Ankara’da ‘Büyük Emekli Mitingi’: Emeklilikte insanca yaşam haktır!

Example HTML page

Emeklilerin Sendikası, DİSK/Emekli-Sen ve Emeklilerle Dayanışma Sendikası tarafından düzenlenen “Büyük Emekli Mitingi”, Ankara’da gerçekleşiyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “‘Emeklikte insanca yaşam haktır’ diyerek mücadele ediyoruz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise, “Omuz omuza, bir arada, örgütlü bir şekilde her alanda hakkımız arayacağız” ifadelerini kullandı. Taleplerini açıklayan emekliler, “Maaşlarda  öngörülen enflasyon oranında artış yapıp, enflasyon farkını kırpacakları yönünde nabız yokluyorlar” açıklaması yaptı.

Açlık, yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşamını sürdüren emekliler, Ankara’daki mitingde bir araya geldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından düzenlenen “Büyük Emekli Mitingi”, Ankara Anıtpark’ta düzenlendi.

Yoğun katılımın olduğu mitinge sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve yurttaşlar destek verdi.

Mitingde konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, iktidarın emekli maaşlarına yönelik tutumunu eleştirdi.  Talepleri de açıklayan Ergen, emeklilere önümüzdeki yerel seçimlerde yapılan zamları hatırlayarak hareket etmelerini istedi.

Ergen’in açıklaması şöyle:

TTB TEPKİSİ

“Bizi yönetenler de dinlesin: Türk Tabipler Birliğine dokunmayın. Her aykırı ses çıkaran kuruma kapatılsın demek, demokrasi ile bağdaşmaz. Ülkede demokrasinin olmadığını ilan ediyorsunuz. Böyle olmaz. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyini göreve iade edin. Kayyuma son verin.  

Ekolojik yıkımdan vaz geçin. Akbelen’den, Kaz dağlarından, Munzur vadisinden  , ikizdereden, Cerrattepeden elinizi çekin. Doğada talana son verin. Gezi tutsaklarını bırakın. Can Atalay’ı serbest bırakın.

‘İKTİDAR EMEKLİ DÜŞMANI’

AKP- MHP iktidarı emekli düşmanıdır. Tarihimizde emeklileri bu kadar mağdur eden başka bir iktidar yoktur. Adeta boğazımıza çökmüş  bizi yok etmeye çalışıyor. Emeklilerin ölüm sınırında yaşadıklarını görmek istemiyor. Açlık içinde çırpınışlara  kulaklarını tıkamışlar. Emekliler gıdasızlıkta ölüyor. Vicdan aranacaksa tamda burada vicdan aranmalıdır.

21 yıldır iktidardasınız. Bu sürede emekliler için  yaptıklarınız açlık ve sefalet olurken,  ülkeyi ekonomik bataklığa soktunuz. Laikliği yok ettiniz. Şimdi anayasadan da çıkartmak istiyorsunuz. Özgürlük diye bir şey bırakmadınız. Ağzını açana soruşturma açılıyor. Sendikal örgütlülük engelleniyor. Sendikalarımıza kapatma davası açılıyor. Yöneticilerine sendika kurdukları için kabahat işlemiş sayıyor ve kabahatler kanunu gerekçe gösterilerek para cezası veriliyor. Çalışanları ve emeklileri perişan ettiniz. Alım gücü hiç bu kadar düşmemişti.  Kadın cinayetleri ve intiharlar toplumsal  yaraya dönüştü. Uyuşturucu çeteleri, mafya ve rant çetelerinden geçilmiyor. Ülkeyi cihatçı çetelerle doldurdunuz. Savaş politikaları ile ülke bütçesine yük üstüne yük bindiriyorsunuz. İsraf almış başını gitmiş. Yandaşlara bu halkın parasını hortumla akıtıyorsunuz.  Yargı iktidarın sopası haline getirildi. Ne güvenliğe  ne de yargıya güven kalmadı. Ekonomi yönetimi seçimlere endekslenerek yaz boz tahtasına döndü. Bütün bu yöneteme krizini emeklilerin, emekçilerin sırtına yükleyerek  kadar pervasızlık kol geziyor. Bunların üstüne 2008 de çıkardığınız sözüm ona “Sosyal Güvenlik Reformu” paketiyle emeklilere maaş bağlama oranını düşürdünüz. Bugün 7500 lira zulmü sizin bu sözüm ona reformun ürünüdür.

Bir de bize Temmuz faciası yaşattınız.

EMEKLİLERE SEÇİM MESAJI

Emeklilerin neredeyse yarısının maaşında hiç artış yapmadınız. Geri kalan emeklilere verdiğiniz artış komikti. Memurlara verdiğiniz 8077 liradan emeklileri muaf tuttunuz. Ayrımcılık yaptınız. Şimdi burada demokratik mücadelemizin bir diğer adımını atmamız gerekiyor. 8077 lira bütün emeklilere verilmesi için mücadele edeceğiz. Para yok mazeretine sığınmayın. İşverene 300 milyar lira prim desteği verilirken, milyarlarca lira vergi borcu silinirken para mazeretini hiç duymadık.

Yerel seçimler geliyor. Buradan emeklilere sesleniyorum. Sizi düşünmeyenleri siz de düşünmeyin.  Yeni yılda beklentilerimizi karşılayın. Düşük gösterilen TÜİK verileri ile yüzdelik maaş artışlarının çözüm olmadığı ortada.

TALEPLER

En düşük emekli aylığı en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bunun bile  insani yaşam koşullarının gerisinde olduğunu biliyoruz. Ötesi ise prim günü ve eğitim gibi kriterler esas alınarak maaşlar yapılandırılmalıdır. Yani maaş bağlama düzeni adil olmalıdır. Sağlıkta katkı payları kaldırılmalıdır.

Memurlara verilen 8077 lira hemen bütün emeklilerin maaşlarına eklenmelidir.  

İki dini bayram öncesi verilen ikramiyelerin sayısı arttırılmalı ve en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Sandık emeklilerine de bayram ikramiyesi ödenmelidir.

3600 ek göstergede adaletsizlik yapılmıştır. Haksızlık giderilmelidir.

EYT sorunu tam çözülmüş değildir. Arkadaşlarımızın talepleri karşılanmalıdır.

Ulusal gelirden emeklilere de pay verilmelidir.

2000 sonrası, 2008 sonrası gibi maaş düzenlemesi saçmalıktır. Derhal intibak yasası çıkarılmalı ,emeklilerin mağduriyeti giderilmelidir.

En önemlisi sendikalarımıza kapatma davalarından vaz geçilmelidir. Anayasanın 90. maddesi işletilerek sendikal  örgütlülüğümüz güvence altına alınmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunda emekli maaşı alan herkese Toplu Sözleşmeli Sendika hakkı tanınmalıdır. Hani yasaklarla mücadele edecektiniz. Yasaklarla mücadele yerine yasaklar koyuyorsunuz. Gölge etmeyin başka ihsan istemez.

Ülkeyi yönetenlerin  sendikalaşmayı engellemeleri  örgütsüz ve biat eden toplum istemeleri boşuna değil. TÜİK ,İstanbul Ticaret Odası ve ENAG verilerine baktığımızda maksat  daha iyi anlaşılıyor. İTO enflasyon hesabı TÜİK’e göre 12 puan daha fazla. ENAG enflasyon hesabı ise 67 puan fazla, yani TÜİK’ in enflasyon hesabının iki katından fazla. Peki TÜİK neden böyle yapıyor?  Çünkü 2024 yılında emeklilerin  ve çalışanların maaşlarında artışı daha önce yaptıkları gibi düşük tutacaklar. Asgari ücretlilere emeklileri de dahil ederek, 31 Mart seçimleri nedeniyle Ocak’ta verilen artışla yetinip, Temmuz’da maaşlara artış yapmamayı planlıyorlar. Doğruysa 31 Mart seçimlerine kadar bu konuyu dillendirmeyip, seçim sonrası bir şekilde açıklamayı hesapladıkları yönünde işaretler var. Hatta maaşlarda  öngörülen enflasyon oranında artış yapıp, enflasyon farkını kırpacakları yönünde nabız yokluyorlar.  

İKTİDARA UYARI

Buradan iktidarı uyarıyoruz. Sakın ha… Aklınıza dahi getirmeyin. Asla kabul etmeyiz. Böyle bir şey olursa şimdiden ülke sathında demokratik direnme hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. Arkadaşlar şimdiden hazır olun. Emek güçleriyle beraber yeni yeni mitinglere hazırlıklı olun.

Haksızlıklara boyun eğmeyiz. Siz bizim kuşağı iyi bilirsiniz. Bu kuşak 68’lerin, 78’lerin kuşağıdır.  Bir kesimi de onların mirasçısı kuşaktır. Bu kuşaklar canı pahasına hakkını alır. Çünkü haklıdır. Bedelini çalışırken peşin ödediğimiz emeğimizin karşılığının, sürünmek olmadığını biliyoruz. Baskılardan korkmayız. Biz korkuyu Ulucanlar dar ağacında bıraktık, biz korkuyu Filistin’de İsrail bombalarında bıraktık, biz korkuyu Diyarbakır’da, Mamak’ta, Metris’te zindanlarda bıraktık. Biz korkuyu Kızıldere’de unuttuk. GEZİ’Yİ unutmayın. İşte şimdi burada umudumuz bin kat daha arttı. Burada umut var. Burada insanlık onuru var. Bakın bu yoksul insanların yürekleri ne kadar zengin. Başaracağız arkadaşlar. Başaracağız, başaracağız. Pazarda artık toplayan emekli Ayten kardeşimiz için başaracağız. Ben 7500 değil, 6400 lira alıyorum ve bu 5000 lira  bana verilmedi diyen, dul ve yetim maaşı alan Zekiye ablamız için başaracağız. Üniversite mezunuyum maaşım ev kirasına yetmiyor diyen emekli Mehmet için başaracağız, Bunca yıl çalıştım, primlerimi ödedim ancak maaşım üniversitede okuyan kızımın giderlerine yetmediği için, çocuğum okulu bırakmak zorunda kaldı diyen Ayşe bacı için başaracağız. 7500 liralık maaşım yetmiyor. Onun için çalışmak zorundayım diyen ve sırtında harç taşıyan 61 yaşında ki Salim kardeşimiz için başaracağız. 1gün işe g girdim diye arkadaşlarımdan 17 yıl sonra emekli olacağımıza diyen EYT’li  Serdar için başaracağız.”

Bazı sendika yöneticilerinin de emeklilerin ücretlerinin artırılması taleplerini dile getirdikleri mitingde, katılımcılar “Sefalet ücreti değil, insanca yaşanacak maaş istiyoruz”, “Susma haykır, yoksulluğa hayır” yazılı dövizler taşıdı.

ÇERKEZOĞLU: EMEKLİLERİN MÜCADELESİ, MEMLEKET MÜCADELESİDİR

Mitingde açıklamalarda bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Emeklilik alanında yaşanan her türlü adaletsizliği ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. ‘Emeklikte insanca yaşam haktır’ diyerek mücadele ediyoruz. ‘Emekli olmak haktır’ diyerek mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu, yıllarca çalıştıktan sonra emekli olanların insanca yaşayacakları bir ücret almaları gerektiğini belirterek, bunu sağlamanın devletin ve iktidarın sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Biz biliyoruz ki bugün bu meydanda olan, olmayan bütün dostlarımızla birlikte dayanışma içinde ama mutlaka birlik ve bütünlük içinde bu mücadeleyi kazanacağız. Bugün emeklilerin mücadelesi, emeklilikte insanca yaşam mücadelesi; aynı zamanda çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğinin mücadelesidir, aynı zamanda ülkemizin geleceğinin mücadelesidir, memleket mücadelesidir.”

CHP’Lİ TAŞCIER: HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Çerkezoğlu’ndan sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Sizlere haklıyla haksız karşı karşıya geldiğinde haklıdan yana olacağız, sermaye ile emek karşı karşıya geldiğinde emekten yana olacağız diyen, mücadelenizde, Meclis’te, her yerde yanınızda olacağını söyleyen Genel Başkanımız Özgür Özel’in selamını getirdim” dedi.

Haklı mücadelelerinde her zaman emeklilerin yanlarında olduklarını vurgulayan Taşcıer, “Yarın Meclis’te bütçe görüşmeleri başlayacak, emekliyle ilgili tek bir düzenleme dahi yok. Bu ülkede şu an emeklilerin aldığı ücret, neredeyse ‘ölüm bedeli’, açlık sınırının üçte biri. Son 5 aylık enflasyon ile birlikte bugün bir emeklinin cebine giren gerçek ücret 5 bin lira. Bugün eğer açlık sınırı 14 bin liraysa sizin aldığınız üçte bir ödenek, aslında ‘Bu emekliler; değil aç kalmak, ölüme mahkum edilsin’ diyen bir anlayışın göstergesi. Burada buna ‘hayır’ diyoruz” diye konuştu.

“Sizler yıllardır verdiğiniz emeğin karşılığını istiyorsunuz” diyen Taşcıer, şöyle devam etti: “Emekliler bu ülkenin zenginliğinden adil bir şekilde payını alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Omuz omuza, bir arada, örgütlü bir şekilde her alanda hakkımız arayacağız.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir