Sivas Katliamı sorumlusuna Erdoğan’dan af!

Example HTML page

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları 27 yıldır adalet bekliyordu

Resmi Gazete ‘nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Sivas Katliamı sorumlularından Ahmet Turan Kılıç hakkında af kararı verildiği duyuruldu.

Madımak aileleri 27 senedir adalet beklerken, Sivas’taki Madımak Oteli’nin 1993 yılında yakılması ve aralarında yazar ve sanatçıların bulunduğu 33 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası idam cezasına çarptırılan ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen Ahmet Turan Kılıç’ın (86) kalan cezası, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırıldı.

Resmi Gazete’ de yayımlanan karar metni şu şekilde:

‘Ankara 1 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi ‘nin 16 Haziran 2000 tarihli ve 1999/5 esas, 2000/87 sayılı kararıyla Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak suçundan idam cezasına hükmedilen , abılan mahkemenin 17 Ekim 2002 tarihli kararı ile 4771 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 1ç maddesinin A fıkrası uyarınca idam cezası, müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin (55190 sayılı Yasa ile yetkili) 22 Mayıs 2005 tarihli ve 2005/866 deişik iş sayılı kararıyla 5218 sayılı Ölüm Cezalarının Kaldırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 1. ve 2. maddeleri ile geçici 11. maddesi gereğince cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülen, yine aynı mahkemenin 23 Haziran 2005 tarihli ve 1999/5 esas, 2000/87 sayılı ek kararı ile cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak düzeltilen, Sivas İli, Merkez İlçesi , Eskiapardıu mahallesi, cilt no: 95, hane no: 1, birey sıra no: 24 ‘te nüfusa kayıtlı, Raşit ve Şerife ‘den olma, 1 Ocak 1934 Eskiapardı doğumlu, Ahmet Turan Kılıç ‘ın kalan cezası, Adalet Bakanlığı ‘nın24 Ocak 2020 tarihli Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun 17 Ocak 2020 tarihli raporu sebebiyle , Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104 üncü maddesinin on altıncı fıkrası hükmü uyarınca kaldırılmıştır.’

‘ZAMAN AŞIMI’ KARARINA HAYIRLI OLSUN DEMİŞTİ

13 Mart 2012 tarihli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gürülen Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğraması ile bazı sanıklar hakkında dava düşürülmüştü. Mahkemenin zaman aşımı kararına o dönemin Başbakanı olan Erdoğan, ‘hayırlı olsun’ sözleriyle değerlendirmişti.

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

‘Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı’

KATLİAM AYDINLATILMADI

>>Katliamda 33 kişi ile birlikte, otelde çalışan iki işçi bu yangında can verdi.
>>Katliamın bilinen, görünen ve görünmeyen aktörleri, aradan 26 yıl geçmiş olmasına rağmen hesap vermedi.
>>Sivas davası hukuksuz bir yargılamadan dolayı halen aydınlatılamadı.
>>Davanın arkasındaki sis perdesi kasıtlı olarak kaldırılmadı.
>>Aranan failler bilinçli bir tercihle bulunamadı. Yurtdışına kaçan sanıkların “suçluların geri iadesi” konusunda samimi adımlar atılmadı.
>>Sivas katliamına ilişkin bugüne kadar hiç bir idari ve siyasi sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

AKP’DEN VEKİL SEÇİLDİLER

>>Katliamdan sorumlular kollandı.
>>Adil yargılama olmadı.
>>Örneğin davanın 1 numaralı sanığı Refah Partisi’nin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak hiçbir zaman yakalanamadı. Erçakmak 2011 yılında öldü. Bu kişi aranırken bile Sivas’ta yaşamaya devam etti. 22 Mayıs 1999’da evlendi, 22 Mayıs 1997’de askere gitti, çocuğunu nüfusa kayıt etti, 2000 yılında ehliyet aldı ama devlet kırmızı bülten ile aranan bu adamı bulmadı.
>>Sanıkların avukatları ödüllendirildi. Hayati Yazıcı, Kemal Kurt, Mehmet Bulut, Bülent Tüfekçi, Zeyid Aslan, Ali Aşlık, Halil Ürün ve Hüsnü Turan, 2002 yılında iktidara gelen AKP’den milletvekili seçildi.
>>Madımak oteli katliamdan sonra kebapçı alarak açıldı. 14 yıl boyunca 33 insanın yakılarak katledildiği bu mekânda kebap pişirilmesi hafızalardan silinmedi.
>>Alevilerin “Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi” talebine karşı çıkan, AKP hükümeti oteli “Bilim ve Kültür Merkezi” haline çevirip, saldırgan güruh içinde ölen iki kişinin isimlerini, katledilen 33 canın yanına yazarak, katilleri onure ettiler.

‘YARGILAMADA’ NELER OLDU?

>>Yargı süreci sorunluydu. Olayın ardından 190 kişi gözaltına alındı ve 124’ü tutuklandı.
>>İlk karar 26 Aralık 1994 tarihinde verildi. 22 sanık hakkında 15’er yıl, 3 sanık hakkında 10’ar yıl, 54 sanık hakkında 3’er yıl, 6 sanık hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verdi.
>>Aziz Nesin’in yazdığı kitap “ağır tahrik unsuru” olarak görüldü. Sanıklara ceza indirimi yapıldı.
>>33 sanık hakkında idam cezası verildi, 2002 yılında idam cezası yürürlükten kaldırılınca, 33 idam hükümlüsünün cezaları müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.
>>Sivas Davası’nda 1997’deki tahliye edilen, sonra haklarında tekrar yakalama kararı çıkan 8 sanık halen yakalanamadı.
>>13 Mart 2012 tarihli mahkeme kararı ile sanıklardan Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ’ın öldüklerinden; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle davaları düşürüldü.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir