Erdoğan Toprak; Trilyon-katrilyon dönemine geri döndük
Anayasa gereği bugün TBMM’ye sunulması gereken 2020 yılı bütçe tasarısını değerlendiren CHP Genel Başkan Başkoordinatörü Erdoğan Toprak, MYK’ye sunduğu raporunda, “Yeni bütçe tasarısı ile görülüyor ki altı sıfırın atılmasının ardından ‘trilyon-katrilyon’ dönemine geri dönüldü” değerlendirmesini yaptı .
BirGün Gazetesinden Hüseyin Şimşek’in haberine göre;
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2020 yılı bütçesinin bugün TBMM’ye sunulması bekleniyor. Yaklaşık 1 Trilyon TL olarak belirlenen bütçeyi CHP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri için değerlendiren Genel Başkan Başkoordinatörü Erdoğan Toprak, “Altı sıfırın atılmasının ardından trilyon-katrilyon dönemine geri döndük” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde hazırlanan ikinci bütçe tasarısı, TBMM Başkanlığı’na gönderilerek görüşme sürecinin başlayacağı öğrenildi. Buna göre, TBMM Başkanlığı’na gönderilecek bütçe teklifi, daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Kamu kurumlarının hesaplarının komisyon görüşmelerinin Kasım ayında tamamlanmasının ardından TBMM Genel Kurulu’na gönderilecek olan bütçe, milletvekillerince oylanacak. Yeni bütçe Ocak 2020’de yürürlüğe girecek.
1 TRİLYONU GEÇECEK
Yeni programla birlikte bütçenin 1 trilyonu geride bırakacağını ifade eden CHP Genel Başkanı Başkoordinatörü Toprak, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve kurmaylarına bir sunum gerçekleştirdi. 2020-2022 Orta Vadeli Mali Program’da (OVMP) öngörülen bütçe büyüklüklerini değerlendiren Toprak, “Bütçe açıkları, faiz ödemeleri, bütçe harcamalarına bakıldığında önümüzdeki üç yıllık süreçte yüksek tutarlı bütçe açıkları ile yüklü faiz ödemelerinin süreceğini, yine ağırlıkla ‘maaş ve faiz ödeme bütçesi’ olarak şekilleneceği anlaşılmaktadır” dedi.
TL’NİN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Tasarruf umutlarının da yersiz olduğunu dile getiren Toprak, “Bütçe gelirlerinin artırılması, kamu harcamalarının kısılması, tasarrufa gidilmesi, bütçe açıklarının milli gelire oranının geriletilmesi amacıyla OVMP’de yer alan öngörüler ve hedefler umut verici görünmemektedir. hızlı değer kaybı, yeniden çift haneye yükselme eğiliminde olan enflasyon ve fiyat artışlarının etkisiyle alım gücü düşen TL’nin getirildiği aşama yeniden ‘trilyon’ rakamlarıyla ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.
İTHALATTAKİ DÜŞÜŞ EN ÖNEMLİ ETKEN
OVMP’de yer alan ödenek tutarlarına bakıldığında en büyük payın 434,4 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığına dikkati çeken Toprak, CHP MYK üyelerine yaptığı sunumunda şunları söyledi:
“Bütçe açığı ve faiz ödemeleriyle ilgili hedeflere bakıldığında, önümüzdeki dönemde yüklü iç ve dış borçlanma ihtiyacını dayatacak yüksek tutarlı bütçe açıklarının ve giderek bütçe giderleri toplamının dörtte birine ulaşan faiz geri ödemelerinin söz konusu olacağı görülmektedir. Daralan, küçülen, eksi büyümeye giren ekonomik tablo çerçevesinde ithalattaki 23 milyar dolara varan sert düşüş, cari fazla verilmesinde en büyük etken olmaktadır.”