Türkiyede koronavirüs nedeniyle son 24 saate 57 kişi yaşamını yitirdi
Koca açıkladı: İstanbul’daki koronavirüs vakalarında son 1 ayda yüzde 50 artış var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 57 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1671 yeni hastanın tespit edildiğini duyurdu. İllerdeki vakalara ilişkin bilgi veren Koca, İstanbul’da vaka sayısının son 1 ayda yüzde 50 arttığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Koca, Türkiye’de günlük koronavirüs verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 57 kişi yaşamını yitirdi, 1671 yeni hasta tespit edildi. Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 9 bin 14’e, toplam hasta sayısı 340 bin 450’ye yükseldi.
Bugünkü iyileşen hasta sayısı 1396 olurken, toplam iyileşen hasta sayısı 298 bin 368 oldu.
Hastalarda zatürre oranı yüzde 5,9 olduğu belirtilirken, ağır hasta sayısı 1418 olarak kayıtlara geçti.
Açıklamasında illerdeki koronavirüs vakalarına ilişkin verileri paylaşan Koca, İstanbul’da vaka sayısının son 1 ayda yüzde 50 arttığını açıkladı.
Koca, şöyle devam etti: “Ankara’da ise son bir ayda yüzde 60 azalma görüldü. Son üç günde bu azalıştan sonra yüzde 4 gibi bir artışı görüyoruz. Yatışlarda bir değişiklik olmadığını görmüş oluyoruz. İzmir son 1 ay içinde yüzde 50 azalış var. Kocaeli’de yüzde 30, Denizli’de yüzde 35, Kahramanmaraş’ta yüzde 40 artış olduğunu son aya göre görmüş oluyoruz.”
Koca ayrıca hasta-vaka ayrımına da değindi. “Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka-hasta kavramlarıyla gölgelemeyelim” diyen Koca, “Bu tablo Temmuz ayından itibaren gündeme gelen ve bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan testi pozitif olan kişiler olarak tanımladık. Daha önce bu kesitsel taramalar olmadığı için daha şeffaf olmak anlamında hasta tanımını kullandık” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanları içinde testi pozitif olanların sayısının 40 bini geçtiğini belirten Koca, “Hayatını kaybedenlerin sayısının 107 olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Koronavirüsle artık çok şey biliyoruz. Kuralların sonuçları hakkında, somut, ölçüelebilir tecrübelerimiz var. Salgının maske, mesafe ve temizlik tedbirlere uyuldukça gerilediği, uzaklaştıkça tırmanışa geçtiğini görüyoruz.
Ekim ayındayız. Gribin en yaygın olduğu günlere girdik. Koronaya karşı alacağımız tedbirler bizi gripten de koruyacaktır. 2 virüse karşı tedbir aynıdır. Grip ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Buna rağmen genel olarak gribin bulaşmasına karşı yeterli duyarlı değiliz. İki hastalığı birden geriletebiliriz.
DSÖ’nün Türkiye hakkında yayınladığı rapor. Türkiye’nin en zengin ülkeler arasında olmamasına rağmen salgında en cömert ülkelerden biri olduğu vurgulanıyor. DSÖ, korona Türkiye raporundan sonra AB ilerleme raporuna değinmek istiyorum. Türkiye bu uygulamaları AB’nin bulaşıcı hastalıklarla ilgili direktiflerine uygun olarak yaptığı vurgu yapılmıştır.
Temmuz ayından itibaren normalleşme dönemine geçtik. Sınırlamalar kalktı. Virüs taramalarına başladık. Bu taramalarını havaalanlarında, yurtdışına gidenlere, cezaevinde bulunanlara, asker, sporcu, organize çalışanlarına yapıyoruz.
Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480’dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır.
“15 EKİM’DE SAHA TARAMASINI TEKRARLIYORUZ”
15 Ekim’de saha taramasını tekrarlıyoruz. Toplumunun tamamını yansıtacak şekilde örneklem üzerinde çalışma yapıyoruz. Bu çalışma bize toplumun tamamı hakkında bilgi verecektir. Pandeminin ilerleyen alanlarında yurt dışına gidip gelenler, disiplinli olduğumuzu belirtiyorlar. Törenler ve toplu etkinliklerin olduğu ayları geride bıraktık. Kapalı alanlar çok önem kazandı. Aynı işyerinde çalışan kişilerin tedbir almadıklarını duyuyoruz. Maske kuralından ödün verilmemelidir.
Maske bazı bilim adamlarınca aşı benzeri bir konu olarak kabul edilmelidir. Aşı, salgına karşı tam bir güvence olarak görülmemelidir. Aşı yaygın olarak yapılabileceği güne kadar kendini virüsten koruyabilenler için bir çare olacaktır. Aşı kendisini virüsten koruyamayanlar için çare değildir. Virüsün yol açtığı hastalık ve tedavisi hakkında çokdaha bilgi sahibi olmakla birlikte risk tabana yayılıyor.
Bakanlık olarak gerekli önlemleri alıyoruz. Belirgin semptomu olan kişilerin sağlık kuruluşlarına bir an önce başvurmalarını istiyoruz. İzlediğimiz strateji tedbir ve koruma, tanı ve izolasyonla normal yaşama dönüştür.
Girip çıkacağınız yerin risk durumunu HES’le öğrenebilirsiniz. HES koronavirüs konusunda güncel tüm verileri içeren bir nevi haritadır. Bütün pozitifleri takip altında tutarken sizler de lütfen HES’ten yararlanın.
Salgınlar yerinde müdahaleleri gerektiriyor. Ülkenin bazı bölgelerine ziyaretlerde bulunduk. Vakaların artış gösterdiği yerlerde sebepleri ortaya çıkararak ek tedbirler aldık. Bazı illerimizde artışlar oluştu. Geçtiğimiz pazartesi günü yüz yüze eğitimde planlanan ikinci aşama ortaya kondu.
Salgınla mücadele stratejimizle bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz, şüpheniz olmasın, sizden istediğimiz sabır, sebat ve tedbirlere harfiyen uymaktır.
“AŞILARDAN İKİSİ İNSAN DENEYİ ÇALIŞMALARINA YAKIN”
Çalışmalarında aşıya kilitlenen bir kurulumuz daha var. Biraz daha yol alınmasını bekleyerek size detaylı bilgi vermedim. Bugün bu aşamaya geldiğimize inanıyorum. Aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar da bulunmaktadır. 600 kişilik bir ekip tarafından aşı çalışmaları sürdürülmektedir. Şu anda 4 farklı aşı üzerinden çalışılmaktadır. Başka çalışmalar da vardır. Ekiplerimiz sonuca en kısa zamanda ulaşmak için rekabet içinde, birbirinin başarısı için de dayanışma içindedirler. Şu an aşılardan ikisi insan deneyi çalışmalarına yakındır.
Aşı çalışmaları Sağlık Bakanlığımızın himayesi ele alındı. Bulaşıcı hastalıkların geçmişine bakıldığında aşıların kolay bulunmadığı görülür. Bilimsel bilginin üzerine o tarihlere kıyasla kat kat bilgi eklenmiş, teknolojisi mukayese edilmeyecek derecede ilerlemiştir. İşin doğasında bir zorluk olduğu da bilinmektedir. Salgının başlangıcında aşı için öngörülen zaman 12-18 aydır. Salgın 1 yılını doldurmaya yaklaşırken gerçekten önemli gelişmeler ortaya kondu. Çin, Rusya, İngiltere ve bazı ülkeler insan üzerinde deneye geçtiklerini bildirdiler. Bunların hiçbiri satın almak istediğinizde herşeyiyle sonuçlanmış bir aşı taahhüdünde bulunamamaktadırlar.
Aşı konusunda dünyadaki durum budur, umut çok yüksek olmakla birlikte temkini ve tedbiri elden bırakmamak mümkündür.
GÜNLÜK KORONAVİRÜS VERİLERİ
Bugünkü hasta sayımız 1671. Hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 57. İyileşen hasta sayımız 1396. Test sayımız 115 bin 328. Zatürre oranımız haftalık tablo yüzde 5.9.
KORONAVİRÜS VAKALARI
İstanbul’da son bir ayda yüzde 50 artış, Ankara’da ise son bir ayda yüzde 60 azalma görüldü. Son üç günde bu azalıştan sonra yüzde 4 gibi bir artışı görüyoruz. Yatışlarda bir değişiklik olmadığını görmüş oluyoruz.
Bu azalışla birlikte artışın önümüzdeki günlerde daha yakın tedbirlere uyarak azalmasını sağlamalıyız.
İzmir son 1 ay içinde yüzde 50 azalış.
Genel seyrin İzmir’de iyi olduğunu ama orada da son günlerdeki kısmi artışla tedbirlerin yoğun şekilde hassasiyetle devrede olması gerektiğini görmüş oluyoruz.
Kocaeli’de yüzde 30, Denizli’de yüzde 35, Kahramanmaraş’ta yüzde 40 artış olduğunu son aya göre görmüş oluyoruz.