toplantı yaparak, sürecin bu şekilde olgunlaştırılması memnuniyet vericidir.

*Ben de 4 defa bu toplantılara katıldım ve bu tartışmaları sürdürdük. Olağanüstü meclis yapılmalı mı yapılmamalı mı noktasından başlayarak, hangi konular gündeme getirilmeli, nasıl tartışılmalı, nasıl kararlar alınmalı noktasında, tümüyle şeffaf bir süreci yöneterek, her kararın siyasi bir karar değil, tam aksine siyaset üstü bir kararla, topluma hizmet amaçlı bir neticeye kavuşması talebi ile hareket ettik. Burada amacımız, belediyenin bütçesini tamir etmek.

İmamoğlu, istişare ortamına katkı sağlayan 4 partinin grup başkanvekillerine teşekkür etti.

İmamoğlu’nun açılış konuşmasının ardından sırasıyla MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ve CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı gündeme ilişkin birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından gündem maddelerinin oylamasına geçildi.

İmamoğlu’nun 4.2 milyarlık borç talebi 648 milyon liraya düşürüldü!

İBB Başkanlığı’nın salgın ile mücadele çalışmaları kapsamında bütçede meydana gelen dengesizliği gidermek için meclisten talep ettiği 4.2 milyar TL’lik borçlanma yetkisine AKP’den tırpan geldi. Çoğunluğu elinde bulunduran AKP oylarıyla İBB’ye 648 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verildi. Karara tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Salgının İBB bütçesine etkisi 6.5 milyar TL civarında. Kimseden sadaka istemiyoruz. Bu borçlanma bütçede zaten öngörüldü. Kapıda bizi çantası ile bekleyen bir finans kuruluşu yok. Tarihi bir karar alıyorsunuz. Gönül isterdi ki bugün alınan kararlar siyasi bir karar olmasın. Ama bunun adı siyasi karardır” dedi.

İBB Başkanlığı’nın salgın ile mücadele edebilmesi için gelirlerinin; acil ve bir an önce tamamlanması gereken yatırımların finansmanını karşılayamadığından ilave kaynaklara ihtiyaç duyduğu belirtilerek 2020 yılı bütçesinde belirlenen borçlanma yetkisini kullanabilmek için meclisten 2 teklif ile yetki istendi.

Köprü, kavşak inşaatları, atık yakma ve enerji tesisleri, termal bertaraf tesisi ile kentsel dönüşüm projeleri ve yeni yatırımlar için 2 milyar 225 milyon TL iç borçlanma teklif edildi.

Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubunun önerisi ile bu rakam 400 milyon TL’ye düşürüldü. Salgınla mücadele çalışmaları kapsamında da 2 milyar 50 milyonluk borçlanma talebi yine AKP grubu tarafından 248 milyon liraya indirildi. İBB Başkanlığı’nın toplam 4.2 milyar liralık borçlanma talebi, AKP tarafından 648 milyon TL’ye indirildi.

İBB Meclisi Olağanüstü toplantısı Avrasya Gösteri Merkezi’nde yapılyor.

İBB Meclisi Olağanüstü toplantısı Avrasya Gösteri Merkezi’nde yapılyor.

Ekrem İmamoğlu paylaştı: 11 Mayıs 2020 Pazartesi

AKP HEPSİNE İTİRAZ ETTİ

Salgın önlemleri nedeniyle gelirleri düşen İETT’nin 230 milyon tutarındaki borç ihtiyacı da AKP grubunun teklif ile 100 milyon liraya düştü. İSKİ’nin 765 milyonluk borçlanma teklifi de AKP grubu tarafından “yüklenici firmalara ödeme yapılması” şartı ile 250 milyon TL’ye düşürdü. İBB’ye bağlı şirketler için istenen borçlanma miktarı da düşürülerek kabul edildi.

“SİYASİ KARARLAR ALDINIZ”

İBB’nin ihtiyaç duyduğu borçlanma yetkisinin tırpanlanması tartışmaya da neden oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP grubunu olağanüstü koşullara rağmen siyasi kararlar aldığı için eleştirerek “2020 yılında 4.3 milyar liralık bütçe açığı tahmin edildi ve bu borçlanma kalemi oybirliği ile geçti. Her şey normal gitseydi İBB’nin 4.3 milyar borca ihtiyacı vardı. Biz de bu yetkiyi kullanma arzusunda olduk. Salgının İBB bütçesine etkisi 6.5 milyar TL civarında. Kimseden sadaka istemiyoruz” dedi.

“BORÇLA YÖNETTİNİZ, BEDELİNİ ÖDÜYORUZ”

“Kapıda bizi çantası ile bekleyen bir finans kuruluşu yok” diyen İmamoğlu, “Sadece bugünkü finansmanı yürütmüyoruz, geçmişteki borçları da ödüyoruz. Tarihi bir karar alıyorsunuz. Gönül isterdi ki bugün alınan kararlar siyasi bir karar olmasın. Ama bunun adı siyasi karardır. Geçmişte süreci borçla yönetmenin bedelini bu yıl ödüyoruz. Ama merak etmeyin biz İBB’yi kurtaracağız” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu da İstanbul’un bataklığa sürüklendiğini savunarak “Kamu açıklarını ortadan kaldırmak için tek kaynak borç olmamalı. 648 milyonluk borçlanma yetkisi ile İBB bu süreci yönetebilir” dedi.

“NORMAL BİR MECLİS GİBİ DAVRANIYORSUNUZ”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, şu ifadeleri kullandı:

* Bu meclis bugün neden olağanüstü toplandı? Çünkü olağanüstü bir ortam var. Dünyada her şey yeniden yazılıyor. Normal bir meclis gündemi gibi bakıyorsunuz. AKP’nin bu olağanüstü salgına uygun davranmasını beklerdik.

* Herkes ihtiyaç sahiplerine yardım ederken AKP yardımları engellemeye çalışıyor. Doları 7 TL’ye çıkaran anlayış İBB’yi batıran anlayış. Biz bunu aşarız.

* 2021’de bütün bu sıkıntıyı aşarız ama AKP bugün aldığı kararla halkın karşısına çıkamaz. Her İstanbulluya burada olanları anlatırız cevabını siz verirsiniz.

METRO KARARLARI

Olağanüstü meclis oturumunda Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı için 73 milyon 304 bin 745 euro dış borçlanmaya gidilmesi de oybirliği ile kabul edildi. Başakşehir-Kayaşehir Metro hattı inşaatı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir