Avrupa basını Kılıçdaroğlu’nun adaylığını konuşuyor

Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin genel başkanlarının yaptığı toplantının ardından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ittifakın Cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Avrupa basını, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına geniş yer verdi.

Millet ittifakının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etmesi Avrupa basınında geniş yer buldu.

Alman, Avusturya, İsviçre medyası, “Erdoğan’ın rakibi belli oldu“, “Kemal Bey kazanır“ başlıklarını attı. Aday açıklanmadan önce Millet İttifakı içinde yaşanan tartışmalara yer veren gazeteler, ancak iyi düşünüldüğünde en doğru adayın da Kılıçdaroğlu olduğuna vurgu yaptı.

Almanya’nın etkin siyasi gazetelerinden Frankfurter Rundschau, “Türk muhalefeti birleşti, adayı netleştirdi“ başlığını atarken, “CHP’nin lideri Erdoğan’a karşı kazanabilir“ yorumunu yaptı.

BÖLMEK YERİNE UMUT VEREN BİRİ

Rundschau, “Kılıçdaroğlu, önceki hatalara rağmen cumhurbaşkanlığı seçimleri için en iyi aday gibi görünüyor. Rakibi, bölücü, saldırgan bir politika izleyen Erdoğan. O, Türkiye-Suriye sınırındaki depremden sonra da pes etmedi. Türk toplumunun azarlayan başkana ihtiyacı yok. Özellikle deprem ve ekonomik krizden sonra anlayış ve empati gösteren, umut veren birine ihtiyacı var. İnsanları anlayan biri, onların yanında durur. Namı Gandi Kemal olan Kılıçdaroğlu ise sakin, alçakgönüllü ve pozitif tavrıyla tam da bunu yapıyor, bunca yıldır adı hiçbir skandalla anılmadı. Türk siyasetinde önemli olan bu. Fakir bir Dersimli Alevi ailenin çocuğu olarak, yoksulluk çeken halka, Erdoğan’ın 1000 odalı sarayında olduğundan çok daha yakın” diye değerlendirdi.

ERDOĞAN’IN YERİ GARANTİ DEĞİL

Die Zeit, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşı aday olduğunu yazarken, Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığının oldukça çekişmeli bir süreçten sonra netleştiğini vurguladı.

Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Der Standard da konuyu manşetine taşıdı. Der Standard, “Erdoğan’ın rakibi artık Kılıçdaroğlu” manşetini atarken, “Erdoğan 20 yıllık iktidarından sonra artık bir sonraki dönemi garanti olarak göremiyor” diye yazdı.

Avrupa’daki çeşitli medya organları da Kılıçdaroğlu’nun adaylığına geniş yer vererek, muhalefetin birleşmesinin Türk halkına nefes aldırdığını, umutların tazelendiğini vurguladı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir