Boğaziçi hakim karşısında: Tutuklu öğrenciler hakkında tahliye kararı!

Boğaziçi Üniversitesi direnişinde gözaltına alınan 2’si tutuklu 7 öğrencinin yargılandığı dava Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme 2 tutuklu öğrencinin tahliyesine 5 tutuksuz öğrencinin de adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi.

Boğaziçi hakim karşısında: Tutuklu öğrenciler hakkında tahliye kararı!
Fotoğraf: Ayşegül Durak

AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan Boğaziçi Üniversitesi protestolarında 2’si tutuklu 2’si ev hapsinde olmak üzere toplamda 7 öğrencinin yargılandığı davannın ilk duruşması bugün İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’de görüldü. Mahkeme 2 tutuklu öğrencinin tahliyesine 5 tutuksuz öğrencinin de adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 5 Temmuz’a erteledi.

Duruşma 14.45’te kimlik tespitlerinin yapılması ve iddianamenin okunmasıyla başladı. Tamamı islami referanslarla oluşturulmuş ve Yeni Şafak haberlerine atıfların yapıldığı iddianamenin okunmasının ardından tutuklu öğrenci Doğu Demirtaş savunmasını yaptı.

Demirtaş, “Resim anonim bir eser. Hiçbir kesim ya da kişiyi aşağılamak gibi bir amacı yok. Suçlamaları kabul etmiyorum. Eseri panoya asan kişi güvenlik görevlisiydi. Astığı anın görüntüsü olmasa da eseri astıktan hemen sonra görüntüsü var. O esnada da hiçbir güvenlik, eserin panodan indirilmesi gerektiğini bize iletmedi,” dedi.

LGBTi üyeliği olup olmadığı sorulan Demirtaş, “Yok, ama arkadaşlarım var” dedi.

Öğrencilerden Selahattin Can Uğuzeş da, “Rektör olaylarına karşı düzenlenmiş bir sergiydi. Buradaki sergi herhangi bir seçeneğe tabi tutulmamış bir sergiydi. Okula gittiğimde öğrenciler hatta güvenlik görevlileri de bir şeyler asıyorlardı. Ben de resim asmaya başladım ama hangi resimleri astığımı şu an hatırlamıyorum. O gün akşama kadar okuldaydım hiç kimse bize bir uyarıda bulunmadı bir kargaşaya da şahit olmadım. Ben eve gittikten sonra polisin beni aradığını arkadaşlarımdan öğrendim, bunun üzerine gidip ifade verdim. Orada ‘Resmi biz 4 arkadaş astık’ diye benim ağzımdan yazılmış bir tutanak verdiler önüme, ama imzalamadım.” dedi.

Hakim’in, LGBTİ+ ile bağlantın var mı sorusuna Uğuzeş ‘hayır’ cevabını verdi.

TUTUKLU ÖĞRENCİLER UĞUZEŞ VE DEMİRTAŞ’A TAHLİYE

Mahkeme, tutuklu öğrenciler Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi.

bogazici-hakim-karsisinda-tutuklu-ogrenciler-hakkinda-tahliye-karari-853733-1.

‘TÜM ARKADAŞLARIMIZI ALACAĞIZ’

Duruşma öncesi öğrenciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve siyasetçiler Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde buluştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP Milletvekili Hüda Kaya, SOL Partili Alper Taş ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık da öğrencilere destek için adliye önüne geldi.

Adliye önünde toplananlara polis ‘pandemi’ bahanesiyle dağılmaları yönünde uyarı yaptı ancak akademisyen ve öğrenciler geri adım atmayarak açıklamalarını gerçekleştirdi.

Açıklamada “Bu tutuklamalar hukuksuzdur, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Mücadelemiz her türkü baskı girişimine rağmen devam ediyor. Cumhurbaşkanına yüreğimiz yetiyor demiştik. Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Bugün o mektupta dediklerimizi aynen tekrarlıyoruz. Size kulluk etmiyoruz. Hukuksuzca tutukladığınız her arkadaşımızı alacağız. Mücadelemizi durduracağınız kudretiniz olmadığı gibi demokratik hakkımızı gasp eden ucuz siyasetinizin arkasına sığınamazsınız. Sanmayın ki hukuk reformunuzla ezilenleri safınıza katabilirsiniz. Safımız emekçilerin ve ezilenlerin safıdır. Demokratik hak ve özgürlükleri gasp edilenlerin yanındayız. Tüm kayyımları gönderene, tüm arkadaşlarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yüreğimiz yetiyor,” dendi.

Akademisyenler de “Öğrencilerimizi serbest bırakın” diyerek çağrıda bulundu.

Kaynak BirGün Gazetesi

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir