EYÜPSULTAN MECLİSİNDE ”İKİ KEMER ARASI TARIM ARAZİLERİ” CUMHUR İTTİFAKININ OYLARIYLA İMARA AÇILDI

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisinin 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Haziran ayı 2’nci bileşiminde gündemin önemli maddelerinden 46 No’lu İmar komisyonu raporu olan ‘’İKİ KEMER ARASINDA BULUNAN TARIM ARAZİSİNİN PLAN ÇALIŞMASININ YAPILMASI’’ görüşüldü.

Haber Etkin/ Haber Merkezi

Kritik üç madenin 44, 45 ve 46 görüşüldüğü Eyüpsultan Belediyesi Meclisinde Sosyal Medya üzerinden canlı yayın yapılması her ne hikmetse arza olduğu söylenerek yayın kesildi.

Meclis başlamasına yakın AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz’ün CHP Grubunu ziyaret etmesi Meclis Başkan Vekili Mehmet ER’in ise saat 15.00 başlayacak olan meclisi yaklaşık 45 dakika geç başlatması konunun öneminin ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor.

Gündemin can alıcı maddelerinden olan 46 No’lu İmar komisyonu raporu görüşmeleri oldukça hararetli geçti.

26 yıldır iktidarda bulunan AK Parti Belediyelerinin göz yumması sonucu bahsi gecen Göktürk yerleşkesinde içinde bulunan İstanbul Caddesi- Selanik Bulvarı boyunca Davutpaşa caddesi ile eski Kemerburgaz yolu arasında kalan alan Tarım alanında kalmaktadır. Ancak söz konusu bölge incelendiğinde alanın önemli bir bölümü Göktürk bölgesinin gelişmeye başladığı yıllarda yapılmış olan depo, fabrika vb. yapıların bulunduğu alanın topografik yapısının tarım yapılmasına elverişsiz kalacak şekilde tahrip edildiği görülmektedir. Ayrıca bölgede artan araç trafiği nedeniyle oluşan egzoz gazı emisyonu sonucu toprak ve su yapısı tarım ürünlerinin insan sağlığına uygun biçimde üretilmesine engel olacak duruma gelmiştir. Denilmektedir.

Bu kapsam da müdürlüğümüz tarafından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu meslek yüksek Okuluna bir rapor hazırlanarak alanın tarım yapmaya elverişli olup olmadığının belirlenmesi istenmiştir. Söz konusu rapora göre alanın tarım yapma özelliğini yitirdiği görülmektedir. Denilmektedir.

Aslında bu bir zamanlar Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da zikrettiği İstanbul’a ihanetin ve çevreyi nasıl tahrip edildiğinin açık bir belgesi niteliği de taşımaktadır.

İki kemer arasında kalan tarım arazisinin Plan çalışmasının yapılması Millet İttifakının oylarına karşın, Cumhur İttifakının Oylarıyla oy çokluğuyla geçti.

Bahsi geçen konu hakkında yapılan müzakerede söz alarak konuşma yapan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Zülfü Çakar, AK Parti Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Muhammet Çakır, Millet İttifakı listesinden seçilen Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan, Cumhur İttifakından seçilen MHP’li Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Serkan Cihan, CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Haydar İşkar, AK Parti Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz konu hakkındaki düşüncelerini açıkladılar.

İlk sözü CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Zülfü Çakar alarak konu hakkındaki CHP Grubunun ve kendi düşüncesini açıklayan bir konuşma yaptı.

Zülfü Çakar Konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım konumuz iki kemer arası denilen yer. Komisyondan geldiği şekliyle okuyorum;

Göktürk yerleşkesinde içinde bulunan İstanbul Caddesi- Selanik Bulvarı boyunca Davutpaşa caddesi ile eski Kemerburgaz yolu arasında kalan alan Tarım alanında kalmaktadır. Ancak söz konusu bölge incelendiğinde alanın önemli bir bölümü Göktürk bölgesinin gelişmeye başladığı yıllarda yapılmış olan depo, fabrika vb. yapıların bulunduğu alanın topografik yapısının tarım yapılmasına elverişsiz kalacak şekilde tahrip edildiği görülmektedir. Ayrıca bölgede artan araç trafiği nedeniyle oluşan egzoz gazı emisyonu sonucu toprak ve su yapısı tarım ürünlerinin insan sağlığına uygun biçimde üretilmesine engel olacak duruma gelmiştir. Denilmektedir.

Bu kapsam da müdürlüğümüz tarafından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu meslek yüksek Okuluna bir rapor hazırlanarak alanın tarım yapmaya elverişli olup olmadığının belirlenmesi istenmiştir. Söz konusu rapora göre alanın tarım yapma özelliğini yitirdiği görülmektedir.

‘’TOPRAKMI TARIMA ELVERİŞLİ DEĞİL YOKSA ÜZERİNDEKİ YAPIMI’’

Şimdi arkadaşlar geçenlerde yine biz CHP Meclis Grubu olarak bu bölgeyle alakalı önergeler verdik ve konuşmalarda bulunduk.

Burada ciddi anlamda çarpık yapılaşmalar barakalar, kulübeler ve depolar, fabrikalar yapılıyor diye. Daha önceden de yapılmış olanlar var ama şimdi bunların yapıldığı söyleniyor.

Allah aşkına bunlar kimin döneminde yapıldı arkadaşlar. Buraları kim tahrip etti. AK Parti belediyeleri buraları tahrip etti. Bunlara göz yumarak buraların tahrip edilmesini sağladınız.

Şimdi aynı şekilde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Yüksek Meslek Okuluna bir rapor hazırlatarak buranın tarım yapmaya elverişli olup olmadığı istenmiş.

Raporda buranın tarım yapma özelliğini yitirdiği söyleniyor.

Yani buranın tarıma elverişsiz olması üstündeki yapı engel değil mi ‘’ Toprak mı tarıma elverişsiz’’ dedi.

Zülfü Çakar şu ifadelerle sözlerine devam etti; Ben ve gurubumuz şu anlamda karşı çıkıyoruz.

Niçin karşı çıkıyoruz?

‘’BUNDAN SONRASINA EMSAL TEŞKİL ETTİRİLEREK ÖZENLEŞTİRİLMESİ’’

Tarım ve ormanlık alanların vasıflarının kaybettirilmesi bir emsal teşkil ettirilerek özenleştirilecektir. İnsanlar özenleştirilerek belki de ormanları yakacak kulübeler yapmaya devam edecektir.

Belediye bunlara göz yumduğu sürece de tarım ve orman alanları birer, birer imara açılacak.

Bunlar doğu bir durum değil arkadaşlar.

Yani bizler her tarım alanını, bütün orman alanlarını vasfını yitirtmek suretiyle 2 B veya tarım özelliğini kaybetti diyerek imara açarsak gelecek nesil e çocuklarımıza ne bırakacağız.

Bu dünyayı sadece biz kullanmayacağız. Bu dünya bize emanet doğasıyla canlısıyla koruyup geleceğe bırakmak için emanet edildi.

Gelecek kuşaktaki nesillere bırakacağız yaşadığımız dünyayı yaşanabilinir şekilde dedi.

Zülfü Çakar; Bu nedenle sahsım ve CHP Grubu olarak Kemarburgaz da iki kemer arası tarım alanının imara açılmasına ‘’hayır’’ diyoruz.

AK Parti ve MHP’li Meclis Üyelerinin bu tarım alanının imara açılması fikrini tekrar gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum dedi.

Gündemin 46 Nolu İmar komisyonu raporu hakkında söz alan Millet İttifakı sıralarından seçilen Bağımsız Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Nail Balkan yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Sayın Başkan değerli meclis üyeleri 46 Nolu imar komisyonu raporu hakkında görüşlerimi belirtmek üzere bağımsız meclis üyesi söz almış bulunmaktayım. Herkesi saygılarımla selamlıyorum.

Sayın Belediye Başkanımız Deniz Köken tüm açıklığı ve detaylarıyla hazırlayarak meclisimize havale ettiği, ayrıca Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi raporunda bilimsel olarak belirttiği ve Plan Proje Müdürlüğü yazısında da kapsamlı bir şekilde açıkladığı gibi.

Kemerburgaz bölgemizin batı yakasında yani iki kemer arasında devası tarım arazisini diğer bir ifadeyle İstanbul’un akciğerleri İstanbul ve Eyüpsultan ilçemizin nefes borusu olan bu bereketli toprakların maalesef kurum ve kuruluşlar tarafından denetlenmediği için tarım arazisi ve doğal su kaynakları nazik bir ifadeyle tahrip edilmiştir.

Bu tahribat sürecinde 2010 yılında dönemin İBB Başkanı merhum Dr. Kadir Topbaş tarafından İmar plan çalışması yapılarak tahribat bu bölgede yönlendirilmiştir. Yine 2011 yılında bu tarım arazilerimiz Kemerburgazımızın batı yakası il tarım müdürlüğü, sayın meclis üyelerinin dikkatini çekmek isterim toprağı korumakla görevli ‘’Toprak Koruma Kurulu’’ kararı ile tarım dışı kullanıma elverişlidir denilerek bu kararını 2013 yılında tekrarlayarak kolaylaştırmıştır.

‘’NEYİ KOLAYLAŞTIRMIŞTIR’’

Tahribatı ve imara açılmayı kolaylaştırmıştır.

Enteresan çarpıcı yönüyse arkadaşlar dikkatinizi çekmek isterim ‘’Çevre ve Şehircilik Genel Müdürlüğü’’ tarafından Kemerburgazımızın batı yakasındaki bu tarım arazimizin imara açılabilmesi için tek bir zorunluluk kalmıştır. Oda burada bu mecliste Eyüpsultan meclisinde demiştir.  Kim demiştir Çevre ve Şehircilik Genel müdürlüğü demişti. Yani mecliste kamu yararı vardır diye kararın çıkması yeterlidir diyerek Kemerburgaz’ın batı yakasının imara açılmasına yeşil ışık yakmıştır.

Ben bağımsız bir meclis üyesi olarak, TC Vatandaşı olarak İstanbul Eyüpsultan’lı bir hemşeriniz olarak görüşüm şudur.

1-Bukomisyon raporunu ret edelim, 2- Yada komisyona geri çekelim, böylece Sayın Deniz Köken Başkanla görüşme imkanımız olsun. Deniz Köken Başkan meclisimizi izliyorsa hemen bir talimat vererek plan ve proje müdürlüğünden gelen bu yazının geri çekilme talimatı versin vermelidir.

Ayrıca Sayın Deniz Köken Başkan Kemerburgaz’ın batı yakasıyla ilgili tarım arazisi ile ilgili hukuki süreç başlatmasını öneriyorum dedi.

46 Nolu İmar komisyonu raporu hakkında lehte eleştirilere yanıt vermek için söz alan AK Parti Meclis Üyesi ve İmar komisyonu Başkanı Muhammet Çakır şu ifadelerle komisyon raporunu savundu.

Arkadaşlar şimdi bir imar planı yapıyoruz, İmar planı neden yapılır. Çarpık yapıların engellenmesi için yapılır. Kamu eline daha çok donatı alanları Okul ve yeşil alan geçmesi için yapılır. Nail Balkan Toprak Koruma Kurulundan bahsetti burayı imara açtığını söyledi. Fakat aynı kurul yeşil alanların yüksek olması kaydıyla bu kararı aldı.

Belediyemiz buradaki yolları açmak ve donatı alanlarını oluşturmak için bir süreç başlatmak istiyor. Bu süreci başlatması için de Toprak Koruma Kurulu kararına göre kamu yararı kararı alınması gerekiyor.

İmar planlarının yapılmasın da vatandaşın olduğu kadar kamu yararı da var. Bu bölgede bu planın yapılmasında kamu yararının olduğu aşikardır.

Ben arkadaşlara verdikleri kararı siyasi olarak değil mantıklı olarak gözden geçirmelerini rica ediyorum dedi.

”ZÜLFÜ ÇAKAR YARIN NEREDE NEFES ALACAĞIZ”

CHP’li Meclis üyesi ve İmar komisyonu üyesi Zülfü Çakar tekrar söz alarak konuşmasında şu ifadelerle yanıt verdi; Burayı kimler çarpık yapılaşmaya açtı. Buraya bu barakaları yaparak tarımsal alanı tahrip etti.

Neden zamanın da müsaade ettiniz arkadaşlar. Burası Tarım arazisi değilmiydi. Belediye sizlerin yönetiminde değilmiydi. Buralar yapılırken yönetiminde olduğunuz belediyeler ne yapıyordu. Burayı hiç görmediniz de bu gün mü çıktı ortaya yerden mantar biter gibi.

Ben 56 yıldır bu bölgede yaşıyorum oralara piknik yapmaya giderdik tarım alanını bırakın piknik yapacak alan kalmayacak bu gidişle.

Bu gün bu imarın açılmasına müsaade edersek yarın ormanlar yakılacak oralarda bir şekilde imara açılacak.

Arkadaşlar bunun açık örneği var Beykoz Acarlar siteleri. Çocuklarımıza yeşil alan, top oynayacakları alan bırakamayacağız.

Çocuklarımızı internete mahkum ettik aynı sıkıntıyı sizler yaşamıyormusunuz arkadaşlar. Bura bozuldu imara açalım, yarın başka yer bozuldu orayı açalım, sonra ne yapacağız. Nerede hava alacağız. Nerede nefes alacağız.

Bu kente ihanet etmekten vazgeçin gelin sizde hayır deyin birlikte koruyalım gelecek nesil e emanet edeceğimiz yaşanabilir bir dünyayı dedi.

”ALİ HAYDAR İŞKAR’DAN HATIRLATMA VE UYARI”

46 Nolu İmar Komisyonu Raporu hakkında söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Haydar İşkar şu ifadelerle aleyhte görüşlerini söyledi; 46 Nolu İmar Komisyonu Raporunu görüşürken ben bu noktada bir şey hatırlatmak istiyorum.

Biliyorsunuz Kemer Country 2018 yılında golf sahaları o dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aldı burayla ilgili bir plan yaptı. Sonradan da Demirören Grubuna vermişti. Sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir plan değişikliği yaptı getirdi.

Biz burada tepkimizi koyduk CHP Grubu olarak net davranmıştık ve haklılığımız ortaya çıktı.

‘’Orası engellendi oradaki haklılığımız tescillendi.’’

İki kemer arası tarım arazilerinin bulunduğu ilgili alanda da bir kez daha hataya düşerek kent suçu işlemenizi istemem.

Bu yerinde ileride bir kent suçu, İmar talanı olarak karşımıza çıkacağı kanısındayım.

İnşallah sizlerde fark edersiniz bu gerçeği ve bölgemize hep birlikte sahip çıkmış oluruz. Cumhur ittifakının kararını tekrar gözden geçirmesini temenni ediyorum dedi.

”AHMET HAMDİ GÜRBÜZ’DEN İTİRAF”

AK Parti’li Meclis üyesi ve AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz söz alarak 46 Nolu İmar Komisyonu Raporu lehinde bir konuşma yaptı ve şu ifadelerle raporu savundu.

Sayın Başkan değerli arkadaşlar şimdi burada muhalefet partisinden arkadaşlar biz bir şey yakaladık bura elden gidiyor buraya ne yapacaksınız ve Mustafa Tüysüz beyin üç daire bağışlandı sözleri geldi.

Arkadaşlar burada çarpık yapılaşma var. AK Parti döneminde olmuş mu evet olmuş biz bunu inkar etmiyoruz ve saklamıyoruz.

Biz bu şehri aldığımızda betonlaşma yapıldı mı yapıldı.

Bu konuda öz eleştirilerimizi başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hepimiz yapıyoruz.

Ancak biz geldikten sonra kişi başına düşen yeşil alana bakalım bir de önceki döneme rakamları karşılaştıralım. Bütün veriler şu anda İBB’nin elinde getirin bu verilere bakalım ‘’kişi başına ne kadar yeşil alan üretmişiz’’. Elbette ki görünüm olarak baktığımız da daha güzel olabilirdi buna katılıyorum buna eleştirisel bakmak gerekirse bakalım.

Ancak şehrin çepellerine baktığımızda birçok yer dönüşüyor. Keşke dönüşmese ama maalesef dönüşüyor. Bizde şehrin ekolojik yapısını içindeki canlılar ve doğasıyla birlikte korumakta mükellefiz bizimde görevimiz.

Şu anda hep beraber çıkıp gidelim Kemerburgaza köyün içine bakalım iki kemer arasına bakalım orası realite olarak tarım yapmak mümkün mü, gerçekten orada tarım yapılabilinir mi.

 Arkadaşlar burada yapacağımız plan çalışması elbette yapılaşmanın önünü açıyor. Burada biz hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden bu planları yapıyoruz. Gerçekten yola çıkmak lazım bu şehrin gerçeklerinden uzak duramayız dedi

CHP’li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu üyesi Zülfü Çakar tekrar söz alarak; Ahmet Hamdi Gürbüz beyi bir teklif yaptı. Buradan çıkalım gidelim diye lütfen gelecek olan arkadaşlar pasaport ve Nüfus cüzdanlarını yanına almayı unutmasın çünkü biz Zafer Döner arkadaşımla gezerken arabayla takip edildi kimsiniz neden geziyorsunuz dendi.

‘’Bu teklifi biz kabul ediyoruz.’’

Arkadaşlarla gezmeye geliriz.

AK Parti sıralarında gelen abartıyorsunuz sözüne karşın; Zülfü Çakar benim abartmayacağımı az çok hepiniz biliyorsunuz diyerek konuşmasını bitirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir