Anayasa Değişikliğine Hukukçu gözüyle Bakış ; Av.Tülay Ateş (3)

Example HTML page

 

anayasa-degisikligine-hukukcu-gozuyle-bakis-av-tulay-ates

 

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNE NEDEN HAYIR DİYORUM (3)

 

16 Nisan da yapılacak, partili cumhurbaşkanlığı sistemi Anayasa değişikliği için  referandumda neden hayır dememiz gerektiğini, uzun yıllardır insanca bir yaşam için yılmadan mücadele eden ve Demokrasiyi içselleştirmiş yürekli bir hukukçu, birlikte yol yürüdüğüm can dostuma sordum. Av Tülay Ateş sade ,anlaşılır biçimde neden hayır dememiz gerektiğini yorumladı.

Yapılacak olan değişiklik maddeler halinde gazetemiz Haber Etkin de yayımlanacaktır..

Toplumun aydınlanmasına ışık tutacak bu değerli çalışmalarından dolayı   Av.Tülay Ateşe Haber Etkin ailesi adına  sonsuz teşekkür ederim

Değerli Ramazan,Türkiye gerçeklerinde uygulanabilirliği olmayan bu maddenin referandum öncesinde gençlere şirin görünmek , onları “yanıltmak ve asıl geçirilmek istenen maddeleri onaylatmak için ilave edildiğini düşünüyorum” (Değişiklik tek tek maddeler halinde değil bütün olarak oylanacaktır.)

18 YAŞINDA MİLLETVEKİLİ SEÇİLME.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18 maddesini açıklayacağımız bu yazı serimizde ; değişikliğin üçüncü yani özetle milletvekili seçilme yaşının yirmi beşten on sekize indirilmesi ve askerlik ile ilişiğinin kesilmiş olması maddesi hakkında görüşlerimi açıklayacağım.(Hem anayasada hem değişiklik kanununda yaş rakamları bitişik yazılmıştır. Oysa Türk Dil Kurumu “birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır” demektedir. Bu nedenle ben onsekiz değil on sekiz olarak yazacağım)

Türkiye gerçeklerinde uygulanabilirliği olmayan bu maddenin referandum öncesinde gençlere şirin görünmek , onları “yanıltmak ve asıl geçirilmek istenen maddeleri onaylatmak için ilave edildiğini düşünüyorum” (Değişiklik tek tek maddeler halinde değil bütün olarak oylanacaktır.)

Bir çok Batı ülkesinde vekil seçilme yaşı 18’dir. Dünya ve Türk tarihinde de çok genç yaşlarda başarı kazanmış bilim adamı, komutan, padişah vardır. Ama bu kişilerin sayısını toplasan milyarlarca insan arasında iki elin parmakları kadar ya da iki basamaklı sayılar kadardır.

İnsan için 18-30 yaş arası genç yetişkinlik dönemidir. ORTALAMA İNSANIN BİYOLOJİK BÜYÜMESİ YAKLAŞIK 20 YAŞINDA SONLANIR. “Yirmi yaş civarında kişiler temel yetişkinlik kimliğini oluştururlar. İlk yetişkinlik yılları önemli kişisel kararların alındığı bir dönem değildir.”

Olgunlaşma kişinin genetik ve çevreninde etkisi ile , fizyolojik, biyolojik,psikolojik gelişimini tamamlayarak bir işi yapabilecek hale gelmesi, “yaşama uyumda belli bir durumu karşılayabilecek düzeye erişmesidir, olgunlaşma öğrenme için şarttır”.

18 yaş genç yetişkinlik döneminin başlangıcı olup kişinin fiziksel, biyolojik, psikolojik gelişiminin, olgunlaşmasının tamamlandığı bir yaş olarak değerlendirilemez. NİTEKİM AKP İKTİDARI DA HAKLI OLARAK 2014 YILINDA 20 YAŞ OLAN ASKERLİK ZAMANINI, 21 YAŞINA ÇEKTİ. DEMEK Kİ ÜLKEMİZDE KİŞİNİN, 18 YAŞINDA REŞİT OLSA BİLE GELİŞİMİNİ TAMAMLADIĞI, SORUMLULUK ALABİLECEĞİ, VATANINA SAHİP ÇIKABİLECEĞİ YAŞ 21.DİR. Halkımızın sıkça kullandığı bir söz vardır. “Askerlik yapmamış olana kız verilmez” diye. Öyleyse askerlik yapacak kadar büyüdüğünü düşünmediğiniz kişiye neden bütün vatanı yönetme hakkını veriyorsunuz.?

Sonraki madde değişikliklerinde değineceğimiz Cumhurbaşkanı yardımcıları milletvekili olma yeterliliği olanlar arasından seçilecektir. Yani 18 yaşında, askerliğini yapmamış ilkokul mezunu olan kişi CB yardımcısı seçilebilecek ,Cumhurbaşkanına vekalet ettiğinde, BAŞKOMUTAN SIFATIYLA GENELKURMAY BAŞKANINA EMİR VEREBİLECEKTİR.Ülkeyi savaşa sokma dahil Cumhurbaşkanının her tür yetkisini kullanma hakkına sahip 18 yaşında askerliğini yapmamış ilkokul mezunu birisinin Genelkurmay başkanına emredecek olması sizce akla uygun mudur.?

Elbette Gençler hepimiz için çok önemlidir. Zekalarından,azimlerinden şüphemiz yoktur. Onların düşüncelerinin bizler için önemi büyüktür. Çağdaş, bilimsel eğitim almalarını, özgür düşüncelerinin önünde hiçbir engel ve baskının olmamasını, dünya çapında başarılı olmalarını çok isteriz. OECD.nin( –Ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü-) (uluslararası öğrenci performansı değerlendirme ) PİSA raporuna göre Türkiye’nin 72 ülke arasında 50. sırada olması gerçeği karşısında gençler için yapılacak şey kullanma ihtimalleri çok az olan 18 yaşında vekil olma hakkından çok onların eğitim ve sonrasında da iş bulma sorunlarının çözülmesidir. Hayatla ilgili hiçbir tecrübesi olmamış, askerliğini yapacak yaşta olmadığı düşünülen, eğitimini tamamlama yaşında olan gençlerimizin babalarının veya güçlü ailelerinin para, iktidar gücü olmadan, eşit yarışarak politikada var olmaları çok zordur. Bir kaç torpilli gencin 18 yaşında vekil yapılması gençlerin gözünü boyamamalıdır.

18 YAŞINDA REŞİT OLUNUYOR TAMAM AMA ,KAÇ AİLE BU YAŞTA ÇOCUĞUNU EVLENDİRİYOR VEYA KAÇ AİLE BU YAŞTAKİ ÇOCUĞUNA İŞİNİ, ŞİRKETLERİNİ, MAL VARLIĞININ ve AİLENİN YÖNETİMİNİ DEVREDİYOR?. ÖYLEYSE BÜTÜN VATANIN YÖNETİMİNİ NASIL DEVREDECEKSİNİZ?.

“ Gençler, bu madde ile kendilerine sunulan fırsatın gerçekçi olup, olamayacağını çok iyi düşünmeliler.18 Yaşında Vekil olmak gibi bir sorumluluğun altına girip giremeyeceklerini tartmalılar. Partilerin seçim yasası değişmeden, VEKİLLERİN ÖN SEÇİMLE Mİ, EŞİT YARIŞLA MI GELECEĞİ düzenlenmeden, halk çocuklarının vekil olma şanslarının çok düşük olduğunu yaşayarak gördük. Gençler kendilerine şeker gibi sunulan bu tuzağa düşmeyecekler”. “Değişen Anayasa maddelerinin tümüne ve parti liderlerinin vekil atama yöntemlerine baktığımızda güçlü bir babanın çocuğunun çok rahat vekil olabileceğini ama dahi bir gencin biat etmeden vekil olamayacağını ön görebiliriz”(Nermin Alpay)

GENÇLER ON SEKİZ YAŞINDA VEKİL OLMA ORANINIZ MI YOKSA 21 YAŞINDA ORTADOĞU BATAKLIĞINDA ŞEHİT OLMA ORANINIZ MI DAHA YÜKSEK ,BUNU DÜŞÜNEREK TERCİHİNİZİ YAPINIZ

. Ben düşündüm ,yukarıda açıkladığım gerekçelerle de ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HAYIR DİYORUM.

Haber Etkin /Ramazan Yiğit

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir