İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kamunun alevi vatandaşlarımıza borcu olduğunu düşünüyorum
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi’ni ziyaret eden İBB Başkanı İmamoğlu, Ben, İstanbul’da kamunun, Alevi vatandaşlarımıza karşı borcu olduğunu düşünüyorum. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey, Alevi vatandaşlarımızın cemevi girişimlerine katkı sunmak olacaktır” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çekmeköy Müftüsü Vehbi Akşit ile birlikte Alemdağ Mahallesi Cami ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ni ardından da cemevini ziyaret etti. Kamunun Alevi vatandaşlara borcu olduğunu düşündüğünü ifade eden İmamoğlu, adil yöneticiliğin gereği olarak, Kuran kursu yapımına da cemevindeki inşaata da destek olacaklarını söyledi.
Alemdağ Mahallesi Cami ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne ziyarette bulunan İmamoğlu’na, Çekmeköy Müftüsü Akşit de eşlik etti. Burada gerçekleşen mini toplantıda Alemdağ Mahallesi Muhtarı Cengiz Yıldız, dermek olarak inşa edecekleri Kuran kursu için yardım taleplerini İmamoğlu’na iletti. İmamoğlu, yanında bulunan çalışma arkadaşlarına, konunun İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı’ya iletilmesi talimatını verdi.
İMAMOĞLU’NDAN GENÇLERE: KARARLILIĞIMI GÖZLERİNİZDEN GELEN ENERJİDEN ALIYORUM
İmamoğlu ve Akşit’in cami derneğinden sonraki adresi, Mimar Sinan Mahallesi’ndeki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çekmeköy Cemevi oldu. Çoğunluğu gençlerden oluşan yurttaşlarla bir araya gelen İmamoğlu, cemevi girişinde çiçeklerle karşılandı. Gençlerle sohbet eden İmamoğlu, onlara, “Kararlılığınız gözlerinizden belli. Benim de kararlılığım, sizin gözlerinizden gelen enerjiyle var; onu bilin. Çok enerji alıyorum sizin gibi inançlı gençlerden. Çok güzel işler başaracaksınız. Biz, size sadece yol yapacağız, hazırlayacağız; sonrası sizin. Sizleri çok seviyorum, başarılar hepinize” sözleriyle seslendi. Çekmeköy Cemevi Derneği Başkanı Mehmet Yıldız da yaptığı kısa konuşmada, ziyaretlerinden dolayı İmamoğlu ve Akşit’e teşekkürlerini sundu. Alevi vatandaşların lokmalarını paylaşan İmamoğlu ve Akşit de birer konuşma yaptı.
“ALEVİLİK KÜLTÜRÜYLE BÜYÜYEN İNSANLARIMIZ İÇİN CEMEVLMERİ İBADETHANEDİR; NOKTA”
İbadethane kavramının çok kıymetli olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Kimsesizlerin kimsesi olmak gibidir aslında Kur’an-ı Kerim’i anlamak. Böyle bir yolculuğu olduğu için tüm dünya coğrafyasında kabul görmüştür. Özellikle Anadolu İslam’ında, Anadolu Müslümanlığı’nda, inancında bizim yurttaşlarımızın, Alevilik kültürüyle büyüyen, yetişen insanlarımız için cemevleri ibadethanedir; nokta” dedi. İstanbul’da cemevlerini 12 yıldır çok yakından tanıyıp, gezdiğini belirten İmamoğlu, Alevi vatandaşların duygularını bu nedenle yakından anlama fırsatı bulduğunun altını çizdi.
Cemevlerinin, kent içerisinde mekânsal anlamda geri bırakılmış olmasının kendisini hüzünlendirdiğini dile getiren İmamoğlu, “İstanbul’da yeni bir kültürden bahsetmiyoruz. Ben, İstanbul’da kamunun, Alevi vatandaşlarımıza karşı borcu olduğunu düşünüyorum. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey, Alevi vatandaşlarımızın cemevi girişimlerine katkı sunmak olacaktır” diye konuştu.