İBB BAŞKANI İMAMOĞLU: “DEMOKRASİ, SADECE SEÇİM GÜNÜ DEMOKRASİ DEĞİLDİR”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Katılımcı Bütçe Modeli”yle kente kazandırılacak projeleri açıkladı. “Bu kentte yöneticiyseniz, İstanbul’u da dinlemek zorundasınız. Dinlemiyorsanız, yola yanlış çıkmışsınız demektir” diyen İmamoğlu, “Kentin, milyonlarca vatandaşımızın etkin gruplarının, kuruluşlarının, odaların da katıldığı bir mekanizmayla yönetileceğine şimdiden söz veriyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Etkin/ Haber Merkezi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz 7 Ağustos’ta Twitter hesabından paylaştığı bir video ile İstanbul’un ilk “katılımcı bütçesini” hazırladıklarını duyurmuştu. İmamoğlu’nun çağrısına kayıtsız kalmayan İstanbullular, bitiş süresi olarak duyurulan 15 Ağustos’a kadar, kente değer katacak projelerini butcesenin.istanbul adresine yolladı. İmamoğlu, vatandaşların yoğun katılım gösterdiği “Katılımcı Bütçe Modeli” ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Saraçhane’deki ana yerleşkede basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, 7 Ağustos’tan 15 Ağustos’a kadar olan 8 günlük süre içerisinde butcesenin.istanbul adresine, toplam 4.873 proje önerisi geldiği bilgisini paylaştı. Titizlikle incelenen proje önerilerinden teknik ve yasal yönden uygun görülen 191’inin, İstanbulluların beğenisine sunulduğunu kaydeden İmamoğlu, 21-29 Ağustos tarihleri arasında, yine butcesenin.istanbul adresi üzerinden gerçekleştirilen seçimde, toplam 147,837 kez oy kullanıldığını aktardı.
“İSTANBUL’U ORHAN VELİ GİBİ DİNLİYORUZ”
Oylama sonucunda; çevre, sağlık, ulaşım, sosyal hizmetler, kültür, imar ve şehircilik alanındaki 27 projenin öne çıktığını ve “uygulanabilir” bulunduğunun altını çizen İmamoğlu, ünlü şair Orhan Veli’nin İstanbul’u dinlediği gibi kenti dinlediklerini vurguladı. “Bu güzel şehrin gerçekten tadına varmak için İstanbul’u dinlemek lazım” diyen İmamoğlu, “Çünkü İstanbul’un çok zengin bir insan kaynağı var. Bu güzel şehrin tadına, ancak o zaman hep birlikte varırız. Ama eğer bu kentte yöneticiyseniz, zaten İstanbul’u da dinlemek zorundasınız. Dinlemiyorsanız, yola yanlış çıkmışsınız demektir. Ve aslında seçilerek gelen bizim gibi kadrolar, bizim gibi yöneticiler, o zaman seçmene verdiği sözü de yerine getirmiyor anlamına gelir. Gözlerimizi ve kulağımızı sonuna kadar açarak, İstanbulluyu dinlemekle yükümlüyüz” ifadelerini kullandı.
“DEMOKRASİ, SADECE SEÇİM GÜNÜ DEMOKRASİ DEĞİLDİR”
Kentin insan kaynağına sonuna kadar güvendiğini vurgulayan İmamoğlu, bu kapsamda, İBB içinde oluşturdukları İstanbul Planlama Ajansı ve benzeri yapılanmaların çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı. “İstanbul Senin” sloganıyla ve anlayışıyla vatandaşları da sürecin içine kattıklarını aktaran İmamoğlu, şunları söyledi:
“Kenti, milyonlarca vatandaşımızın etkin gruplarının, kuruluşlarının, odaların da katıldığı bir mekanizmayla yönetileceğine şimdiden söz veriyoruz. Bu aktif katılımı da her kişinin ve kurumun destekleyeceğine, kendi gördüğü sorunun çözümü için çaba göstereceğine ve o platformun gerçekten etkin bir biçimde kent yaşamının içine gireceğime inanıyorum. Dolayısıyla, yarın öbür gün İstanbullunun ortak kanaatle istediği bir işin ya da ortak akılla karar verdiği bir meydanın oluşmasına, 3-5 siyasi aklın engel olması mümkün olamayacak. Demokrasinin sadece seçim günü demokrasi olduğuna inanmıyorum. Demokrasinin, seçim günüyle başlayan ve ama asla bitmeyen bir kavram olduğuna inanan bir yöneticiyim. Onun için cesaretle, en cesur biçimde yaşam alanlarınızın içerisinde demokrasiyi var ettiğiniz sürece, gerçekten insanca yaşamı mümkün kılabilir. Orada ne insanın kimliği konuşulur, ne inancı konuşulur, ne giyimi, ne kuşamı konuşulur. Biz, bunu var etmek istiyoruz.”
İŞTE ÖRNEK PROJELER
İçerik, kapsam, yaratacağı fayda ve kazanımlar açısından değerlendirilen projelerden 5’i, İmamoğlu tarafından açıklandı. İmamoğlu, Saraçhane’deki ana yerleşkede düzenlenen basın toplantısında, şu projelerin öne çıktığını İstanbullularla paylaştı:
1- YETERSİZ BAKİYE: İstanbul Kart’ında yeterli bakiyesi bulunmayan vatandaşlara, ulaşımlarının kesintiye uğramaması için eksi kredi kullanma hakkının verilmesi, “Yetersiz Bakiye” projesi adıyla önerildi.
2- AFET GÖNÜLLÜLERİ: Afet ve Şehircilik temasında öne çıkan “Afet Gönüllüleri” başlıklı proje ile afet durumunda ihtiyaç duyulabilecek tüm eğitimlerin verilerek, afet ve kriz esnasında ilk müdahale kapasitesinin gönüllüler vasıtası ile artırılması önerildi. Bu konuda gelen benzer öneriler birleştirildi.
3- ELEKTRİKLİ İSBİKE: Proje kapsamında, yeni İSBİKE istasyonlarının kurulması ve bisikletlerin ulaşım aracı olarak daha efektif kullanılabilmesi için elektrikli bisiklet dönüşümü yapılması önerildi.
4- YAŞ ALANLAR BUTONU: Proje ile her ilçede oluşturulacak kontrol merkezleri ve dijital haritalama çalışmalarıyla, ihtiyaç sahibi yaş almış vatandaşların yerel yönetimler tarafından sunulan hizmetlere ulaşımının sağlanması hedeflendi.
5- DENİZLER ARTIK DAHA TEMİZ: Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj sorununun çözümüne ilişkin önerilen proje ile file yöntemi kullanılarak, İSKİ yetki alanında olan bölgelerde, mevcut arıtmalara ek olarak, file yöntemiyle kirlenmenin önlenmesi önerildi.
SÜREÇ KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK
Halktan ve sivil toplumdan gelen talepler, İBB yatırım planlamasıyla birleştirip bütçeye alınacak. Seçilen projelerin ilgili birimlerin bütçesine dâhil edilmesi ve projelerin gerçekleştirilmesi süreci de kamuoyu ile paylaşılacak. Proje kapsamında dikkat çeken tüm projelerin detaylarına, (https://butcesenin.istanbul/) internet sitesinden ulaşılabilecek.
KATILIMCI BÜTÇE MODELİ NEDİR?
Katılımcı bütçe, halkın doğrudan bütçe harcamaları ve öncelikleri ile ilgili kararlara aktif katılımı anlamına geliyor. Katılımcı bütçenin amacı; şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kaynakların adil kullanımının sağlandığı yönetim anlayışını hakim kılmak.
Gazetecilerin İmamoğlu’na soruları ve İBB Başkanı’nın sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:
‘39 YOLSUZLUK DOSYASI KISIR DÖNGÜNÜN İÇERİSİNDE DURUYOR’
Bütçeye ilişkin önemli projelerin de yer aldığı bir basın toplantısı yaptınız, bütçenin İstanbulluların istediği projelere harcanması için. Geçtiğimiz dönemde de bu konu çokça tartışılmıştı. Geçmiş günlerde AKP İstanbul İl Başkanı açıklamalar yaptı, bloke edilen, el konulan hesaplara ilişkin paraların iade edildiğini söyledi. Öncelikle bu paralar iade edildi mi ve son durum nedir? İkincisi de yine geçmiş dönemde bu belediye kaynaklarının harcandığı yolsuzluk dosyaları vardı. İçişleri Bakanlığı el atmıştı. Sizin tarafınızdan bir adım atıldı mı? Gündeme getiriyordunuz. “Eğer elinizde bu dosyaları varsa, son günü beklemeyin, savcılığa gidin çağrısı yaptı size.
“İl Başkanı sanıyorum konulardan bir haber konuşmuş. Çünkü konularla ilgili süreç, tamamen bunu söylediklerinin dışında bir süreç. Öncelikle şunu ifade edeyim: 39 yolsuzluk dosyasıyla ilgili süreç; biliyorsunuz İçişleri Bakanlığı’nın gönderildiği müfettişler tarafından dosyalara el konuldu. Burada suç duyurusunda bulunmayla ilgili mekanizmada biz zaten eksik davranmadık. Ki bununla ilgili zaman içerisinde duyurularımızı da yaptık. Eee suç duyurusunda bulunuyoruz ancak bu da işlem yapılmazsa bir anlamı olmuyor. Suç duyurusunda bulunduğunuz insanların tamamı devlet memuru. Devlet memuru olunca da ya burada Bakanlığın ya da Valiliğin izin vermesi gereken, yani savcılık oraya başvurduğu zaman izin vermesi gereken süreçlerin devreye girmesi gerekiyor. Yani şöyle: Bir daire, İçişleri Bakanlığı, müfettiş, İçişleri Bakanlığı ve Valilik… Böyle bir kısır döngü. Bizim bu müdahale etmek istediğimiz 39 dosyanın tamamı, bu kısır döngünün içerisinde duruyor. Tabiri caizse, top çevriliyor. Ya da çevrilmiyor; olduğu yerde duruyor ve işlem yürümüyor. Madem bu kadar cesur bir çıkış yapıyor, ben İl Başkanı’na buradan çağrı yapıyorum suç duyurularımızın gereğinin yapılması hususunda. Ya da daha özgür bir biçimde bu dosyaların incelenmesi için tekrar dosyaların belediyemize iadesi hususunda adım atsınlar. Geçmişte bu işler nasıl yapılıyorsa, o şekilde yapılsın. Bu söylemlerinin arkası dolmuş olsun.”
‘BLOKE EDİLEN PARALAR ÜZERİNDEN KUL HAKKI YİYORLAR’
“İkincisi paraların iadesi konusu. Bu da yanlış bir bilgi. Eksik bilgi. O da ne yazık ki İstanbullunun beş milyon liraya yakın parası bir yılı aşkın süredir bloke edilmiş bir biçimde hesapta duruyor. Yazıktır, günahtır. O 5 milyon lira, belki de binlerce insanın o gün acil yarasına merhem olacaktı. Bu engellendi. Kasıtlı bir şekilde engellendi. Siyasi bir akılla engellendi. Şimdi, ‘Yok efendim kime iade edildi?’ Yani zaten bu bloke. Bize bir şey iade edilmedi. Para hesapta duruyor. E yardımı yapanlara mı iade edildi? Öyle bir şey de yok. Çünkü para hesapta duruyor. Karar o biçimde duruyor. Kaldı ki, vatandaş parasını bize emanet etti. Biz -6 milyon liranın üzerinde bir paraydı- o zaman kullandık ve dağıttık. Nakit olarak dağıttık. O zaman suç duyurusunda bulunsunlar, yargılasınlar bizi yanlış bir şey yaptıysam. Bir sene geçti. Yargılasınlar bizi. Oradaki 5 milyonun o hesaplarda durması üzerinden ne bu dünyada ne öbür dünyada ne de hukuk önünde o işe imza atanlar hesap veremeyecekler. Kul hakkı yiyorlar şu anda. Niye? İki türlü yiyorlar: Bağış yapmak isteyen vatandaşların o vicdani hamleleri önünde suçlular. Yine ihtiyacı olan vatandaşların bir yarasına merhem olacak o paraların onlara ulaşmamasından ötürü de suçlular. Bu kadar net. Kamu vicdanı bu işin kararını vermiştir. Ben, Sayın İl Başkanı’na da tavsiye ediyorum. Biz, söz vermiştik birbirimize. Bir husus olduğunda bilgi almak için bir şeyi sormak için, bir talepte bulunmak için birbirimizle irtibat kuralım demiştim. Ben kendisini ziyaret ettim malumunuz. Her zaman bekleriz. Gelsinler biz de konuk edelim. Artı bu tür bilmediği hususlarda, bilgi isterler; telefonumuz her zaman açıktır. Biz, kendisine bilgi vermekten keyif alırız; İstanbul’un 16 milyon vatandaşına vermekten keyif aldığımız gibi.”
İstanbullular projelerinde hangi başlıkları ön planda tutmak istiyor? Çılgın projeler var mı aralarında? Kanal İstanbul’la alakalı talepler var mı?
“Teşekkürler çılgın projeyi hatırlattığınız için. Hepsi çılgın aslında. Niye çılgın? Çünkü insanların yaşamına dokunuyor. Ama çıldırmış değil. Yani çılgın proje, ama çıldırmış proje değil. Niye? Afeti düşünüyor; afet anında nasıl iş birliği yaparız ve bu kentin kurtuluşuna hep beraber imza atarız. Zira afet anında en büyük güç, büyük güç toplumun kendi gücü. Bu iki kere iki dört yani. İstanbul’da Allah korusun, Allah geçinden versin bir deprem afeti esnasında ne kadar personel sayınız olursa olsun, süreci yönetmeniz mümkün olmayacak. Niye? İnşallah hızlıca bu iş birliğini, vatandaş nezdinde, kurumlar nezdinde yapar ve İstanbul’u güçlü dayanıklı bir kent haline getiririz. Dolayısıyla ne var bunun içinde? Afet var, çevrenin korunması var. Ne var? İnsanların yaşamını kolaylaştırmak var, çocukların yaş almış insanların yaşamlarını kolaylaştırmak var, yürünebilen, gezilebilen, daha rahat erişilebilen İstanbul’u var etme var içinde.”
‘KANAL HATTINDAKİ PROJELER BİRİLERİNE PARA KAZANDIRMA AKLIDIR’
“Mesela şöyle bir proje önümüze gelmedi: İstanbulluların aklına kurban olayım. Onların güzel zihinlerini kucaklıyorum, alkışlıyorum. ‘Benim şurada arsam var, buraya bin tane konut yapalım, ben de para kazanayım’ diye çıldırmış bir projeyi bize sunmuyorlar. Evet, Kanal hattındaki hangi akıl var ise işin içerisinde, hepsi çıldırmış bu proje aklıdır. Birilerine para kazandırma aklıdır. Oralardaki meraların, ekilen arazilerin, ormanların heba edilmek istendiği, yok edilmek istendiği süreçlerdir. Her bakanlık, Kanalla ilgili, ‘Ben şunu yaptım tarzında, -vardır ya ilkokul öğrencilerin mutlu olma anı- böyle bir çaba içerisinde. Birisine, bir kişiye sempatik görünme çabası içerisinde Kanal mevzusunu kullanma girişimi diye görüyorum bunu. Bir konut projesi hazırlamışlar, hala içinde parselasyon işlemlerini bile tamamlamamışlar. Varsayalım ki doğru iş yapıyorlar. Mülkiyet, parselasyon, plan uygulamaları devreye alınmamış. Kaldı ki planla ilgili davalar var.”
‘O ALANI DEŞİFRE EDECEĞİZ’
“Bakın biz, projeyi milyonlarca insana soruyoruz, ya siz, İstanbul’a iki milyon insanı yerleştirmek için acele ediyorsunuz. İstanbul’un böyle bir şeye tahammülü yok ve İstanbul’un hiçbir kurumuna sormuyorsunuz. İstanbul’un en ana kurumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sormuyorsunuz. Açılan davaları yok sayıyorsunuz. ‘Ben konut yapacağım orada’ diye bir hamleyle yola çıkıyorsunuz. Davamızı açacağız. O alanı deşifre edeceğiz. Alanı deşifre ettiğimiz gibi, süreci takip edeceğiz. Her zaman söylüyorum: Siyasi ömürleri de yetmeyecek. Devletin, milletin parasını heba ettirmeyeceğiz. İstanbul’u yok etmelerine fırsat vermeyeceğiz. 2 milyon insanı daha… Kaldı ki bu hiçbir zaman bir hat çizemezsiniz bu tür girişimlerde. O hep büyür. Virüstür. Bulaşır ve devam eder. 2 milyonla kalmaz. Milyonlarca insan demektir. Zaten İstanbul’un böyle bir hacmi yoktur, kapasitesi yoktur. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Çünkü artık biz, İstanbul’un geleceğini İstanbullularla konuşuyoruz. Bir kapalı odada üç beş kişi bir kişinin dediğini uygulayan bir metodu da yok sayıyoruz. Yok hükmündedir. Siyasi ömürleri yetmeyecek.”
‘BİR KREDİ ONAYI, BİR YILA YAKIN BİR SÜREDİR CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA NİYE BEKLER?’
Ulaştırma Bakanlığı metrolarının değiştirdiği logosu konusu var ve bozulan otobüslerle ilgili çok fazla görüntü paylaşılıyor sosyal medyada. Bozulan, yolda kalan otobüslerle ilgili bakımı, onarımların yapılmadığı, bakımı onarım ihalesini alan şirketin CHP’li bir milletvekilinin mali müşaviri olduğu iddiaları var. Bu iddialar doğru mudur? Bu otobüsler neden bu kadar çok bozuluyor?
“Böyle enteresan bir şekilde vatandaşı aldatma çabası. Yani bu ne zaman devreye giriyor mesela? Ya bir otobüs alımıyla ilgili kredi onayı, meclisten oy birliğiyle çıkan bir kredi onayı, bir yıla yakın bir süredir Cumhurbaşkanlığı’nda niye bekler? Ya buna birinin aklı eriyor mu? İstanbul, filosunu yenilemek zorunda. Çünkü yıllardır bu ihmal edilmiş. Kardeşim eski otobüs ya. Geçenlerde, depolarda bekleyen, kendi dönemlerinde alınmış işe yaramayan, ne yazık ki büyük bir yolsuzluk dosyasını da içinde barındıran bir otobüs filosunu, ‘tamir bekleyen otobüsler’ diye yayınlama cehaleti kadar şaşırmış durumdalar. O bakımdan bir yıldır bizim otobüs alma konusundaki kredi talebimiz niçin bekletiliyor? Ya bırakın yüzlerceyi, bakın binlerce otobüsün yenilenmesiyle ilgili sürecin kademeli bir şekilde İstanbul’da devreye girmesi lazım. Çünkü en az, 2019’dan geriye, on yıl boyunca İstanbul’u yönetmeyi unutmuş, ‘Hangi köşe başında ben ne yapabilirim’ çabası içerisinde bulunan topluluğa dönüşmüş geçmiş dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yönetenler. Bu akıl ve o aklın içinde olanlar, dönüyor işte bu işleri böyle yanıltarak, insanlara, ‘Buraya bak, oraya bakma’ dedirterek gerçekleri saptırmaya çalışıyorlar. Vakti bol olan da boş işlerle uğraşıyor, ‘M mi U mu diye.’ Boş işlerle uğraşan insanlar da hatta buradan oraya gidip de bu işlerle uğraşan insanlar da ne yazık ki aralarında var.”