CHP: Muhalefetin diğer bileşenleri yok sayıldı

CHP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) Türkiye raporuna karşı ret oyu kullanılması hakkında yazılı açıklama yaptı.

CHP’den yapılan açıklamada, AKPM’de kabul edilen Türkiye raporuna CHP’nin görüşlerinin yansıtılmadığını ve eksiklikleri olduğunu belirtildi.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin sorgulanması eleştirilen açıklamada, “Muhalefete yapılan baskıyı sadece Öcalan’ın cezaevi koşullarına dayandıran, bir siyasi partinin politik perspektifini muhalefetin diğer tüm bileşenlerini yok sayarak kağıda döken bir metin halinde konseyin oyuna sunulmuştur” denildi.

CHP, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) Türkiye raporuna karşı ret oyu kullanılması hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Ülkemizin üyeliğini sorgulayan bu karar tasarısını bu yönüyle kabul etmediğimizin mutlaka gösterilmesi ve bu yaklaşımın reddedilmesi karar tasarısına olumsuz oy verdik” ifadeleri kullanıldı.

AKPM’de dün “Türkiye’de muhalefetteki siyasetçilerin kötüleşen durumu” başlık bir rapor görüştü. Raporun görüşmeleri sırasında AKP ve HDP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

AKPM Türk Heyeti Başkanı ve AKP milletvekili Akif Çağatay Kılıç, “Sizin ülkenizdeki milletvekilleri çıkıp IŞİD’in terör örgütü olmadığını söylese, sizin tepkiniz ne olur?” diye konuştu.

Çağatay’a yanıt veren HDP milletvekili Feleknas Uca ise Türkiye’de muhalif siyasetçilerin, gazetecilerin ve insan hakları temsilcilerinin baskı altında olduğunu söyledi.

Feleknas Uca

Rapor, 20’ye karşı 72 oyla kabul edildi. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti üyeleri ise rapora karşı ret oyu kullandı.

‘KAVALA, AKPINAR, GEZEN GİBİ İSİMLERİN DURUMUNA DİKKAT ÇEKTİK’

Gazeteduvar’ın haberine göre, konuyla ilgili tepkiler üzerine CHP’den yapılan yazılı açıklamada, raporun eksiklileri olduğu savunuldu.

Açıklamada, “Eski milletvekilimiz Eren Erdem’in durumuna, ayrıca Türkiye’de muhalefete yapılan baskıların sivil toplum mensuplarına da yaygınlaştırıldığına, örneğin Osman Kavala, Metin Akpınar, Müjdat Gezengibi isimlerin durumuna, CHP Genel Başkanı ve milletvekillerine açılan ölçüsüz tazminat davalarına dikkat çekilmiştir” denildi.

Metin Akpınar, Müjdat Gezen 

‘METİNDE DİĞER MUHALEFET BİLEŞENLERİNİN GÖRÜŞLERİ YOK SAYILDI’

CHP’nin görüşlerinin rapora yansıtılmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu görüşlerimizin hiçbiri metne yansıtılmamış, karar tasarısı toplumsal muhalefetin partiler dışı dinamiklerini tamamen görmezden gelen, muhalefete yapılan baskıyı da neredeyse sadece Öcalan’ın cezaevi koşullarına dayandıran, bir siyasi partinin politik perspektifini muhalefetin diğer tüm bileşenlerini yok sayarak kağıda döken bir metin halinde konseyin oyuna sunulmuştur.

Selahattin Demirtaş

Son olarak rapor, Türkiye’nin Demirtaş ile ilgili AİHM kararını uygulamaması halinde Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin geleceğini Bakanlar Komitesi’nde tartışmaya açacak kadar ileri giden bir hal almıştır. İktidar AİHM kararlarının uygulanması yükümlülüğümüzü hiçe sayan tutumunu sürdürmeye niyetli olduğunu göstermiştir.”

‘TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ’

CHP’nin Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğini önemli bulduğu ve üyeliğin sorgulanmasının kabul edilemeyeceğini belirten açıklama şöyle devam etti:

“CHP ise, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğini önemsemekte ve bu üyeliğin Türkiye’nin yeniden demokratik özgürlüklere kavuşması için mutlaka sürdürülmesi gerektiğini düşünmektedir. Ülkemizin üyeliğini sorgulayan bu karar tasarısını bu yönüyle kabul etmediğimizin mutlaka gösterilmesi ve bu yaklaşımın reddedilmesi karar tasarısına olumsuz oy vermemizdeki yukarıda dile getirilen eksikliklerle birlikte en önemli saikleri oluşturmuştur.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir