CHP’li Adem Sallabaş: ‘’1 Mayıs’ı gelecek özgür günlerde Taksim’de, dayanışma içinde hep birlikte kutlayacağız’’

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 9’uncu seçim 2’nci toplantı dönemi Mayıs Ayı 1’inci oturumu Meclis 2’nci Başkanvekili Av. Kıymet Kaya Koçak Başkanlığında gerçekleşti.

Gündem maddelerinin görüşülerek komisyonlara havalesinin yapıldığı Mayıs ayı 1’inci bileşiminde gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Adem Sallabaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla Dünya işçi sınıfının mücadelesine ışık tutan bir konuşma yaparak mücadelede hayatını kaybeden önderleri ve işçileri andı.

Adem Sallabaş yapmış olduğu konuşmasında: Bugün Türkiye’de 1 Mayıs hâlâ bir mücadele günüdür. Taksim, yalnızca bir meydan değil, sembolik bir hafızadır. İşçiler, emekçiler ve sendikalar için orası, yasaklara rağmen vazgeçilmezdir. CHP olarak bizler 1 Mayıs mücadele birlik ve dayanışma gününü emeğin demokrasinin ve özgürlüğün bayramı olarak emekçi halkımızla birlikte hakkettiği yer olan Taksim Meydanında hep birlikte kutlayacağınız dedi.

Sallabaş konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Adem Sallabaş: Sayın Başkan, kıymetli meclis üyeleri, çok değerli komşularımız ve basın emekçilerimiz hepinizi saygı ile selamlıyorum.

‘’1 MAYIS’I, TAKSİM’DE ÖZGÜR GÜNLERDE, DAYANIŞMA İÇİNDE HEP BİRLİKTE KKUTLAYACAĞIZ’’

1880’li yıllar, ağırlıklı olarak beden gücünün kullanıldığı ve çalışma startlarının çok kötü olduğu yıllardı. Küçük çocukların karın tokluğuna çalıştırılması ve 14-15 saate kadar varan iş günleri söz konusuydu.

1881 yılında yarım milyon isçiyi temsilen kurulan Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonu “8 saatlik iş günü” mücadelesini ülke geneline yaymak ve isçilerin kararlılıklarını göstermek amacıyla mücadeleyi yükseltti.

ABD’nin şikago kentinde 40 bin tekstil isçisinin gerçekleştirdiği eylem kanla bastırıldı. Aynı kentte, bir fabrikada 8 saatlik işgünü için greve çıkan 1400 işçi işten atıldı. Aynı tarihlerde greve çıkanlara ateş̧ açıldı ve 4 işçi yaşamını yitirdi.

Saldırılar, mücadele ateşini söndürmedi, aksine körükledi. ABD ve Kanada’da sendikalar ve diğer örgütlerin yükselttiği mücadele sonucu 1 Mayıs 1886’da yaklaşık 350 bin isçi greve çıktı.

Tarih işçi sınıfının böylesine örgütlü ve kararlı tepkisine ilk kez tanık oluyordu.

Chicago’da greve çıkan 40 bin isçinin eylemini bastırmak için, saldırılar düzenlendi. işverenler grev kırmak için sokak çeteleriyle anlaştı. Sokak çeteleri bir taraftan isçilere saldırıyor, bir taraftan da grev kırıcılığı yapıyordu. Grevci isçilerle sokak çeteleri arasında çıkan kavga sırasında, polisin isçilerin üzerine ateş̧ açması sonucu 4 isçi yaşamını yitirdi.

Hükümet ve iş verenler, içi eylemini kolay kolay içlerine sindiremiyordu. 1 Mayıs sonrası işten atmalar, baskılar yoğunlaştı. Olaylara neden oldukları gerekçesiyle 8 işçi hakkında idam istemiyle dava açıldı.

isçiler idam cezasına çarptırıldı. Dört yiğit işçi önderi, 1 Mayıs 1886 yılında 8 saatlik iş günü mücadelesinde önderlik yaptıkları için idam edildi.

İşçi önderlerinden biri, özür dileme şartıyla affedileceğinin söylenmesi üzerine, mahkeme heyetinin karsısında tarihe geçecek sözlerini söyledi:

“Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu. Eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım.”

işçi önderlerinin cenaze törenine yüz binlerce insan katıldı. ABD’de yaşanan bu olaylar uluslararası işçi örgütlerini harekete geçirdi. II. Enternasyonal 1889’da Paris’te düzenlediği kongrede, Amerikan isçilerinin mücadelesini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenledi. 1890’dan başlamak üzere 1 Mayıs’ı da, “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul etti.

Bizim topraklarımızda 1 Mayıs ilk kez Osmanlı döneminde 1905 yılında İzmir’de kutlandı. İstanbul’da ilk kez 1 Mayıs kutlaması 1910’da yapıldı.

Türkiye’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, sadece bir işçi bayramı değil, aynı zamanda siyasi iktidarlarla emekçilerin mücadelesinin aynasıdır. Bir yandan coşkulu kutlamalarla tarihe geçen günler, diğer yandan yasaklar, müdahaleler ve baskılarla örülü yıllar… Türkiye’de 1 Mayıs’ın tarihi, tam anlamıyla inişli çıkışlı bir mücadele tarihidir.

Bugün Türkiye’de 1 Mayıs hâlâ bir mücadele günüdür. Taksim, yalnızca bir meydan değil, sembolik bir hafızadır. İşçiler, emekçiler ve sendikalar için orası, yasaklara rağmen vazgeçilmezdir.

CHP olarak bizler 1 Mayıs mücadele birlik ve dayanışma gününü emeğin demokrasinin ve özgürlüğün bayramı olarak emekçi halkımızla birlikte hakkettiği yer olan Taksim Meydanında hep birlikte kutlayacağınız.

İşçilerimizin ve emekçilerimizin 1 Mayısını kutluyor yurttaşlarımıza huzur ve barış içerisinde kutlayacakları nice  1 Mayıslar diliyoruz dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir