Erdoğan’dan kişiye özel Merkez Bankası kararnamesi

Example HTML page

Erdoğan imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile MB Meclisi’ne devlet üniversitesinden atanacak öğretim üyesinin her iki görevi birlikte sürdürebilmesi için yasal zemin sağlandı

Merkez Bankası başkanlığına Murat Çetinkaya’nın atanabilmesi için Merkez Bankası (MB) Kanunu’nun değiştirilmesinin ardından şimdi de MB Meclisi’ne atanacak bir öğretim üyesi için kişiye özel kararname çıkarıldı.

Hakkında pazar günü özel kararname çıkarılan akademisyenin bugün atanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle MB Meclisi’ne devlet üniversitesinden atanacak öğretim üyesinin her iki görevi birlikte sürdürebilmesi için yasal zemin sağlandı.

MB kanunu’na göre, normalde meclis üyeliğine atananlar özel bir kanuna veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne dayanmadıkça, banka dışında teşrii, resmi veya özel her hangi bir görev yürütemiyor.

Kararnamede hakkında özel düzenleme çıkarılan kişinin devlet üniversitesinde öğretim üyeliği yaptığına da işaret edilmiş oldu.

BUGÜN ATANACAK

MB 2019 yılına ait 88. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün İdare Merkezi Hizmet Binası’nda Elektronik Genel Kurul Sistemi ile (e-GKS) yapılacak. Genel kurulda, dün hakkında kararname yayımlanan öğretim üyesinin MB Meclisi üyeliğine atanması bekleniyor.

Banka meclisi üyelerinin aylıkları ile tazminatları Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Banka merkezi dışında oturan üyelerin Meclis toplantılarına katılmak için katlanacakları yol giderleri banka tarafından karşılanıyor.

BANKA MECLİSİ

Merkez Bankası’nın temel organları, genel kurul, banka meclisi, para politikası kurulu, denetleme kurulu, başkanlık ve yönetim komitesinden oluşuyor. Banka meclisi, Merkez Bankası Başkanı ile genel kurul tarafından seçilen 6 üyeden oluşuyor.

Banka meclisinin “para politikası stratejisi ve enflasyon hedefi doğrultusunda uygulanabilecek para politikasına ve kullanılabilecek para politikası araçlarına ilişkin kararların alınması” da dahil birçok görevi bulunuyor.

Banka meclisinin şu andaki üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor: Murat Uysal (Başkan), M. Vehbi Çıtak, Prof. Dr. Nurullah Genç, Ömer Duman, Derya Yücel, Prof. Dr. Başak Tanınmış Yücememiş, Mehmet Aktaş.

ÇETİNKAYA İÇİN YASA DEĞİŞTİ

Hükümet 2012 yılında, siyaset bilimi mezunu olduğu için Merkez Bankası (MB) yönetimine atanamayan Murat Çetinkaya için MB Kanunu’nu değiştirip önce başkan yardımcılığına, ardından da başkanlığa atamıştı. Ancak Çetinkaya, görev süresi dolmadan görevden alındı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir