2018’in umutlandıran çevre mücadeleleri

Example HTML page

Doğayı talan eden projelerin ve tahribatın arttığı 2018, çevre mücadelelerinin de aynı oranda yükseldiği bir yıl oldu. Yaşam savunucularının verdiği ısrarlı hukuk mücadeleleri önemli ve emsal kazanımlara yol açtı


2018 yılı, çevre mücadelesi açısından oldukça hareketli ve kazanım dolu bir yıl oldu. Doğayı ve insan sağlığını yok sayan projelere karşı istikrarlı mücadele veren birçok yurttaş, çevre örgütü ya da köy derneği önemli kazanımlarla bu yılı geride bırakıyor. İşte 2018 çevre mücadelesinde öne çıkan birkaç kazanım…

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ İPTAL

TMMOB, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve Doğa Derneği’nin İzmir’deki Körfez Geçiş Projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada İzmir İdare Mahkemesi ÇED Olumlu kararının iptaline karar verdi. Projeyle ilgili geçen ağustos ayında “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti. Proje bölgedeki denizel ortam başta olmak üzere ekolojik dengeleri geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip edecekti. Proje alanında kalan Gediz Deltası, Flamingolar başta olmak üzere, koruma altındaki 100 binin üzerinde su kuşunun beslenme ve kışlama alanı.

ARTVİN’DE 240 HEKTARA İZİN YOK

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyeti için verilen ÇED olumlu raporunda 22 hektar gösterilen alana verilen işletme izninin 240 hektara çıkarılmasına karşı açılan davada, Rize İdare Mahkemesi davacıları haklı buldu. Mahkeme, ÇED olumlu raporunun 22 hektar için verildiğini belirterek, 240 hektarlık işletme izni kararını iptal etti.

CENGİZ’E MAHKEME DUVARI

AKP’ye yakınlığıyla bilinen şirketlerden Cengiz Holding’in Çanakkale Karabiga’da inşa ettiği Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

UNESCO KORUMASI ALTINDA

Artvin’in Borçka ilçesi Camili Köyü’nde yapımı planlanan Camili Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesinin, ÇED süreci köy halkının tepkileri sonucu Bakanlık tarafından sonlandırıldı. Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı olduğu belirtilen bölge, UNESCO tarafından ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştı.

KISACIK’TA İKİNCİ GERİ ADIM

Tepkiler sonucu 2017 yılında ÇED süreci durdurulan Kazdağları’ndaki ‘Kısacık Altın Madeni’ için Bakanlık, yeniden süreç başlattı. Başlatılan süreç, halkın tepkisi sonucu tekrar durduruldu. Çanakkale Ayvacık İlçesi’ne bağlı Kısacık Köyü’nü hedef alan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ikinci defa yapılan ‘İnceleme Değerlendirme Komisyonu’ toplantısına katılan yaşam savuncuuları, burada yaşanacak tahribatı anlattı. Maden için ÇED izni istenen bölgenin neredeyse tamamı ormanlık olması yaşanacak doğa katliamının göstergesi olarak sunuldu.

ÇERKEZKÖY’DE BÜYÜK SEVİNÇ

Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında kurulması planlanan kömürlü termik santralın yapımından vazgeçildi. Bölge halkı, kurulmasını istemediği termik santrala karşı çeşitli protestolarda bulunurken, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısını da yaptırmamıştı. Bölge halkı iptal kararıyla büyük sevinç yaşadı. Projenin iptali için ‘teknik nedenler’ açıklaması yapıldı.

MUNZUR’DA EMSAL KARAR

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Dersim’in ilçesi olan Munzur’da tüm baraj ve HES Projeleri ile 2003’te işletmeye alınan Mercan HES Projesi’ni iptal etti. Bölgedeki talana karşı açılan davalara destek veren Dersim Baro Başkanı Barış Yıldırım, “Türkiye Cumhuriyeti devleti tarihinde ilk defa ‘Üstün Kamu Yararı’ kararı bir mahkemece iptal edilmiştir” açıklaması yaptı.

ŞAVŞAT’TA 7 YILLIK MÜCADELE

Artvin Şavşat’a bağlı Küplüce Köyü’nde, ormanlık alana yapılmak istenen taşocağına karşı hukuk mücadelesi veren köy halkının 7 yıllık ısrarlı tavrı sonuç verdi. Projenin ÇED gerekli değil’ kararı ve işletme izinleri bozuldu. Şavşat Köy Dernekleri Federasyonu’nun da takipçisi olduğu dava umut verici oldu. Köylünün ve derneğin avukatı Halis Yıldırım, diğer davalarda da aynı ısrarı sürdüreceklerini vurguladı.

YILIN DİRENİŞİ: KIZILCAKÖY

Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Kızılcaköy’de tarım arazileri üzerine kurulmak istenen jeotermal elektrik santralına (JES) karşı köylüler yüzü aşkın gün çadır kurarak nöbet tuttu. JES şirketini bölgeye almayan köy halkı bir sabah jandarma ve şirket yetkililerinin baskınıyla uyandı. Direnişlerine buna rağmen devam eden köylüler jandarmayla karşı karşıya getirildi, polis saldırısına maruz bırakıldı. Kadınların ön planda olduğu direniş, jandarma ve şirketin alandan çekilmesiyle son buldu. Projeyle ilgili ÇED sürecinin tamamlanması beklenen Kızılcaköy’de köylüler mücadelesini sürdürüyor.

Kaynak BirGün Gazetesi Demet Sargın

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir