Emel Bilenoğlu;“EYÜPSULTAN’A BİR HANÇER DAHA VURULDU”

Example HTML page

“EYÜPSULTAN’A BİR HANÇER DAHA VURULDU”

Eyüp Camisi’nin yakınlarında bir inşaatın temel kazılarında Bizans ve Osmanlı dönemine ait hamam kalıntıları bulundu. Ancak koruma kurulu, buluntuların kaldırılıp ‘inşaata devam edilmesi’ kararı verdi. Eserlerin yüzde 70’i kepçe darbeleriyle kırıldı.

Temel kazıları ve inşaatın başladığı, Eyüp İslambey Mahallesi, 349 ada 12 ve 50 numaralı parsel bu yıla kadar otopark alanı olarak kullanılıyordu. Rekonstrüksiyon (yeniden yapma) projesi ile eski fotoğraflardan daha önce var olduğu tespit edilen kagir evleri yeniden inşa etmek için proje geliştirildi. Sit alanı içinde kaldığından temel kazısı, İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanlarınca başlatıldı. Yüzeye yakın kısımda tescilli yapılara ait temel kalıntıları bulundu ve bunlar kaldırıldıktan sonra yaklaşık yarım metre ile 2 metre derinlikte İstanbul tarihi için çok önemli olabilecek buluntular gelmeye başladı. Altı tuğla, üstü mermer döşemeli ve basamaklı hamamın giriş kısmı tespit edildi. Apsidal (yarım daire biçimli) plan özelliği olan, tuğla taban döşemeli, kemerli ve tonozlu yapı kalıntılarıyla karşılaşıldı. Hamam alt yapısına ait ısıtma kanalları, hypocaust (merkezi ısıtma sistemi), hamam duvarları, mermer yalağı ortaya çıkarıldı. Buluntular M.S. 6. yüzyıl ile M.S. 15. yüzyıl arasına tarihlendirildi. Hamamın Bizans döneminde başlanıp Osmanlı döneminde de kullanılmaya devam edildiği tahmin ediliyor.

”ESERLER PARÇALANDI”

Dün sabahtan itibaren kurul kararı uygulanmaya başlandı. İş makinesiyle araziye girildi ve tarihi eserler kepçe darbeleriyle kırıldı. Sosyal medyada bir vatandaş tarafından canlı olarak kırma işlemi yayınlandı ve vatandaşlar bu duruma büyük tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Emel Bilenoğlu, ‘’ Üzülerek ifade ediyorum ki Eyüpsultan’a, Eyüpsultan Tarihine ve hatta Osmanlı Tarihine bir hançer daha saplanmıştır.

Bu tarihi şehir içerisindeki en kadim ilçe olan Eyüpsultan’da bulunan bu önemli eserin Bizans dönemi itibariyle kullanılmaya başlanıp Osmanlı döneminde de kullanılmaya devam edildiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Yani geçmişi 6.

”Yüzyıla dayanan bir eserden söz ediyoruz”

Bu şehre ihanet ettiklerini çekinmeden ve hatta utanmadan itiraf eden zihniyet ne yazık ki ihanete, tarih ve kültür kıyımına süratle devam ediyor. Bir Belediye Başkan Adayı olarak değil bir Eyüpsultanlı olarak tarihimize ve kültürümüze vurulan bu darbenin takipçisi olacağım ve sorumluların mutlak süratle cezalandırılması için mücadele edeceğim. Buradan öncelikle Eyüpsultan’da ardından tüm İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. 25 yıldır bu ilçeyi, bu şehri aynı zihniyet yönetiyor. Tarih düşmanı, kültür düşmanı, doğa düşmanı bir zihniyet. Yağmayı, talanı, rantı meslek edinmiş, şehirleri beton ormanlarına çevirmiş bir zihniyet. Tarihimiz için, kültürümüz için, doğamız için ve yaşadığımız kentler için artık yeni bir başlangıç yapma vakti geldi. Eyüpsultan halkına söz veriyorum. Eyüpsultan, gerçek anlamıyla İstanbul’un hoşgörü merkezi olacak.

”Eyüpsultan’ın her değerine sahip çıkacağız.”

Haliç ve çevresini yeniden düzenleyeceğiz. Eyüpsultan Tarihi Merkezi’ni planlı sosyal belediyecilik bakış açısı ile yeniden ele alacağız. Eyüpsultan Camii’nin yanındaki hamam ve ilçe merkezindeki diğer tarihi binaları restore edeceğiz. Eyüp Dostları Vakfı’nda yer alan, kente ait objelerin sergilenebileceği bir kent müzesi açacağız. Kültür Bakanlığı ile iletişime geçerek depolarda bulunan İslam eserlerinin sergilenmesi amacıyla Eyüpsultan’da yeni bir İslam Eserleri Müzesi kuracağız. Asla ama asla ne ilçemize, değerlerimize ihanet etmeyeceğiz. Tarihimizi ve kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak adına çalışacağız ve bu kadim ilçeye hak ettiği eserleri kazandıracağız.’’ dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir