Birleşik Metal-İş’te son sözü işçiler söyledi: 5 Şubat’ta GREVDEYİZ!

Example HTML page

130 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu sözleşme görüşmelerinde Türk Metal ve Özçelik-İş’in MESS’le anlaşmasının ardından gözler Birleşik Metal-İş’teydi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, yüzde 17’lik zammı kabul etmedi, “Mücadeleye devam” dedi

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, MESS’in ilk altı ay için yüzde 17 zam öneren sözleşme teklifini kabul etmedi, 5 Şubat’ta grev kararını hayata geçireceklerini duyurdu. Buna göre, 11 ildeki 41 fabrikadan 10 bin metal işçisi önümüzdeki hafta greve çıkacak.
Türk Metal ve Özçelik-İş ile patron sendikası MESS arasında iki gün süren müzakerelerin sonucunda önceki gün anlaşma sağlanmış, sözleşme imzalanmıştı. İki yıl geçerli olacak sözleşmede, işçilerin ücretlerine ilk altı ay yüzde 17, ikinci ay yüzde 6 oranında zam yapılması kararlaştırılmıştı. Sosyal haklarda ise yüzde 20 oranında artış sağlanmıştı. MESS, esnek çalışma, ikramiyelerde kısıtlama, istirahat izin ücretlerini ödememe gibi önerilerini geri çekmek zorunda kalmıştı.

TEMSİLCİLER ‘GREV’ DEDİ

Müzakerelerin bir bölümüne Birleşik Metal-İş de katılmış, sendika teklifi üyeleriyle birlikte değerlendireceğini bildirerek masadan ayrılmıştı. Sendikanın Merkez TİS Komisyonu önceki akşam toplandı. Toplantıya merkez-şube yöneticileri ve uzmanlar ile 37 fabrikadan temsilciler katıldı. Yapılan oylamanın sonucunda 37 temsilciden 20’sinin ‘greve evet’ dediği öğrenildi. Böylece MESS’in yüzde 17’lik zam teklifi reddedildi ve 5 Şubat’ta grev kararının uygulanmasına karar verildi.
Komisyondan çıkan bu karar, işçiler arasında büyük coşkuyla karşılandı. İşçiler, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları attı.

METAL İŞÇİLERİ TARİH YAZACAK

Toplantının ardından Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada şöyle dendi: “Merkez TİS Komisyonumuz MESS’in sefalet ücreti dayatmasını kabul etmedi. Komisyonumuzun önerisini değerlendiren Genel Yönetim Kurulumuz, daha önce 5 Şubat’ta uygulanmak üzere alınan grev kararının arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı. Yönetim Kurulumuz, 5 Şubat grevini etkili biçimde hayata geçirmek için çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı.”

Açıklamada, 5 Şubat’ta 11 ildeki 41 fabrikadan 10 bin metal işçisinin greve çıkacağı belirtilerek, “Metal işçileri daha önce defalarca yapılmaz denileni yaptı, olmazı oldurttu, tarih yazdı ve şimdi bir kez daha tarih yazma görevi metal işçilerinin önünde durmaktadır. Metal işçilerinin uzlaşma çabalarına kulak tıkayan metal patronlarına, işçiler örgütlülükleriyle ve üretimden gelen güçlerini kullanarak en sert cevabı verecektir. Eğer grev ertelemeleri, baskı, tehdit ile metal işçilerini korkutacaklarını sanıyorlarsa, onlara ne kadar yanıldıklarını açık bir şekilde göstereceğiz. Metal işçileri 5 Şubat’ta bir kez daha tarih yazacak” ifadeleri kullanıldı.

SONUNA KADAR YANLARINDAYIZ

Greve hazırlanan metal işçilerine DİSK’ten de destek geldi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“MESS’in yüzde 17 oranındaki son teklifini üyesi olan işçilerle beraber değerlendiren sendikamız ‘Mücadeleye devam’ kararı aldı. Şurası açıktır ki, işçilere sefalet ücreti dayatan işverenler cesaretini grev yasaklarının, düşük ücret politikalarının sahibi iktidardan almaktadır. 5 Şubat’ta grev kararı alan Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri ise gücünü ve cesaretini, örgütünden, birliğinden, yolunu aydınlatan tarihinden ve her gün hayatı yeniden yaratan ellerinden alıyor.”
Metal işçilerinin bugüne kadar fabrikalarda ve meydanlarda iradesini gösterdiğini belirten Çerkezoğlu, “Metal işçisi sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmeyecektir. DİSK, metal işçilerinin bu emek ve ekmek kavgasında sonuna kadar yanında, omuz başında olacaktır. 3 Şubat’ta toplanacak DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, metal işçilerinin bu haklı mücadelesine ilişkin programını belirleyecektir” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir