İçişleri Bakanı’ndan Cumartesi Anneleri’ne hakaret: Anneliği kullanıyorlar

Example HTML page

İçişleri Bakanı’ndan Cumartesi Anneleri’ne hakaret: Anneliği kullanıyorlar

Soylu Cumartesi Anneleri’nin eyleminin yasaklanmasıyla ilgili “Bu istismarın son bulmasını istedik” dedi. Anneler ise “Meydanı terk etmeyeceğiz” diye yanıt verdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin, 700. hafta gösterisine izin vermediklerini belirterek, “Çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik”dedi. Cumartesi Anneleri ise yaptıkları basın açıklamasında “Siz yargılandığınız zaman biz kendimiz o meydandan kalkarız, siz bizi kaldıramazsınız” diye yanıt verdi.

104. Dönem Kaymakamlık Kursu açılış töreninde konuşan Soylu “Doğrudan doğruya terör örgütünün sözcülüğünü yapıyorlar. Annelik kavramı üzerinden bir mağduriyet oluşturup hem teröre bir mağduriyet maskesi giydirmeye çalışıyorlar hem de toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü gösterileriyle ilgili konuşan Soylu, “İzin vermedik, doğrudur; çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Bu ikiyüzlü kandırmacanın son bulmasını istedik. Ne yapsaydık yani, anneliğin, terör örgütü tarafından istismar edilmesine, anneliğin teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık? Çocuklarımızı terör örgütü üyeliğine özendirip, ‘İstanbul’un göbeğinde anılacaksınız’ diye teşvik etmelerine, anneleri gözü yaşlı bir şekilde evlat yolu gözler halde bırakmalarına göz mü yumsaydık?” dedi.

Soylu gözaltında kaybolmayı adeta meşrulaştırırcasına şunları söyledi: “Hasan Ocak, Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerin başlama sebeplerinden sadece birisidir. Servis ediliyor. Çok affedersiniz, bu kişiler, Eminönü Meydanı’nda gezerken mi kayboldu? Neden her şeyi açık açık konuşmuyorlar?”

Anneler’den yanıt
İstanbul Şubesi’nde bir araya gelen Cumartesi Anneleri ise saldırıların amacına ulaşamayacağını belirterek, meydanları terk etmeyeceklerini ilan etti. Ortak basın açıklamasının ardından söz alan, 32 yıldır kayıp olan Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır “Biz kimsenin himayesi altında hareket etmiyoruz. Biz irademizi ve cesaretimizi haklılığımızdan alıyoruz. Bu yüzden bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz” diye konuştu.

Toplantıda söz alan, kayıplardan Hayrettin Eren’in kız kardeşi ise şunları söyledi: “Bizim sözümüz var, bizim devletten alacağımız var. Cumartesi Anneleri’ne “anneliği istismar ediyorlar” diyorlar. Emine anne Hasan Ocak’ı çukurdan çıkardı.”

‘Yargılandığınızda o meydanı terk ederiz!’
Toplantıda konuşan bir diğer kayıp yakını ise şunları söyledi: “Keyfimizden Galatasaray Meydanı’nda oturmuyoruz. 700. haftada yasal haklar çiğnendi, yasa yok artık. Geçtiğimiz cumartesi günü çok umutlandım. Meydana bize desteğe gelen kitlenin ısrarı beni çok umutlandırdı. Bize bunları yaşatanları direnişi büyüterek halk yargılayacak. Siz yargılandığınız zaman biz kendimiz o meydandan kalkarız, siz bizi kaldıramazsınız.”

***

Vekillerden tepki

Soylu’nun sözlerine HDP milletvekilleri Oya Ersoy ve Ahmet Şık tepki gösterdi. “Zalimlik ve savunuculuğunu yapmak konusunda tutarlı olup ilkeler söz konusu olduğunda dünü ile bugünü arasındaki uçurumu menfaatleriyle doldurmaya çalışan naylon kahramanlara da bu ülke teslim olmadı”ifadelerini kullandı.

Oya Ersoy ise “Bizim tarihimiz faşizme karşı mücadelenin tarihidir. Bu ülkeyi kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmeyenlere, dönemine göre konuşanlara bırakmayız. Ağar yetiştirmesi Soylu da bunu böyle bilecek!” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir