TİP Genel Başkanı Erkan Baş: TBMM’nin önünde tarihi bir görev var, halk iradesine sahip çıkmak

Example HTML page

Can Atalay’ın hukuksuz tutukluluğuna karşı Meclis’e ortak tutum çağrısında bulunan TİP Genel Başkanı, halkın iradesine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz aldı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 14 Mayıs’taki seçimlerde Hatay’dan Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye talebini reddetmesine ilişkin konuştu. 

Tahliye talebinin reddedilmesine tepki gösteren Baş, milletvekillerine ortak tutum takınılması çağrısında bulundu, Meclis’in önünde “tarihi bir görev” olduğunu söyledi.

Gündem dışı konuşmasında “Hatay Milletvekilimiz Can Atalay, seçilmiş bir milletvekili olmasına rağmen henüz görevine başlamadı. Konuyla ilgili pek çok girişimde bulunduk. Bunlardan bir tanesi de Yargıtay’ın karar vermesi üzere avukat arkadaşların yaptığı başvuruydu” diyen Baş, verilen kararı eleştirdi ve “Dün akşam saatleri itibarıyla, gerçekten akıl çerçevesinde değerlendirmemizin mümkün olmadığı bir karar ile sevgili Can Atalay’ın tahliye talebi reddedilmiş oldu. Ben bir kez daha burada, tüm milletvekili arkadaşlarımızı tüm siyasi parti gruplarını ve kamuoyunu bilgilendirmek, tarih önünde not düşmek, tutanak altına alınmasını sağlamak için bir hatırlatma ile başlayayım” ifadelerini kullandı.

‘YSK ADAYLIĞI KABUL ETTİ, HALK SEÇTİ, MAZBATASI ALINDI’

Atalay’ın adaylıkla başlayan sürecine ve komisyon üyeliğine seçilmesine dikkat çeken Baş, “Can Atalay hepimiz gibi adaylık başvurusunda bulunmuş ve YSK tarafından adaylığı kabul edilmiş bir milletvekili adayı olarak bu sürece ilk adımını attı. Hatay halkı, Can Atalay’ı milletvekili olarak seçti, arkasından mazbatası il seçim kurulu tarafından kendisine verildi. Aldığımız mazbatayı, TBMM Başkanlığı’na teslim ettik ve Can Atalay, Meclis kütüğüne kayıt edildi. Ardından hepimizin gözleri önünde, burada, Meclis Başkanlığı’na aday gösterdik. Bu da aslında milletvekilliğinin Meclis tarafından bir kez daha tescil edilmesi anlamına geliyordu bize göre. Ve en önemlisi, bütün TBMM’nin ortak iradesi ile Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi olarak seçildi” ifadelerini kullandı.

‘YARGITAY KARARI ANAYASA’YA AÇIKÇA AYKIRI’

“Şu an itibarıyla TBMM üyesi Hatay Milletvekilimiz, Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyemiz Can Atalay hala Silivri Cezaevi’nde tutulmaktadır” diyerek Anayasa’ya işaret eden Baş, “Dün Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi bir karar açıkladı. Bu karar Anayasa’ya açıkça aykırı. AYM’nin ve Yargıtay’ın daha önce, burada grubu bulunan neredeyse bütün partilerin milletvekillerine dair verdiği kararlara, içtihatlara kesin olarak aykırı bir biçimde tahliye talebi reddedildi” vurgusunda bulundu. 

Devamında, Can Atalay’ın yurttaşların oyları ile seçildiğiniz altını çizen TİP Genel Başkanı, “Şimdi burada söz alma nedenimiz esas olarak şudur. Asla yürütmenin ya da yasamanın, yargı üzerine vesayet kurması taraftarı değiliz. Her koşulda bunun karşısında durduk ama aynı biçimde yargının da TBMM iradesinin, halk iradesinin üzerine baskı oluşturma hakkı yoktur” dedi.

‘TBMM’NİN ÖNÜNDE TARİHİ BİR GÖREV VAR, HALK İRADESİNE SAHİP ÇIKMAK’

“Tarihi bir günde olduğumuzu düşünüyoruz” diyen Baş, Meclis’e çağrıda bulunarak, “TBMM’nin önünde tarihi bir görev olduğunu düşünüyoruz. Hep beraber halk iradesine, TBMM iradesine sahip çıkmak durumunda olduğumuzu düşünüyoruz. Buradan tüm siyasi parti gruplarına, Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilere ve milletvekili arkadaşlarımıza açık bir çağrıda bulunuyoruz. Ortak bir tutum almalıdır TBMM. Başta sayın grup başkanvekillerimiz olmak üzere tüm milletvekillerimizi bu konuda görüş bildirmeye ve TBMM’nin ortak tutumunu oluşturmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir