ABD Heyetiyle görüşme krize dönüştü, Altun ‘düzeltti’

Erdoğan, Pence ve Pompeo ile görüşecek mi? Kafaları karıştıran sözler!

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ile ilgili ABD’li heyet Türkiye’ye gelmeye başladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşme yapıp yapmayacağına dair kafaları karıştıran açıklamalar geldi.

‘SADECE TRUMP’ DEDİ

Erdoğan bugün, partisinin grup toplantısı çıkışında Sky News muhabirinin heyetle görüşme yapıp yapmayacağına yönelik sorusuna, “Onlar Türk mevkidaşları ile görüşecek. Ben, Trump gelirse ancak onunla görüşürüm!” yanıtını verdi.

Uluslararası alanda da yankılanan bu açıklama, Anadolu Ajansı tarafından abonelere şu ifadelerle geçildi: “Erdoğan, ABD’den gelen heyetle bir görüşmesinin olup olmayacağı sorusuna, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dışındakilerle görüşmesinin söz konusu olmadığı yanıtını verdi.”

Sky News kanalı ve diğer önde gelen haber ajansları ile medya organları da, Erdoğan’ın Ankara’yı ziyaretlerinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmeyeceğini duyurdu.

Haberler karşısında ABD Başkan Yardımcısı Sözcüsü, “Pence, Erdoğan’ın görüşmeyi reddetmesine rağmen Ankara’ya gidecek” açıklamasını yaptı.

SARAY’DAN ‘DÜZELTME’

Bu gelişmeler ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ‘yanlış anlaşılma’yı gidermeye çalıştı. Hem Türkçe hem de İngilizce olarak açıklama yapan Altun, Erdoğan’ın heyetin bugün gelen kısmı ile görüşmeyeceğini söylediğini iddia etti, Pence ve Pompeo ile yarın bir araya geleceğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada ”ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence 17 Ekim’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Başkan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir çözüm bulunana kadar Türkiye’ye yönelik yaptırımların kalacağını söyleyecek. Pence, Trump’ın Türkiye’ye yönelik yaptırımları sürdürme konusundaki kararlılığını yineleyecek” denilmişti.

Açıklamada ayrıca, ABD heyetinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin de yer alacağı belirtilmişti.

Bugün Türkiye’ye gelen heyet içerisinde Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien yer aldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir