Dr. Mithat Bülent Özmen: Biz önümüzdeki 5 yılı iyi, güzel yönetecek kadroya sahibiz…

Example HTML page

CHP Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen ile 31 Mart seçimlerine 13 gün kala önümüzdeki 5.yıl içinde Eyüpsultanlılar’a yapacağı hizmetleri ve Eyüpsultan ilçesine katacağı değerleri konuştuk.

  • Sayın Başkan, yaptığınız başarılı çalışmalar ve hayat hikâyeniz ışığında Eyüpsultan halkı hatta İstanbullular sizi tanıyor desek abartmış olmayız. Ben size “Dr. Mithat Bülent Özmen kim?” diye sormayacağım. Şunu sormak istiyorum; Dr. Mithat Bülent Özmen bu pozitif enerjiyi nasıl elde ediyor da günlük hayata hazırlanıyor.

Dr. Mithat Bülent Özmen: Şimdi, aslında iki tane günlük hayatım var. Adaylıktan önceki günlük hayatım ve adaylıktan sonraki günlük hayatım.

Adaylıktan önceki günlük hayatım daha iş odaklı, çalışma odaklı bir günlük programdı. Ben aslında her yerde anlatırım, günde 14 saat çalışırım, 10 saat de uyku, ailem, eşim, sosyal hayatım… Bununla ilgili 10 ve 14 saat ayrımım vardı. Ama seçim sürecine girdikten sonra 20 saat ayakta 4 saat uykuda diye formüle ettiğim bir yaşam tarzına döndü. Tabii hafta içi hafta sonu diye bir ayrım yok. Bugün pazar olduğunu bir toplantıda idrak ettim, fark ettim. O yüzden benim için her gün pazartesi aslında. Öyle tanımlayabilirim, benim için haftanın 7 günü pazartesi.

Sabah çok erken başlıyorum. Günlük değil haftalık programım var. Haftalık programım üzerinden nereye gideceğim, kimle görüşeceğim hangi saatte nerde olacağım aslında hep belli. Planlı bir hayatı seviyorum. Programlı bir hayatı seviyorum. Dolayısıyla öncelikle ortaya koyacağımız bir iş varsa planlı ve programlı olmasını önemsiyorum. O yüzden sabah çok erken başlayan, bütün gün görüşmeler saha ziyaretleriyle geçen, şu anda Dr. Mithat Bülent Özmen’in programı öyle. Akşam da yine Ramazan’dan önce 2-3’leri bulan bir programdı. Sonrası serbest alan ama Ramazan’la birlikte tabii programı değiştirdik. Gün içinde yine yoğunluğumuz var, sahada oluyoruz, bire bir görüşmelerimiz var, akşam da iftar programı, iftardan sonra sahura kadar devam eden hem seçim çalışmalarına hazırlık, hem de o çalışmaları doğru bir yere götürmek için kendi içinde, program içinde program yapma süreci aslında. Bütün günüm 20 saatim kampanyayı yönetmekle geçiyor.

  • Sayın Başkan, yaklaşık 2 aydır alan çalışmaları yapıyorsunuz, bu haftaya kadar Eyüpsultanlılar’la dertleştiniz, tanıştınız fakat geçtiğimiz hafta projelerinizi açıklamaya başladınız.

‘’5 AYAKLI 100 PROJE ‘’

Bunlardan bazı başlıklar şöyle:

  • İki yıl içinde tapu ve mülkiyet sorununun çözümü,
  • Kadın kooperatifi,
  • 15 yeni park,
  • Yeni evlenenlere beyaz eşya desteği ve “Hoş geldin Bebek” paketi,
  • Mahalle lokantaları

Siz finans uzmanısınız, işin finans kısmını mutlaka düşünmüşsünüzdür. Ama Eyüpsultan Belediyesi’nin elinde bu projeleri gerçekleştirebileceğiniz arsa envanteri var mı?

Dr. Mithat Bülent Özmen: Biz önümüzdeki 5 yılı iyi, güzel yönetecek kadroya sahibiz…Şöyle söyleyeyim, aslında çözüm odaklı mısınız, sorun odaklı mı? Sorun odaklıysanız hiçbir verimli netice alamazsınız. Çok çalıştım ben, 30 yılı aşkın bir profesyonel bir hayatım var. Ben hep şöyle bakarım: “Nasıl yapamayız”ı bana anlatan çalışma arkadaşlarıyla benim yol yürüdüğüm pek görülmemiştir. “Nasıl yaparız”ı bana söyleyecekler arkadaşlarım. “Nasıl yapamayız”ı herkes anlatır, herkes söyleyebilir. “Yapamayız çünkü…” En kolayı budur. Esas olan “Nasıl yaparız?” şeklinde aklı, kafası böyle çalışan bir kadro ile yol yürümek çünkü ben öyle yapıyorum. Nasıl çözeriz, nasıl yaparız…

Ben size çok önemli bir şey söyleyeyim. En olmaz yerlerde bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Başkan’la birlikte kreş uygulamasını, politikasını hayata geçirdikten sonra yani annelerin ekonomik hayata katılabilmesi, çocuklarını akılları orada kalmayacak şekilde düşük maliyetlerle, çünkü çok yüksek maliyeti var kreşlerin, bu kreşlere gönderebilmesi için başlattığı politika nasıl başarılı oldu. Tamamen bu dediğiniz gibi. Yer sorununu çok farklı formüllerle çözersiniz. Mutlaka bir kreşi yeniden inşa etmeniz gerekmez. Mevcut binaları da kreş olarak kullanabilecek bir çözüm politikası aslında her şeyi çözer. Mutlaka “Şurada bir bina yapacağım” demek gerekmiyor. Bunun yanında mevcut birçok binayı da kreşe dönüştürebilme yeteneğiniz olur. Tıpkı Kent Lokantaları’nda olduğu gibi… Oysa hadiseye sadece bir binayı belediye mülkiyetinde kreş yapacağız diye bakmamak lazım. Kiralamayla da yapabilirsiniz. Çok farklı belediyenin mevcut şu anda kullandığı yerleri de kreşe dönüştürebilirsiniz. Dolayısıyla bunun için çözüm aslında bir değil, birçok, sadece “Bunu nasıl yaparız” diye bakma anlayışı sorunu çözecek.

  • Sayın Başkan: Kültür varlıkları zengin olmasına rağmen neredeyse hiç sinema, konser, tiyatro salonu bulunmayan Eyüpsultan için düşünceniz nedir?

Aslında var o projelerin içinde. Neler var, mesela, bir kere biz hadiseye şöyle bakıyoruz. 5 ayaklı, sizin de söylediğiniz, açıkladığınız 5 ayaklı vizyonun bir tanesi Yaşayan Eyüpsultan. Yaşayan Eyüpsultan dediğimiz şey; parklarıyla, sosyal donatı alanlarıyla, konutsal donatı alanlarıyla, müzeleriyle, kültür, sanat merkezleriyle ve festivalleriyle yaşayan bir Eyüpsultan. Eyüpsultanlı’nın eğlenmek için, dinlenmek için başka ilçelere gitmediği, Eyüpsultan’da bunları yaşayabildiği bir ortam yaratmak.

Bakın Feshane’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Başkan’ın başkanlığındaki 5 yıllık dönemine baktığımızda ve öncesine baktığımızda çok bambaşka bir Feshane var, çok bambaşka bir Yerebatan Sarnıcı var.

Bunun gibi onlarca aslında geçmişten gelen mirasımız var ve bu miraslar çok daha etkili, çok daha efektif kullanılabiliyor. Kendi sınırlarımız içinde olduğu için Feshane’yi örnek vermek istiyorum. Hatta onun da dışına çıkalım, yakın zamanda mesela Haliç Tersanesi’nde Beyoğlu tarafına geçelim, Goran Bregović’in çıktığı bir konsere katıldım ve hatta dinledim de izledim de. Aslında kamunun birçok alanını festivaller için kullanabileceğimiz, konserler için kullanabileceğimiz bir mecraya dönüştürmek çok mümkün.

Bunu proje olarak açıklamaya dahi gerek olmadığını düşünüyorum. Kültür sanat merkezleri açacağımızı zaten söylüyoruz. Bunlar var. Sosyal donatı alanlarını Yaşayan Eyüpsultan için arttıracağımızı zaten söylüyoruz, bunlar var, yok değil.

  • Sayın Başkan, 15 yeni park yapacaksınız. Daha önce yaptığım bir araştırma sonucu önemli bir talep gözüme çarpmıştı. Halkın parklarda çocuk emzirme ve namaz kılma yeri talebi vardı. Yapacağınız parklarda bu gibi mekânlar, yerler yer alacak mı?

Dr. Mithat Bülent Özmen: Biz önümüzdeki 5 yılı iyi, güzel yönetecek kadroya sahibiz…‘Silahtarağa Gençlik Parkı’na baktığımızda aslında toplumun birçok ihtiyacını karşılayacak alanlar eklendiğini görüyorsunuz. Sadece bankların, yeşilin olduğu bir alandan bahsetmiyoruz. Silahtarağa Parkı kendi bünyemizde olduğu için, İ.B.B.’nin yaptığı muazzam iş olduğu için söylüyorum. Biliyorsunuz orayı arıtma tesisi yapacaklardı. Planları öyle, vaatleri öyle… “Biz alırsak yeniden Silahtarağa’da arıtma tesisi yapacağız” diyor AK Parti İ.B.B. Adayı Murat Kurum. Söylüyorlar açık, açık, Eyüpsultanlılar’ın bunu bilmesi lazım öncelikle.

Biz buna açık ve net olarak bunun olmaması gerektiğini söylüyoruz. İstanbul ve Eyüpsultan halkının nefese ihtiyacı olduğunu, teknik olarak da ihtiyaç olmadığını, İSKİ raporlarıyla da ortada olduğunu biliyoruz. Nüfusun 2,5 milyon bugünden itibaren artması halinde bile mevcut Baltalimanı arıtma sisteminin yeterli olduğu bilinmekte. Eyüpsultan’ın Ekrem Başkan’ın kurtardığı 100,000 metrekare alanın tamamını aldığımız zaman yayılan o bütün yeşil alanı Eyüpsultanlılar’ın kullanması için biz buradayız, burada olmaya devam edeceğiz.

O parklara baktığım zaman orada Beltur’un kafesi, İstanbul Kitaplığı, istihdam ofisi ve atölyeler, toplumun birçok ihtiyacını karşılayacak bölümler var. Buna toplumun yine ihtiyaç duyduğu sizin biraz önce belirtiğiniz alanlar eklenmesi pekâlâ da mümkün tabii ki.

  • Sayın Başkan diğer taraftan Eyüpsultan sokaklarına baktığımızda özellikle barınma ihtiyacını gideremeyen ihtiyaç sahiplerinin yoğun olduğunu çıplak gözle görebiliyoruz. Bu güne kadar yerel yönetimlerin ve iktidarların ilgi alanına girmeyen bir boşluk. Sokakta yaşayan kimsesizlerle ilgili projeniz var mı?

Dr. Mithat Bülent Özmen: Güzel bir soru aslında, bence güzel bir şey söylüyorsunuz. Kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyet’in temel felsefelerinden biri, dolayısıyla kimsesizlerin kimsesi olma iddiasındaysanız kamu yönetimi olarak elbette aslında doğrudan adresimiz olması gereken yerlerden birisi de burası.

Çünkü bu insanların barınmaya ihtiyacı var. Beslenmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin son 5 yılda yaptığı çalışmaları çok yakından bilen birisiyim. Çünkü ben İ.B.B. İcra Komitesi üyesiydim. Dolayısıyla kötü hava koşullarının olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi ilçe ayrımı gözetmeksizin ama belli yerlerde de kümelenmiş bu yurttaşlarımızın süreci rahat geçirmesi için organize çalışmalar yaptığını biliyorum.

Hatta bununla da bırakmadığını biliyorum, bakın çok daha ileri gittiğini biliyorum. Ben Ekrem Başkanımız’la o komitedeyken birebir konuşma imkânı bulmuş biri olarak söylüyorum. Sadece onları geçici süre alıp, bir yerde o zor hava koşullarının olduğu dönemde kışın çok soğuk dönemlerde barınmaları beslenmeleri değil’ belli alanlarda sadece istihdam ofislerini harekete geçirip istihdam sağladığını da biliyorum. Dolayısıyla hadiseye böyle bakmak lazım.

Eyüpsultan Belediyesi de burada bu hadisenin, sorunun çözümü için tek başına hareket etmek yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile daha koordineli, daha organize, Eyüpsultan sınırları içinde de yaşam sıkıntısı çeken dediğiniz gibi ilçe belediyesinin unuttuğu bu yurttaşlarımız için sadece barınma beslenme değil, istihdamı da içine alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına entegre olacak bir çalışma izleyeceğiz.

  • Sayın Başkan; Sorularımızı içtenlikle samimi olarak yanıtladığınız için teşekkür ederim. Gazetemiz Haber Etkin aracılığıyla vermek istediğiniz mesajınız var mı?

Dr. Mithat Bülent Özmen: Elbette var. Eyüpsultan, her yerde söylüyorum söylemeye de devam edeceğim. Ne zamana kadar söyleyeceğim? 31 Mart akşamına kadar. Çünkü 1 Nisan’dan itibaren bu manada Eyüpsultan’da yaşamanın kader değil şans olduğu bir ilçe inşa edeceğiz.

Eyüpsultan’da yaşamanın kader değil şans olduğu bu ilçeyi hep birlikte inşa edeceğiz, bu bölgeyi bu coğrafyayı… Çünkü Eyüpsultan çok ihmal edilmiş uzun zamandır. Bunu onlarca örneğiyle anlatmama gerek yok, hep beraber arabamızı alalım varsa arabamız biraz dolaşalım. Trafikten tutun, otoparka, yeşil alandan tutun, sosyal donatılara kadar ihmal edildiğini görürüz hep birlikte. Yerel ekonomisinin geriye gitmesine kadar… O kadar dokunulması gereken alan var ki ihmal edilmiş ve kaynakları da kötü kullanılmış, iyi kullanılmamış…

Bunu çok açık ifade etmeyi doğru ve gerekli buluyorum. Arsa satışıyla bütçe yönetiminin yapıldığı Eyüpsultan’dan, arsa varlıklarının korunduğu bir Eyüpsultan’a varmış olacağız.

Örneğin 2022 yılında 100.000 metrekare arsa satıldı Eyüpsultan’da. 2024 Şubat ayında da muhtelif parsellerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devri söz konusu olan karar AK Parti ve MHP’nin oylarıyla geçti Meclis’ten, CHP Meclis Grubu’nun itiraz ve karşı oylarına rağmen.

Dolayısıyla biz kaynak yaratırken Eyüpsultan halkına ait olan taşınmazların Eyüpsultan halkının iyiliği için, yaşamsal sorunların çözümü için ve yaşayan bir Eyüpsultan’ın nefes alması için kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Ev hanımlarının kullanımına verilmesi gerektiğini, emeklilerin kullanımına verilmesi gerektiğini, annelerin ve gençlerin kullanımına verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim hepimizin kullanımına verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Satılması, elden çıkarılması yerine doğru bir bütçe yönetimi ile yönetilmesi gerektiğini ki bu benim uzmanlık alanım, dolayısıyla bundan daha büyük bütçeyi yönetmiş biriyim. Dolayısıyla önümüzdeki 5 yılda daha ekonomisi büyümüş, çok açık ifade edeyim, ekonomisini büyüterek servetini artırmış, yaşamsal sorunları çözmüş bir Eyüpsultan’ı 5 yıl içinde hep beraber inşa edeceğiz. Buna ne zaman başlayacağız? 1 Nisan’da başlayacağız. Bunu da bize saha söylüyor. Biz 31 Mart akşamı 5 yıllık sürecini iyilikle ve güzellikle yönetecek kadrolara sahibiz.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir