Tank palet teklifsiz, bedelsiz artık BMC’nin

Yandaş işadamına devri için aylardır hazırlık yapılan Tank Palet Fabrikası dün ‘adrese teslim edildi’

Cumhurbaşkanı Başkanı Tayyip Erdoğan, Sakarya’da bulunan Tank Palet Fabrikası’nın Ethem Sancak ve Katar ortaklığındaki BMC’ye bedelsiz devri için “özelleştirme de değildir” açıklamasını yaparken, Resmi Gazete’de yayımlanan fabrikanın ihale usulü özelleştirme kapsamına alınması kararına imza attığını unuttu. Erdoğan ihale için teklif alınmadan “Dev güçlü bir firmadır” diyerek BMC’yi işaret etti.

Adrese teslim tank

Sakarya’daki tank fabrikasının özelleştirme kararı alınmadan aylar önce BMC’ye devri için hazırlık yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyet gazetesinde bugün yayınlanan habere göre Milli Savunma Bakanlığı’nın, Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay önce fabrikada BMC’ye iki atölye ve bir boş arazinin bedelsiz olarak kiralanması yönünde bir emir göndermesiyle özelleştirme ihalesinin de ‘adrese teslim’ olacağını ortaya konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, Resmi Gazete’nin 20 Aralık 2018 tarihli sayısında yayımlanan kararla, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan ve ‘Tank Palet Fabrikası’ olarak bilinen Milli Savunma Bakanlığı 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü özelleştirme kapsamına alındı. Kararda, özelleştirmenin işletme hakkının devri yoluyla yapılacağı, işletme hakkının 25 yıl süreyle devredileceği belirtildi. Kararda, fabrikanın Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca belirlenecek husus ve kriterlerle ihaleye çıkarılması ve özelleştirme işlemlerinin 2019 yıl sonuna kadar tamamlanması istendi.

Sakarya’da açıkladı

Erdoğan dün Sakarya’nın Karasu ilçesinde BMC Fabrikası’nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada fabrikanın ihale yoluyla özelleştirilmesi kararının altında imzası olduğunu unutarak BMC’yi işaret etti: “Şu anda bu yatırımı yapan BMC, Arifiye’nin işletmesini 25 yıllığına alan dev güçlü bir firmadır. Zira orada yapılacak olan işler, fabrika arazisindeki her türlü taşınmazın mülkiyeti devlete aittir ve orada kalacaktır. Yeni yeni teknolojik yatırımlar yapılacak oraya. Bu tür yatırımları yapacak ve işletmeyi orada daha iyi hale getirebilecek bir firmaya karşı daha adım atılmadan, bu tür gösterilere girmek çok yanlış. Bu tür şeylere kusura bakmasınlar biz prim vermeyiz. Kaldı ki burada yapılan iş özelleştirme de değildir; işletme hakkının belli şartlar, belli süreler, belli kısıtlamalar karşılığında BMC’ye devredilmesidir. İşletmeyi devralacak firma mevcudu korumakla kalmayacak yeni yatırımlar ile fabrikayı daha da güçlendirecektir.”

KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Altında Erdoğan’ın imzası bulunan Resmi Gazete’nin “Karar Sayısı: 481” nolu kararda şu ifadelere yer veriliyor: “… Milli savunma sanayinde ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanmasının sağlanması ile fabrikanın işletme verimliliğinin arttırılması ve yeni iş/üretim imkanları oluşturmaya yönelik yatırımların özel sektör tarafından yapılması amacıyla; Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına, Özelleştirme uygulamasının, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle gerçekleşmesi ve işletme imkanı hakkı süresinin 25 olarak belirlenmesine… İhale dökümanında ve işletme hakkı sözleşmesinde yer alacak hususların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve MSB tarafından belirlenmesine, Özelleştirme uygulamasında teklif sahiplerinin savunma sanayi tesisi işletme deneyimleri, mali yeterlilik kriteri olarak belirlenmesine, Özelleştirme işlemlerinin 31.12.2019 tarihine kadar tamamlanmasına…”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir