Ermenistan teslim oldu! Aliyev’den açıklama

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın Karabağ konusundaki hezimeti sonrasında ulusa sesleniş konuşması yapıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurmasının ardından ulusa sesleniş konuşması yapıyor.

İşte açıklamalardan satır başları:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Ağdam rayonu 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kelbecer’in 15 Kasım, Laçın’ın ise 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a geri verileceğini duyurdu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, anlaşmanın Ermenistan’ın yenilgisi anlamına geldiğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşinyan’ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan’ın “demir yumruğu” sayesinde imzaladığını ifade etti.

ANLAŞMA MADDELERİ

1. Moskova saatine göre 10 Ekim 00.00’dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a iade edilecektir.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru’nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.

Ermenistan, Kelbecer’ı 15 Kasım’a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık’a kadar Ermenistan’la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan’a devredecektir.

5. Şuşa Azerbaycan’da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan’a iade eder.

3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi’yi Ermenistan’a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir