CHP’li Emine Çelik; ”8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde ‘Barışı’ konuşalım istiyorum”

Example HTML page

CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Emine Çelik; Eyüpsultan Belediye Meclisinde 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Mart ayı 1’inci bileşimin de ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ dolayısıyla CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Gurubunun düşüncelerini ifade eden bir konuşma yaptı.

‘’Emine çelik konuşmasında; Yaşar Kemal’in dediği gibi; Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa ‘’Şimdi en güzel şiir BARIŞTIR’’ sözüne ifadelerinde yer verdi.

Sayın Başkan değerli Meclis Üyesi arkadaşların, basınımızın değerli temsilcileri değerli misafirler, meclisimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz almış bulunuyorum.

Bugün sizlere önümüzdeki hafta anılacak ve kutlanacak olan ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ ile ilgili ‘’CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi grubumuzun düşüncelerini ifade edeceğim’’ ifadeleriyle başlayan Emine çelik sözlerine şu sözlerle devam etti.

Bedensel ya da zihinsel emek harcayarak, hayata katan, üreten ve dünyayı yaratan bütün kadınlara selam olsun ve günümüz kutlu olsun…

Bugünün anlamı geçmişte yaşanan acı bir deneyime dayanıyor…

Kısaca Hatırlayalım Ne idi 8 Mart?

Yıl: 1857

Yer: Amerika Birleşik Devletleri – New York

Günlerden bugün, yani 8 Mart

Kırk bin dokuma işçisi kadın, grevdedir. Talepleri eşit işe eşit ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. Polis işçilere saldırır ve onları fabrikaya kilitler. Bu arada bir barakada başlayan yangın bütün fabrikayı sarar. Fabrikanın önüne kurulan barikattan çıkamayan 129 kadın işçi hayatını kaybeder.

Amerikan basını yalan yanlış haberlerle olayı örtbas etmeye çalışsa da işçi kadınların cenaze törenine yüz bini aşkın kişi katılır.

Bu olaydan sonra yaşanan duruma işaret ederek “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”, bütün dünyada kesintilerle de olsa kutlanmaya çalışılmıştır.

Sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977’de “8 Mart”ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ve ilan etmiştir.

Tarihsel geri planına kısaca değindiğimiz ‘’Dünya Emekçi Günümüzü kutluyoruz dedi.

Emine Çelik sözlerine şu ifadelerle devam etti;

”Barışı Konuşalım İstiyorum”

Acının en derinden hissedildiği ve kadınlar olarak Barışı konuşma ihtiyacı duyduğumuz zor zamanlardayız.

Tüm dünyayı savaşlar sarmışken, milyonlarca kadın hala ve her gün şiddete maruz kalıyorken, tesadüfen yaşadığımızı düşündüğümüz şu günlerde aslında kendimizle olan kavgamızı çözmektense evrensel barışı sağlamamız gerektiğini, bunu da barış elçisi olan kadının varlığıyla, gücüyle başarabileceğimizi düşünüyorum.

İnsan doğadaki her şeyi katledip sadece insanla sınırlı kalabilir mi?

Birileri mutlu olacak diye başka birilerinin acı çekmesi mi gerekir?

Yani insanlığa değil tüm dünyaya barış getirmeliyiz.

 Hep birlikte var olabileceğimiz gerçeğine inanarak, hoşgörü, anlayış ve sevgiyle mümkün kılabiliriz barışı.

Çünkü Barış; Korkusuzluğun, sokaklarda güvenle yürümenin, evinin penceresinde sardunyalar büyütmenin, parklarda cıvıldaşan çocuk sesinin, bahar çiçeklerinin kokusunun adıdır.

Kavgasızlıktır Barış, umuttur, beyazdır…

Yarındır, gelecektir barış…

 Evinde, yurdunda, sadece kendi dünyanda değil, tüm dünyada özgürlüğün varlığı için en öncelikli şarttır Barış.

İşte bu yüzden bireyde başlayıp, ailede var olan, güçlenen ve topluma yayılan barış olgusunda, her şeyde ve her yerde olduğu gibi kadının rolü büyük ve vazgeçilmezdir.

Yaşama uyum gücü yüksektir kadının, zayıf görünen bedeninin altında hayata karşı dirençli ve yaratıcı duruşu vardır daima. Doğurganlığı tüm bedenindedir kadının, anne olsun olmasın…

Yapıcıdır…

Bir bahçeyi, bir odayı, bir adamı, bir çocuğu olmak istediği her şeyi özel ve güzel kılarak çoğaltır kadın.

Yeter ki yapabilme ve yetebilme gücüne her türlü engele rağmen inansın.

Her ne kadar barışı yaratmak uzun ve zorlu bir süreç olsa da kadınların sabır ve kararlı duruşları adım adım sonuca ulaşmayı kolaylaştıracaktır kadın dedi.

Emine Çelik konuşmasını; Bu sebeple; hep beraber var olabileceğimiz gerçeğini dünyaya anlatacak olan barış elçisi tüm kadınların

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlar, terörden arınmış bir dünyada mutluluğa, huzura, dostluk, kardeşlik ve sevgi ile evrensel barışa kavuşmak dileğiyle…

   Yaşar Kemal’in dediği gibi; Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa ‘’Şimdi en güzel şiir BARIŞTIR’’ diyerek bitirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir