Erdoğan: Artık oyunlara gelmemeliyiz

Erdoğan: Artık oyunlara gelmemeliyiz

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İSEDAK Toplantısı’nda konuştu. Filistin hakkında konuşan Recep Tayyip Erdoğan, “Farklılıklarımızı kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlara artık gelmemeliyiz” ifadelerinde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan, dün grup toplantısı konuşmasında “Çankaya, Kadıköy, Şişli ve Beşiktaş’taki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesim’ demişti.

“Müslümanlar olarak tarihten ders almalıyız” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bize düşen maziden ilham alarak, çok daha aydınlık bir geleceği inşa etmektir. Bir damla petrol, bir damla kandan daha kıymetlidir mantığı ile hareket edenlerin kurduğu tuzaklara artık düşmemeliyiz. Sınırları kanla çizilmiş bu coğrafyada gönüllerimize yeni hudutlar örmemeliyiz. Farklılıklarımız kaşıyarak bizleri birbirimize kırdırmaya çalışanların oyunlarına gelmemeliyiz.Senelerce batı toplumlarını esir alan, Avrupa’da çok büyük katliamlara sebep olan ve 1. Dünya savaşı ile coğrafyamıza zerk edilen hastalıkların başında ırkçılık ve mezhepçilik bulunuyor. Mezhepçilik, bugün bir çok yerde İslam toplumlarını içeriden zayıflatan, dış müdahalelere açık hale getiren en büyük sorun. Kişinin meşrebini dininin önüne koyması, mezhebini dinleştirmesi olarak tezahür eden bu fitneni İslam’da yeri yoktur. Bizim inancımıza göre aynı kıbleye yönelen herkes, bizim din kardeşimizdir. Rabbimizin ve Peygamber efendimizin çizdiği İslam kardeşliğinin sınırlarını daraltmak kimsenin haddi de hakkı da değildir. Bir müminin yüreğinde sadece 1.7 milyarlı İslam ümmetinin fertlerine değil, tüm insanlığa yer vardır”

“Onlar bizim hayrımıza hiçbir zaman çalışmayacaktır”

İslam ülkelerine birlik ve beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, “Toplu vuran yüreklerin önünde kimse duramaz. Kardeşlik hukukumuzu gözettiğimiz, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz sürece hiçbir sorunumuz aşılmaz değildir. Çözümü başkalarında değil bu topluluğun içinde arayacağız. Başka yere gitmeye gerek yok. Meselelerimizin halli için yardımı başkalarından değil, öncelikle kardeşlerimizden, birbirimizden bekleyeceğiz. Sorunun bizzat müsebbiplerinden deva ummak beyhudedir. Son bir asırda içimiz yakan pek çok hadisede yabancı devletlerden medet ummanın faydasızlığını gördük. Filistin meselesinden, iç savaşlara kadar her konuda çözüm için kapısını çaldığımız uluslararası kurulular bizi hayal kırıklığına uğratmadı mı. Daha biz oralardan ne bekliyoruz. Onlar bizim hayrımıza hiçbir zaman çalışmayacaktır” açıklamalarında bulundu.

“Birleşmiş Milletler sisteminin reforme edilmesi şart”

Birleşmiş Milletler’in yapısını eleştiren ve reforme edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan,
“Bir ülkenin iki dudakları arasına mahkum bir dünyayı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda görüyoruz. Bütün dünya 194 ülke oraya bağlı. 5 tane daimi üye ve onların bir tanesi ne derse herkes onu yapmaya mahkum. Bu kuruluşlardan sözüm ona büyük devletlerden bölgesinde barışa katkı beklediğimiz her krizden elimiz boş döndük. Kutuplardaki balina sayılarını düşündükleri kadar Somali’de ölen çocukları düşünmediklerine bizzat şahit odum. Demokrasi, insan hakları, özgürlük gibi kavramların sadece kendi çıkarlarına hizmet ettiği sürece anlamlı olduğunu gördük. Akdeniz’de, Ege’de, göç esnasında ölen insanlarla ilgili bunların derdi var mı. Türkiye olarak sık sık dile getirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ itirazımızın gerisinde işte bu acı tecrübeler bulunuyor. Artık yeni bir dünya var. BM’nin ne kadar üyesi varsa bunların dönerli olarak hepsinin daimi üye olma hakkı tanınmalıdır. 5 daimi üye, 15 geçici üye ile kusura bakmayın kimse kimseyi aldatmasın. 15 geçici üyenin bir kıymeti harbiyesi var mı yok. Her şey o 5 üye, hatta onların içinde 1 üyenin iki dudağı arasında. Böyle bir dünyada adalet beklemeyin. Hep bunları yaşadık. Değişmedikçe bu böyle olacak. BM sisteminin reforme edilmesi şart” dedi.

NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, dün gerçekleştirdiği grup toplantısında CHP seçmenlerini kastederek “Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi yerlerdeki seçim sonuçlarına bakın hiçbirinin ülke gerçekleriyle ilgisi olmadığını görürsünüz. Türkiye yansa da şaha kalksa da bunların umurlarında değildir. Buralardaki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesimden oluşuyor” ifadelerinde bulunmuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir