Bütçe geçecek Yıldırım bırakacak

Bütçe geçecek Yıldırım bırakacak

MHP Lideri Bahçeli’nin ‘Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmesine gerek yok’ diye görüş beyan ettiği AKP’li Binali Yıldırım’ın ne yapacağı merak konusu. İstanbul için aday olacağı konuşulan Yıldırım’ın bütçe görüşmelerinin ardından istifa edeceği belirtiliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına kesin gözüyle bakılan Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı görevinden bütçe görüşmeleri sona erdiğinde ya da en geç seçim kampanyası başladığında istifa etmesi bekleniyor. Bahçeli’nin “İstifa etmesine gerek yok” demesine karşın Yıldırım’ın “TBMM Başkanı” sıfatıyla seçim yarışına girmeyeceği öğrenildi.

Mahalli İdareler Seçim Yasası, milletvekillerinin aday olmaları durumunda görevinden istifa etmesini zorunlu kılmıyor. Sadece seçilenlerin seçimden sonraki 15 gün içerisinde milletvekilliği ya da belediye başkanlığı görevini tercih etmesi isteniyor. Yıldırım’ın isminin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için gündeme gelmesi ile görevi bırakıp bırakmayacağı da tartışılmaya başlandı. AKP içinde iki farklı görüş de dillendirilirken CHP kurmayları istifanın etik ve Anayasal zorunluluk olduğunu açıkladı. Tartışmalar sürerken AKP Hükümeti’ne yaptığı jestlerle bir muhalefet partisi lideri olarak siyaset tarihine geçen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sürpriz bir şekilde “Binali Yıldırım’ın başımızın üstünde yeri var. İstifa etmesine gerek yok” sözleri kulisleri dalgalandırdı.

Yıldırım istemiyor

Bahçeli’nin sözleri ile yeniden hızlanan tartışma sürerken Yıldırım’ın, TBMM Başkanlığı görevi ile belediye başkanlığı kampanyasında yarışa girme konusunda “Kanuni zorunluluk yok ama etik olarak doğru olmaz” dediği öğrenildi.
Bu arada istifa konusunun TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın 2 Aralık Pazar günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı sürpriz ziyarette de gündeme geldiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Yıldırım, Kılıçdaroğlu’na TBMM Başkanlığı görevini 2019 Yılı Bütçesi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin tamamlanacağı 21 Aralık gününe kadar sürdürmeyi düşündüğünü iletti. Kılıçdaroğlu’nun da bu kararda, kampanya döneminin ve seçim takviminin başlamaması nedeniyle bir sakınca görmediğini ifade ettiği öğrenildi.

Anayasa’daki tarafsızlık ilkesi
Konuya dair yapılan yorumlarda siyasi etikle birlikte Anayasa’nın 94. Maddesine de dikkat çekiliyor. Anayasa’nın “Başkanlık Divanı” başlıklı maddesindeki “TBMM Başkanı, başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; başkan ve oturumu yöneten başkanvekili oy kullanamazlar” hükmünün tarafsızlığa vurgu yaptığı belirtiliyor. Bu nedenle Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı görevini sürdürmemesinin Anayasal zorunluluk olduğu görüşü ağırlıklı olarak dile getiriliyor.

***

Aday enflasyonu

Bu arada, Yıldırım’ın koltuğu için bazı isimler de tartışılmaya başlandı. Kulislerde, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ile eski TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın adaylıkları konuşuluyor. Ancak Yıldırım’ın seçimden başarı ile çıkamaması durumunda TBMM Başkanlığı’na yeniden adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde, Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de görüşünü aldıktan sonra adaylık konusunda karar vereceği , ancak sürpriz bir ismin gündeme gelmesinin de şaşırtıcı olmayacağı konuşuluyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir