Alper Taş Diyarbakır izlenimlerini anlattı, ‘Hayır’ bölgede tek seçenek

alper-tas-diyarbakir-izlenimlerini-anlatti-hayir-bolgede-tek-secenek

ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Diyarbakır izlenimlerini anlattı. Taş, “Bütün engellemelere, baskılara, operasyonlara rağmen halk örgütlenerek tabloyu bütünüyle değiştirdi. ‘Hayır’ bölgede tek seçenek” dedi
ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, referandum çalışmaları kapsamında Diyarbakır’da çeşitli temaslarda bulunarak bölge halkı ile görüştü. Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi, CHP, Diyarbakır Barosu ve KESK’e yönelik ziyaretler gerçekleştiren Taş, bu görüşmelerinin ardından edindiği izlenimleri BirGün’den Hüseyin Şimşek’e anlattı.

Diyarbakır’a yönelik en önemli izlenimin yıkımlardan, çatışmalardan etkilenen, evinden edilen, milletvekilleri tutuklanan, belediyelerine kayyum atanan halktaki genel referandum havasının “Hayır”dan yana olduğunu ifade eden Taş, AKP’nin ise bölge halkını boykota yönlendirmeye çalıştığına dikkati çekti. Taş, “AKP’nin halkı boykota yönlendirme girişimlerinin bölge sakinleri tarafından bertaraf edildiğini gördük. OHAL ile ortaya çıkmış olan psikoloji, bütünüyle Newroz kutlamaları ile atlatılmış gözüküyor. Kürtlerin önünde gözüken tek seçeneğin ‘Hayır’ seçeneği olduğunu aktarabiliriz. Bütün engellemelere, baskılara, operasyonlara rağmen halk kendiliğinden örgütlenerek tabloyu bütünüyle değiştirdi. Tek seçenek ‘Hayır’ seçeneği” dedi.

Erdoğan’ın mitingi fiyasko

Bölgeyi anlamak için iki ayrı tablonun önlerinde olduğunu ifade eden Taş, “Bir tanesi geniş katılımın sağlandığı Newroz fotoğrafı. Newroz, çok büyük bir katılımla gerçekleşti. İkincisi ise Erdoğan’ın Diyarbakır’da düzenlediği miting. Bu miting tam bir fiyaskoydu. Devlet seferber edildi. İnsanlar başka kentlerden taşındı ama istenilen katılım yine de sağlanamadı” diye konuştu.

Hesap sorma fırsatı

Referanduma katılımın yüksek olacağının görüldüğünü aktaran Taş, “İnsanlar, referandumu AKP’nin uyguladığı baskı politikalarına karşı bir yanıt olarak görüyor. Vatandaşa göre onların milletvekilleri hapiste değil, asıl hapiste olan devlet. AKP’nin taşıma suyla değirmeni döndüremediği ifade ediliyor. Referandum her şeyin sonu değil ama yeni bir dönemin önünü açacak hissindeler. Yaşadıkları acıların hesabını sorma konusunda, referandumu bir fırsat olarak görüyorlar” dedi.

CHP bölge halkıyla buluştu

Kürt siyasi hareketine yönelik polis operasyonları nedeniyle saha çalışmalarının uzun bir aradan sonra ilk kez CHP tarafından yapıldığını aktaran Taş, şu izlenimleri aktardı: “Kürt siyasi hareketinin sahada çalışma yapamaması nedeniyle CHP o boşluğu dolduruyor. ‘Hayır’ın öne çıkan aktörü CHP uzun yıllardan sonra ilk kez bölge halkıyla buluşabilmiş gibi gözüküyor. Görüştüğümüz CHP yöneticileri çalışmalarına yoğun bir ilginin ve desteğin olduğunu ifade ediyor. Yine Haziran Hareketi bölgede çalışmalarını daha ete kemiğe bürünecek şekilde bir planlamayla önümüzdeki günlerde yoğunlaştıracak. Herkesin şikayeti, ‘Evet’çilerin devlet olanakları ile faaliyet göstermesi. Kamu emekçileri de ‘Hayır’ çalışmalarının önünün kapalı olduğunu söylüyor. Sandık güvenliği konusunda da kent merkezlerinde çok sorun çıkmayacağını ancak kırsal bölgelerde güvenlik sorunlarının yaşanabileceği konusunda kaygılar var.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir