Diktatör Batista’nın devrilişinin 60’ıncı yılı

Küba’da devrimin zaferi 60 yıl önce 1 Ocak’ta ilan edildi.

ABD’nin ablukasına rağmen, Küba devrim mirasını koruyor ve Fidel ile Che gibi liderlerin hayal ettiği bir toplumun inşası için çalışıyor. Küba’da devrimin zaferi 60 yıl önce 1 Ocak’ta ilan edildi.

TeleSur English’in haberine göre, devrimci lider Fidel Castro’nun önderlik ettiği isyancı güçler, başkent Havana’yı ele geçirerek Batista’yı kaçmaya zorladı. Sosyalizm ilkelerine dayalı bir ulusun yeniden inşası için uzun ve sıkıntılı bir yolculuk başladı. Küba hala bu mirası koruyor. Nihai taslağı Şubat 2019’da yapılması planlanan bir referandumla oylanacak olan yeni Küba Anayasası, herkes için meşru bir özlem olan toplumun komünizme ilerlemesini ve devrimi sürdürmeyi taahhüt etti.

CUNTACILARLA ANLAŞMADI

Batista, 1 Ocak 1959’da Dominik Cumhuriyetine kaçtı. 20 Ağustos’ta Portekiz adası Madeira’ya geçti ve ömrünün sonuna kadar burada kaldı. Devrimin zaferini ilan eden Castro, Batista’nın yetkilerini devrettiği cuntacılarla anlaşmayı reddetti. 3 Ocak’ta Guevara’nın öncülüğündeki ilk devrim güçleri, Havana’ya direnişle karşılaşmadan girdi. Castro, Havana’ya yeni hükümetin ilan edildiği 8 Ocak’ta geldi. Yeni hükümette Avukat Manuel Urrutia Lleó devlet başkanı, Castro ise başbakan oldu. Küba Devrimi kendi ülkelerinde emperyalizmle savaşan Güney halkı için de direniş umudu verdi. Fidel Castro Devrim hareketine ilişkin, “82 kişiyle başladım. Eğer bunu tekrar yapmak zorunda kalsaydım yanıma 10 ya da 15 sadık insan alırdım. Eğer sadıksanız ve hareket planınız varsa ne kadar küçük olduğunuzun hiç bir önemi yoktur” demişti.

<
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir